Help mijn laptop start niet op

Stel je voor: je drukt op de aanknop van je laptop en tot je grote verbazing reageert hij niet. Het scherm blijft gewoon zwart. Geen paniek! Dit artikel biedt een eerste hulp handleiding die je zal helpen je laptop opnieuw op te starten. Volg de instructies zorgvuldig en de kans is groot dat je je laptop weer aan de praat krijgt.

Controleer of de laptop niet oververhit is

Als de laptop plotseling is uitgevallen en vervolgens niet meer wil opstarten, kan het zijn dat de laptop oververhit is geraakt. Controleer dit door de buitenkant van de laptop aan te raken. Oververhitting voel je meestal vrij snel.

Als de laptop oververhit is, is het normaal dat hij niet meer opstart totdat hij is afgekoeld. Kijk in dat geval ook eens of je kunt achterhalen waarom hij te warm is geworden. Is de laptop in staat om zijn warmte kwijt te raken? Als de laptop op een dikke, zachte tafeldoek staat of als er iets in de weg staat dat de luchtstroom blokkeert, kan dit ervoor zorgen dat hij te warm wordt.

Voor meer informatie over het voorkomen van oververhitting en mogelijke oplossingen.

Lees Laptop valt steeds uit door hitte. Oorzaken en oplossingen

Probeer een koude start

Als je laptop een verwijderbare batterij heeft, heb je geluk. Hiermee kun je gemakkelijk een koude start uitvoeren. Volg deze stappen:

 • Ontkoppel de lader.
 • Verwijder de batterij uit de laptop.
 • Wacht een paar minuten.
 • Plaats de batterij terug in de laptop.
 • Sluit de lader aan en probeer de laptop opnieuw op te starten.

Bij veel moderne laptops is de batterij echter niet verwijderbaar. In dat geval kun je als volgt te werk gaan:

 • Ontkoppel de lader.
 • Houd de aan/uit-knop van de laptop ingedrukt en tel rustig tot 5, en laat vervolgens de knop los.
 • Sluit de lader opnieuw aan en probeer de laptop opnieuw op te starten

Misschien is de lader defect

Als de eerdere stappen niet hebben gewerkt, kan het zijn dat de lader van je laptop defect is. Geen paniek, dit is een probleem dat vaak voorkomt en meestal gemakkelijk en goedkoop op te lossen is. Als de lader defect is, zal de laptop niet opstarten wanneer je op de aan/uit-knop drukt. Maar hoe kun je controleren of de lader daadwerkelijk het probleem is?

Gelukkig hebben de meeste laptopladers, net als de laptops zelf, een LED-lampje dat aangeeft of de lader correct is aangesloten. Controleer daarom zowel het LED-lampje op de lader als op de laptop zelf. Als het lampje niet brandt terwijl de lader is aangesloten, kan dit erop wijzen dat de lader defect is.

Als je twijfelt over de status van de lader, is het een goed idee om een bezoek te brengen aan een betrouwbare computerwinkel. Vraag of ze even een werkende lader kunnen aansluiten om te zien of de laptop dan wel opstart. Dit kan helpen om vast te stellen of het probleem daadwerkelijk bij de lader ligt.

laad indicatie lampje
De laptop start niet op omdat de laptop een platte batterij heeft. De lader is mogelijk defect omdat het LED laadindicatie lampje niet brandt wanneer de lader aangesloten is.

Controleer dat het scherm van de laptop niet defect is

Hoewel het niet zichtbaar is, lopen er vanuit de scharnieren van de laptop verschillende kabels naar het scherm. Als deze scharnieren beschadigd zijn, kunnen de kabels beschadigd raken, wat resulteert in een zwart scherm. Gelukkig kun je op alle laptops een extern scherm aansluiten om snel te achterhalen of de kabels beschadigd zijn.

Laptop start niet op test met extern scherm
Op elke laptop kan je een extern scherm aansluiten.

Sluit het externe scherm bij voorkeur aan voordat je de laptop opstart. Als het extra aangesloten scherm ook zwart blijft, probeer dan de toetsencombinatie Fn + de functietoets met het schermpjes-symbool (zie onderstaande afbeelding). Door deze toetsencombinatie in te drukken, schakel je tussen de schermen.

schakelen tussen TV en laptop scherm
Voorbeeld op deze laptop is het de Fn-toets + F3. Bij jouw kan dat een andere toets zijn.

Verwijder hardware en probeer opnieuw

Deze stap is bedoeld voor gebruikers met wat meer technische kennis en is niet aan te raden voor beginners. Als je niet zeker bent van je vaardigheden, laat deze stap dan over aan een professional. Om deze stap uit te voeren, moet je de laptop openen, wat bij de ene laptop gemakkelijker is dan bij de andere.

Eenmaal geopend, kun je zien welke hardware je kunt testen. Als je bijvoorbeeld het opslaggeheugen verwijdert, zal Windows natuurlijk niet starten, maar zou de laptop in principe wel iets moeten weergeven op het scherm bij het opstarten.

laptop geheugen verwijderen
Start je laptop niet meer op? Probeer dan het geheugen eens te verwijderen en opnieuw te plaatsen.

Als de laptop twee RAM-modules heeft, kun je proberen de laptop op te starten met slechts één module tegelijk, om te zien of een van de modules defect is. Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat beide RAM-modules tegelijkertijd defect zijn.

Helaas zijn er verder weinig andere hardwareonderdelen die je zelf kunt testen. Als je vermoedt dat een ander onderdeel defect is, is het raadzaam om een professionele reparateur te raadplegen.

Je laptop start niet op. Andere mogelijke oorzaken.

Er is drank gemorst op de laptop.
De USB poorten van de laptop zijn beschadigd en veroorzaken een korstsluiting.
De aan knop van de laptop werkt niet meer.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

29 gedachten over “Help mijn laptop start niet op”

 1. Hoi. Ik heb sinds een paar maanden een best dure medion laptop.. hij gaf aan dat op moest laden maar niet direct gedaan en ging stand-by..even later de lader er wel ingedaan maar doet niks.. Het aanknopje blijft branden wat ik ook doe. Ook blijft het lampje linksonder van de laptop oranje branden met en zonder lader… ik hoop dat het goed komt aangezien ik hem pas heb..weten jullie het?

  Beantwoorden
  • Sluit de lader aan. Open de laptop. Druk eenmaal op de startknop en wacht even. Druk vervolgens op om het even welke toets op het toetsenbord. Als er nog steeds niets op het scherm komt doet u het volgende.
   – laat de lader ongeveer een kwartier aangesloten
   – koppel de lader los
   – hou de aanknop van de laptop ingedrukt totdat alle lampjes uitgaan
   – sluit de lader opnieuw aan en probeer de laptop te starten

   Beantwoorden
   • Ik heb juist hetzelfde probleem als Angela.
    Bij mij helpt het niet, rood lichtje van batterij en startknop blijven branden, maar computer start niet. Ik probeer nu de batterij helemaal leeg te laten lopen, dan gaat het startlicht ook uit en probeer ik opnieuw.

    Beantwoorden
  • Ik heb het zelfde probleem startknop reageert niet en aan en uit van mijn Medion laptop led blijf branden. De batterij zie ik ook niet moet dan de laptop open schroeven. Dit is na een update geweest. Ik begrijpt niet dat men een update maakt zonder deze uitgebreid te testen. Iedereen doe maar wat en de klant mag het probleem oplossen dit is een nog groter probleem als je geen garantie meer heb.

   De oplossing is update uitzetten en pas updaten als de laptop niet meer goed werkt. Internet geeft veel problemen voor nu rest mij weer een rit naar de ALDI.

   Beantwoorden
 2. Wat Angela en Linda schrijven gebeurt mij ook en wel steeds opnieuw. Ook mijn Medion-laptop (bijna duizend euro) is nieuw. Het enige dat hielp was de elektriciteit volledig laten weglopen, wat de laatste keer bijna vijf dagen duurde, terwijl de accu dus al vrijwel leeg was..
  Bezoek aan de helpdesk van een mediamarkt-vestiging leverde niet meer op dan de truc, de aan-uit-knop dertig seconden ingedrukt te houden en dan los te laten. Hierna moet de laptop beslist op te starten zijn. Het apparaat valt ruimschoots onder garantie, maar moet opgestuurd worden ter analyse en dan zit ik zonder. Wat een ellende. Overigens begint onder dit typen het oranje lampje linksonder weer te branden… grr

  Beantwoorden
   • Als Medion de garantie niet niet kan regelen gaat u naar de verkoper van het toestel. Het is immers de verkoper van het toestel die u minimum 2 jaar garantie moet geven. Als de verkoper een warenhuis is zoals bijvoorbeeld Aldi dan verandert dit niets aan de zaak. Aldi moet dan volgens de wet u die 2 jaar garantie geven.

    Beantwoorden
 3. Help mijn zoon heeft de laptop meerdere malen afgesloten met de aan en uit knop en nu start hij op alleen met het Acer embleem en dan blijft het beeld donker. Doet niets meer. Wat kan ik doen.

  Beantwoorden
 4. De aan /uitknop werkt niet meer denk ik, want er gaat geen lampje aan. Ook niet met een andere lader. Waar zit het ramgeheugen in een Asus laptop? Heel blij met een antwoord.

  Beantwoorden
  • Beste, haal de batterij eens enkele minuten uit de laptop en probeer daarna opnieuw. Het RAM-geheugen daar kon je vroeger aan door aan de onderkant een klepje te verwijderen. Tegenwoordig moet je echter bijna de ganse laptop uit elkaar halen om er nog aan te kunnen….

   Beantwoorden
 5. Mijn Medion Akoya laptop van 3 weken oud heeft dit nu 2x gehad, dat vind ik niet normaal.

  Symptoom:
  – aan/uit knop brand/knipperd, maar reageert niet
  – oranje/rode lampje van de batterij brand

  Enkel de batterij eruit/erin zorgt ervoor dat de latop opnieuw opstart. Voor de recente Medion Akoya moeten helaas eerst schroefjes verwijderd worden, extra onhandig (zeker voor mijn zoontje).
  Aan/Uit 30 sec. vasthouden heb ik nog niet geprobeerd.

  Dit is natuurlijk alleen een work around.
  Ik hoop dat ook Medion met een antwoord komt en graag een structurele oplossing.

  Hier is dezelfde vraag ook gesteld: https://answers.microsoft.com/nl-nl/windows/forum/windows_xp-update/opstartproblemen-zwart-scherm-en-start-niet-door/d4187de5-e6b5-435f-acae-19b6080b4cfb

  Beantwoorden
 6. Kan allemaal eenvoudiger, geen batterij er uit halen, gewoon opnieuw opstarten en tijdens opstarten F11 vast houden tot het scherm verschijnt, evt pincode invullen en dan start hij op nieuw op.

  Beantwoorden
 7. Ik heb een Packard Bell laptop en als ik hem opstart dan komt het merk wel op het scherm maar dan is het zwart beeld met een pijltje maar overal op internet staat dat je je batterij er uit moet halen maar de vorige keer had mijn zus dat ook en dan hadden wij het op gezocht en moest je een paar knopjes in drukken maar wij vinden dat niet meer weet u misschien welke knopjes dat waren?

  Beantwoorden
 8. Ik heb sinds 3 maanden een Medion Akoya pc, maar telkens als ik mijn pc opstart begint het ram geheugen geluid te maken altijd tik tik enzovoort en komt zoals normaal Medion er op maar daarna komen er dingen op van Intel UNDI, PXE-2.1 enzovoort tot er op komt Reboot and Select proper Boot device or Insert Boot Media in selected Boot and press key en uiteindelijk komt er links bovenaan een streepje.

  Beantwoorden
 9. Gisteren is plots mijn laptop uitgevallen (geen lege batterij, lader zat in) en sindsdien wilt hij niet meer opstarten. Als ik op de aan knop druk hoor ik hem opstarten en de lichtjes onderaan branden, maar verder doet hij niets.
  Heb hem al op extern scherm aangesloten maar daar doet hij niets. Mijn batterij zit ook volledig in mijn laptop (Asus X554L) en het lijkt me nu niet echt verstandig om hem helemaal open te vijzen, of wel?

  Enig idee wat ik zou kunnen doen om hem opnieuw aan de gang te krijgen?

  Beantwoorden
 10. Ik heb een assus F550D. Gisteren avond stond hij nog aan, deze morgen wou ik hem starten en het ging niet meer. Geen lichten geen lampjes niks, er zit geen batterij zichtbaar van onder, alles is ingebouwd! Please help.

  Beantwoorden
 11. Hallo, ik heb dit weekend een Medion Erazer game laptop gekocht voor mijn zoon, 1 dag gewerkt en nu start hij al niet meer op. De knop gaat voortdurend aan en uit, verder branden er geen lichtjes. 30 sec op knop duwen lukt niet. Kan er iemand mij helpen??

  Beantwoorden
 12. Ik had hetzelfde, aan/uit knop knipperde terwijl laptop voor de rest niet meer reageerde..
  Het probleem is hier verholpen door accu eruit te halen en weer terug te zetten, heel erg bedankt!

  Beantwoorden
 13. Bij opstarten komt op scherm
  ‘Fout bij initialisatie van aanmeldingsproces’.
  Kan er niet op klikken, daar ik met ‘muis’ geen contact heb met scherm.
  Kan niet reageren op dit venster.

  Beantwoorden

Plaats een reactie