Help mijn scherm begint los te komen

Bij een laptop merk je soms op dat het scherm wat meer speling begint te krijgen. Het zit niet meer zo vast als vroeger. Soms heb je ook de indruk dat de plastiek rond het scherm de neiging heeft om open te barsten.

Deze symptomen mag je nooit negeren. Als je dat toch doet gaat de speling alleen maar toenemen met als gevolg dat uiteindelijk het scherm volledig gaat afbreken van de laptop. De bevestigingspunten zijn dan gebroken of in het ergste geval zijn de scharnieren beschadigt.

Je kan dit gemakkelijk voorkomen. Als je merkt dat er meer en meer speling begint op te zitten moet je de schroeven waarmee het scherm vast zit terug aanspannen. Je kan dit op de volgende manier.

Alle laptopschermen hebben een plastiek omhulsel. De voorkant van dit plastiek omhulsel kan je gemakkelijk verwijderen. Als je de voorkant verwijdert zie je de schroefjes waarmee het scherm vast zit aan de scharnieren.

Laptop scherm schroefjes achter rubbertjes.
Verwijder de rubbertjes om aan de schroefjes te kunnen.

Als je de rubbertjes verwijdert vooraan kan je aan de schroefjes waarmee de voorkant van het plastiek vast zit. Als je de schroefjes onder de rubbertjes verwijdert kan je de voorkant van het plastieken omhulsel van het scherm verwijderen. Haal voor alle zekerheid ook de batterij uit de laptop.

Laptop scherm zonder voorkant.
Laptop scherm begint los te komen. De voorkant is verwijdert voor inspectie.

Eenmaal de voorkant verwijdert is zie je duidelijk hoe het scherm vast gemaakt is aan de scharnieren. Beweeg het scherm een beetje en je merkt onmiddellijk of de schroefjes waarmee het scherm vast zitten los zijn. Span deze schroefje opnieuw aan. Let er wel op dat je niet overdrijft in het aanspannen. Met brute kracht kan je de schroefje zelfs kapot draaien en dat is natuurlijk ook de bedoeling niet.

De schroefjes die je moet aanspannen.
Dit zijn de schroefjes die je moet aanspannen indien ze een beetje los gekomen zijn.

Op de foto zie je dat bij deze laptop het scherm aan elke kant met 3 schroefjes vast zit aan het scharnier. Als deze schroefjes een beetje los gekomen zijn moet je deze voorzichtig aanspannen. Als alle schroefjes aangespannen zijn mag je de plastieken voorkant er terug op plaatsen en alles terug dichtschroeven. Op de rubbertjes zit vaak wat lijm om ze op hun plaats te houden. Soms moet je op de rubbertjes terug wat lijm aanbrengen. Let wel op dat je geen lijm op het scherm morst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *