Help mijn laptop start niet op

Je zal het maar voorhebben. Je drukt op de aan knop van de laptop en tot je grote verbazing reageert de laptop niet. De laptop start niet op en het scherm blijft gewoon zwart. Dit artikel is een eerste hulp handleiding die je zal helpen om je laptop opnieuw te laten starten. Volg de instructies zorgvuldig en de kans is groot dat je je laptop opnieuw kan laten starten.

Probeer een koude start

Een laptop heeft een batterij. Zelfs als de laptop uit staat blijft een deel van de elektronica onder spanning staan. Ontkoppel de lader en haal de batterij uit de laptop. Wacht een minuutje en plaats de batterij daarna opnieuw in de laptop en sluit de lader opnieuw aan. In sommige gevallen start de laptop daarna opnieuw op. Dit is ook vaak de oplossing voor een gekend probleem met Windows 8.1 waarbij de laptop na het opstarten enkel een zwart scherm met een pijl laat zien. Lees meer hierover hier.

De laptop start niet op omdat de lader defect is

De lader van een laptop gaat wel vaker stuk. Bijna alle laptops hebben een LED-lampje om aan te geven dat de laptop opgeladen wordt. Controleer dit. Als het LED-lampje niet aangeeft dat de lader aangesloten is overweeg je best de aankoop van een nieuwe lader. Wil je zeker zijn van je stuk probeer dan een gelijkaardige lader van collega of vriend. Let wel op niet alle laders hebben dezelfde laadfiche! Het heeft geen zin te testen met een lader met een verkeerde fiche.

laad indicatie lampje
De laptop start niet op omdat de laptop een platte batterij heeft. De lader is mogelijk defect omdat het LED laadindicatie lampje niet brandt wanneer de lader aangesloten is.

Controleer dat het scherm van de laptop niet defect is

Op bijna alle laptops kan je een extra scherm aansluiten. Als de laptop op het externe scherm wel opstart dan is het scherm van je laptop defect.

Laptop start niet op test met extern scherm
Sluit een extern scherm aan op de VGA of HDMI aansluiting van je laptop. Start hij wel op op het externe scherm dan is je laptop scherm defect.

Verwijder het ram geheugen en plaats het opnieuw

Als je laptop niet meer aan gaat denk je niet onmiddellijk dat er een probleem kan zijn met het ram geheugen. Toch komt dit vaak voor. Alvorens het ram geheugen te verwijderen haal je de batterij uit de laptop en verwijder je de lader. Als je een laptop hebt met 2 latten geheugen probeer je de laptop ook eens te starten met de individuele latten. Hoewel het kan is het onwaarschijnlijk dat beide laten tegelijkertijd defect zijn.

laptop geheugen verwijderen
Start je laptop niet meer op? Probeer dan het geheugen eens te verwijderen en opnieuw te plaatsen.

Je laptop start niet op. Andere mogelijke oorzaken.

Er is drank gemorst op de laptop.
De USB poorten van de laptop zijn beschadigd en veroorzaken een korstsluiting.
De aan knop van de laptop werkt niet meer.

Nieuwsgierig naar meer? We hebben nog een artikels die u mogelijk interessant vindt!

Neem een kijkje op de frontpagina....

Door hier onderaan te reageren op het artikel steunt u ons.

Dank u wel

29 gedachten over “Help mijn laptop start niet op”

 1. Hoi. Ik heb sinds een paar maanden een best dure medion laptop.. hij gaf aan dat op moest laden maar niet direct gedaan en ging stand-by..even later de lader er wel ingedaan maar doet niks.. Het aanknopje blijft branden wat ik ook doe. Ook blijft het lampje linksonder van de laptop oranje branden met en zonder lader… ik hoop dat het goed komt aangezien ik hem pas heb..weten jullie het?

  Beantwoorden
  • Sluit de lader aan. Open de laptop. Druk eenmaal op de startknop en wacht even. Druk vervolgens op om het even welke toets op het toetsenbord. Als er nog steeds niets op het scherm komt doet u het volgende.
   – laat de lader ongeveer een kwartier aangesloten
   – koppel de lader los
   – hou de aanknop van de laptop ingedrukt totdat alle lampjes uitgaan
   – sluit de lader opnieuw aan en probeer de laptop te starten

   Beantwoorden
   • Ik heb juist hetzelfde probleem als Angela.
    Bij mij helpt het niet, rood lichtje van batterij en startknop blijven branden, maar computer start niet. Ik probeer nu de batterij helemaal leeg te laten lopen, dan gaat het startlicht ook uit en probeer ik opnieuw.

    Beantwoorden
  • Ik heb het zelfde probleem startknop reageert niet en aan en uit van mijn Medion laptop led blijf branden. De batterij zie ik ook niet moet dan de laptop open schroeven. Dit is na een update geweest. Ik begrijpt niet dat men een update maakt zonder deze uitgebreid te testen. Iedereen doe maar wat en de klant mag het probleem oplossen dit is een nog groter probleem als je geen garantie meer heb.

   De oplossing is update uitzetten en pas updaten als de laptop niet meer goed werkt. Internet geeft veel problemen voor nu rest mij weer een rit naar de ALDI.

   Beantwoorden
 2. Wat Angela en Linda schrijven gebeurt mij ook en wel steeds opnieuw. Ook mijn Medion-laptop (bijna duizend euro) is nieuw. Het enige dat hielp was de elektriciteit volledig laten weglopen, wat de laatste keer bijna vijf dagen duurde, terwijl de accu dus al vrijwel leeg was..
  Bezoek aan de helpdesk van een mediamarkt-vestiging leverde niet meer op dan de truc, de aan-uit-knop dertig seconden ingedrukt te houden en dan los te laten. Hierna moet de laptop beslist op te starten zijn. Het apparaat valt ruimschoots onder garantie, maar moet opgestuurd worden ter analyse en dan zit ik zonder. Wat een ellende. Overigens begint onder dit typen het oranje lampje linksonder weer te branden… grr

  Beantwoorden
   • Als Medion de garantie niet niet kan regelen gaat u naar de verkoper van het toestel. Het is immers de verkoper van het toestel die u minimum 2 jaar garantie moet geven. Als de verkoper een warenhuis is zoals bijvoorbeeld Aldi dan verandert dit niets aan de zaak. Aldi moet dan volgens de wet u die 2 jaar garantie geven.

    Beantwoorden
 3. Help mijn zoon heeft de laptop meerdere malen afgesloten met de aan en uit knop en nu start hij op alleen met het Acer embleem en dan blijft het beeld donker. Doet niets meer. Wat kan ik doen.

  Beantwoorden
 4. De aan /uitknop werkt niet meer denk ik, want er gaat geen lampje aan. Ook niet met een andere lader. Waar zit het ramgeheugen in een Asus laptop? Heel blij met een antwoord.

  Beantwoorden
  • Beste, haal de batterij eens enkele minuten uit de laptop en probeer daarna opnieuw. Het RAM-geheugen daar kon je vroeger aan door aan de onderkant een klepje te verwijderen. Tegenwoordig moet je echter bijna de ganse laptop uit elkaar halen om er nog aan te kunnen….

   Beantwoorden
 5. Mijn Medion Akoya laptop van 3 weken oud heeft dit nu 2x gehad, dat vind ik niet normaal.

  Symptoom:
  – aan/uit knop brand/knipperd, maar reageert niet
  – oranje/rode lampje van de batterij brand

  Enkel de batterij eruit/erin zorgt ervoor dat de latop opnieuw opstart. Voor de recente Medion Akoya moeten helaas eerst schroefjes verwijderd worden, extra onhandig (zeker voor mijn zoontje).
  Aan/Uit 30 sec. vasthouden heb ik nog niet geprobeerd.

  Dit is natuurlijk alleen een work around.
  Ik hoop dat ook Medion met een antwoord komt en graag een structurele oplossing.

  Hier is dezelfde vraag ook gesteld: https://answers.microsoft.com/nl-nl/windows/forum/windows_xp-update/opstartproblemen-zwart-scherm-en-start-niet-door/d4187de5-e6b5-435f-acae-19b6080b4cfb

  Beantwoorden
 6. Kan allemaal eenvoudiger, geen batterij er uit halen, gewoon opnieuw opstarten en tijdens opstarten F11 vast houden tot het scherm verschijnt, evt pincode invullen en dan start hij op nieuw op.

  Beantwoorden
 7. Ik heb een Packard Bell laptop en als ik hem opstart dan komt het merk wel op het scherm maar dan is het zwart beeld met een pijltje maar overal op internet staat dat je je batterij er uit moet halen maar de vorige keer had mijn zus dat ook en dan hadden wij het op gezocht en moest je een paar knopjes in drukken maar wij vinden dat niet meer weet u misschien welke knopjes dat waren?

  Beantwoorden
 8. Ik heb sinds 3 maanden een Medion Akoya pc, maar telkens als ik mijn pc opstart begint het ram geheugen geluid te maken altijd tik tik enzovoort en komt zoals normaal Medion er op maar daarna komen er dingen op van Intel UNDI, PXE-2.1 enzovoort tot er op komt Reboot and Select proper Boot device or Insert Boot Media in selected Boot and press key en uiteindelijk komt er links bovenaan een streepje.

  Beantwoorden
 9. Gisteren is plots mijn laptop uitgevallen (geen lege batterij, lader zat in) en sindsdien wilt hij niet meer opstarten. Als ik op de aan knop druk hoor ik hem opstarten en de lichtjes onderaan branden, maar verder doet hij niets.
  Heb hem al op extern scherm aangesloten maar daar doet hij niets. Mijn batterij zit ook volledig in mijn laptop (Asus X554L) en het lijkt me nu niet echt verstandig om hem helemaal open te vijzen, of wel?

  Enig idee wat ik zou kunnen doen om hem opnieuw aan de gang te krijgen?

  Beantwoorden
 10. Ik heb een assus F550D. Gisteren avond stond hij nog aan, deze morgen wou ik hem starten en het ging niet meer. Geen lichten geen lampjes niks, er zit geen batterij zichtbaar van onder, alles is ingebouwd! Please help.

  Beantwoorden
 11. Hallo, ik heb dit weekend een Medion Erazer game laptop gekocht voor mijn zoon, 1 dag gewerkt en nu start hij al niet meer op. De knop gaat voortdurend aan en uit, verder branden er geen lichtjes. 30 sec op knop duwen lukt niet. Kan er iemand mij helpen??

  Beantwoorden
 12. Ik had hetzelfde, aan/uit knop knipperde terwijl laptop voor de rest niet meer reageerde..
  Het probleem is hier verholpen door accu eruit te halen en weer terug te zetten, heel erg bedankt!

  Beantwoorden
 13. Bij opstarten komt op scherm
  ‘Fout bij initialisatie van aanmeldingsproces’.
  Kan er niet op klikken, daar ik met ‘muis’ geen contact heb met scherm.
  Kan niet reageren op dit venster.

  Beantwoorden

Plaats een reactie