Help, mijn kabel is te kort

Ken je zo van die situaties? Je wilt je printer ergens achter in een hoek installeren en dan blijkt dat een USB-kabel van 5 meter net niet genoeg is. Pech want de langste USB-kabel is 5m… Of je wilt je computer op je tv aansluiten met een HDMI-kabel. Maar je valt achterover als je de prijs van een lange HDMI-kabel opzoekt. Wij geven je opties om elke situatie aan te pakken.

cartoon kabel te kort
Mijn kabel is te kort

Een USB-kabel van meer dan 5m

De USB-standaard zegt dat de kabel tussen 2 USB-toestellen maximaal 5 meter kan zijn. Maar dat maakt mogelijk creatief te zijn, want dat wil zeggen dat wanneer je een USB-hub met een kabel van 5 meter aansluit je op die USB-hub opnieuw een kabel van 5 meter mag aansluiten. Op die manier kan je dus al vrij eenvoudig 10 meter overbruggen. Een andere optie is een USB-repeater of een actieve USB-kabel. En voor extreme afstanden bestaat er zelfs een USB naar ethernet adapter.

Een lange HDMI-kabel

Je wilt je computer op je tv aansluiten, maar je tv staat aan de andere kant van het huis. Geen probleem HDMI-kabels bestaan in alle lengtes tot zelfs 100 meter! Maar lange kabels zijn zeer duur. Sommige mensen willen geen draadloze toestellen in huis en dat respecteren we. Maar bij lange afstanden is een Chromecast natuurlijk een goedkope draadloze oplossing. Wil je het echt goedkoop houden dan kopieer je gewoon de videobestanden op een USB-stick. Moderne tv hebben een USB-aansluiting en spelen de meeste courante videoformaten zonder probleem af.

Een lange netwerkkabel

Lange ethernetkabels zijn gelukkig geen probleem. De standaard laat kabels toe van 100 meter. Natuurlijk zijn dergelijk extreme afstanden niet optimaal en de regel is hoe langer de kabel hoe meer kans op pakketverlies. Dit is wanneer data onderweg door storingen beschadigd geraakt en opnieuw verzonden moet worden. Dit los je op door de afstand te breken met een ethernet switch. Maar binnenhuis gebruik je nooit dergelijk lengtes en mag je dus alles rechtstreeks aansluiten.

Een lange VGA kabel

Een lange VGA-kabel gebruik je alleen als er geen ander alternatief is. Lange VGA-kabels zijn zeer gevoelig voor stoorsignalen, vooral bij hogere resoluties. Beeldvervorming en signaalverlies zijn dan het gevolg. Wat moet je je hierbij voorstellen? Stel dat je in een rijwoning woont en dat je beeld totaal verstoord is wanneer de buurman zijn staafmixer gebruikt. Grappig, maar heel goed mogelijk. Nee, een lange VGA-kabel kunnen we niet echt aanraden. Als je er toch voor kiest, ga dan voor een hoogwaardige kabel die goed afgeschermd is tegen stoorsignalen.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie