Help mijn programma werkt niet meer!

Continu worden er nieuwe versies van Windows ontwikkeld, waarbij de ene versie de andere opvolgt. Helaas geldt dit niet altijd voor sommige softwareprogramma’s. Er zijn programma’s die al jaren geen updates meer hebben gehad, wat kan resulteren in problemen bij het draaien op Windows 11. Soms kan het voorkomen dat het programma niet meer naar behoren functioneert en dus “programma werkt niet meer” weergeeft. Hoewel we geen garanties kunnen bieden, willen we toch proberen je te helpen om deze programma’s weer werkend te krijgen in Windows 11. Lees verder en veel succes!

Controleer of er een 64 bit versie van het programma beschikbaar is

Voor programma’s die niet al te oud zijn, is de kans groot dat zowel een 32 bit als een 64 bit versie beschikbaar is. Je nieuwe Windows besturingssysteem is vrijwel zeker 64 bit. Een 64 bit programma heeft aanzienlijk meer kans om correct te werken op een 64 bit besturingssysteem. Dus, kijk of er een 64 bit versie beschikbaar is.

Programma werkt niet door niet compatibel zijn van de hardware

Programma’s voor foto- en videobewerking vereisen vaak een krachtige grafische kaart. Nieuwe computers hebben vaak geïntegreerde grafische oplossingen, zonder aparte grafische kaart. Ironisch genoeg kan dit betekenen dat je nieuwe pc mogelijk niet in staat is om het oude programma te draaien. De oplossing is echter eenvoudig: installeer een geschikte grafische kaart. Zorg er bij de aankoop van de grafische kaart wel voor dat deze compatibel is met het betreffende programma.

Herinstalleer de software

Staat het programma al jaren geïnstalleerd op de computer en werkt het plotseling niet meer, dan kan herinstallatie soms helpen. Dit komt doordat sommige software bij de installatie instellingen aanpast op basis van de kenmerken van het besturingssysteem en de hardware. Door opnieuw te installeren kan het programma de oorspronkelijke instellingen herstellen en mogelijk weer correct functioneren. Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle software deze aanpassingen bij de installatie maakt. Met herinstallatie heb je dus maar een klein kansje dat het programma opnieuw werkt.

Een update in Windows 11 ongedaan maken

Windows update ongedaan maken?

Als je merkt dat je favoriete programma plotseling niet meer werkt en je vermoedt dat een Windows update de oorzaak is, kun je overwegen de installatie van die update ongedaan te maken. Ga naar ‘Instellingen’ en navigeer naar ‘Windows Updates’, daar kun je de optie ‘Installatie van updates ongedaan maken’ gebruiken. Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle updates op dezelfde manier kunnen worden verwijderd. Sommige updates zijn van vitaal belang voor de beveiliging en stabiliteit van je systeem. Voordat je een update ongedaan maakt, is het raadzaam om op internet te zoeken naar de mogelijke gevolgen van het verwijderen van de betreffende update.

Probeer compatibiliteitsmodus om “programma werkt niet meer” problemen op te lossen in Windows 11

Windows heeft een compatibiliteitsmodus waarmee je oudere programma’s kunt laten draaien alsof ze op oudere versies van Windows worden uitgevoerd. Klik met de rechtermuisknop op het programma, ga naar “Eigenschappen” en zoek naar de optie “Compatibiliteit”. Hier kun je de compatibiliteitsmodus inschakelen en aangeven welke versie van Windows het programma moet emuleren.

programma werkt niet, probeer compatibiliteitsmodus
Windows 11 compatibiliteit

Voer als beheerder uit

Probeer het programma als beheerder uit te voeren door met de rechtermuisknop op het icoontje van het programma te klikken en “Uitvoeren als beheerder” te selecteren. Dit kan soms helpen bij als het programma toegang moet hebben tot bepaalde systeemfolders.

Problemen met een programma in Steam? Lees dan Problemen met Steam? – Decomputer.be

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie