Mijn toetsenbord werkt niet meer!

Een toetsenbord is een van de meest betrouwbare onderdelen van een computer. Het toetsenbord zelf gaat zelden of nooit stuk. Toch wil dit niet zeggen dat je geen problemen kan hebben met het toetsenbord. Het toetsenbord werkt niet meer… We geven een aantal tips en oplossingen.

Meest voorkomende oorzaak: de aansluiting

Er zijn 4 soorten toetsenborden.

  • PS/2 toetsenborden (zien we vooral bij oudere computers)
  • USB toetsenborden
  • Wireless of draadloze toetsenborden (2,4 Ghz)
  • Bluetooth toetsenborden

Bij de PS/2 toetsenborden worden de pinnetjes in de connector vaak beschadigd. Controleer dus de connector. Als er pinnetjes scheef staan kan je die met de punt van een fijn mes proberen recht te plooien. Nooit met de connector draaien terwijl je deze op de computer steekt. Altijd goed controleren dat je de connector op de juiste manier op de computer aansluit. Wat ook HEEL belangrijk is van te weten is dat een PS/2 toetsenbord bijna nooit werkt als het toetsenbord aangesloten wordt terwijl de computer reeds aan staat. De PS/2 connector is geen plug and play connector. Het toetsenbord MOET dus aangesloten zijn VOORDAT je de computer aanzet!

ps2 toetsenbord
PS/2 toetsenbord werkt niet meer? Controleer de pinnetjes in de connector!

De aansluiting van een USB toetsenbord kan je controleren terwijl de PC aanstaat. Werkt het toetsenbord niet sluit het dan eventueel aan op een andere USB-poort. Let wel op, het kan even duren alvorens de PC gedetecteerd heeft dat u het toetsenbord op een andere USB-poort heeft aangesloten. Controleer ook de staat van de USB aansluiting op de computer. Een USB connector wordt helaas ook wel eens beschadigd door het verkeerd aansluiten van apparaten. Vooral op laptops merken we vaak beschadigde USB-aansluitingen op.

De naam draadloos toetsenbord is een beetje verwarrend in de zin dat voor de werking van deze toetsenborden er nog steeds een USB stick of USB kastje moet aangesloten worden op de computer. Controleer dus dat dit USB stickje of kastje nog steeds correct is aangesloten. Controleer ook de batterijen in het toetsenbord en maak indien nodig opnieuw connectie. Soms heeft het toetsenbord en/of de USB stick immers een knopje. Je moet dan meestal na het vervangen van de batterijen op dit knopje duwen. De meest voorkomende volgorde is van eerst op de knopje van de ontvanger te duwen en dan binnen een aantal seconden op het knopje onderaan het toetsenbord.

Bluetooth toetsenborden maken een bluetooth connectie met de computer. Het maken van deze verbinding noemen we “pairing”. Controleer dat dit correct is uitgevoerd. Lees https://decomputer.be/bluetooth-problemen-oplossen/ als je problemen hebt met het maken van de verbinding. Controleer ook de batterijen in het bluetooth toetsenbord.

Het toetsenbord werkt niet meer omdat het defect is

Maak het niet moeilijk. Sluit het toetsenbord eens aan op een andere computer. Dan weet je meteen of het defect is of niet. Beginnen “prullen” in het configuratiescherm van Windows of apparaatbeheer om problemen op te lossen terwijl het toetsenbord gewoon defect is is dom en kan je zuur opbreken achteraf.

Het toetsenbord werkt niet meer en toch is het niet defect

Het toetsenbord heb je getest op een ander PC en het werkt. Je kan bij het inspecteren van de aansluiting van het toetsenbord geen problemen vaststellen. En toch werkt het toetsenbord niet! In dat geval zou het inderdaad kunnen dat het om een softwareprobleem gaat. De meest eenvoudige oplossing die iedereen kan toepassen is dan van Windows 10 systeemherstel te gebruiken. Lees hier hoe je systeemherstel kan gebruiken in Windows 10:  https://decomputer.be/systeemherstel-windows-10/

Als systeemherstel het probleem niet kan oplossen, kan je proberen dit zelf op te lossen. Ga hiervoor naar apparaatbeheer en controleer of er problemen zijn met apparaten en stuurprogramma’s. Let vooral op

onbekende apparaten => klik erop met de rechterkant en laat Windows zoeken naar stuurprogramma’s
apparaten die uitgeschakeld staan => klik met de rechterkant op apparaat en schakel het apparaat in
apparaten die een fout hebben => klik erop met de rechterkant en laat Windows zoeken naar betere stuurprogramma’s

toetsenbord werkt niet apparaatbeheer
(1) Klik op het vergrootglas.
(2) Type apparaatbeheer in het zoekvak van Windows 10.
(2) Klik op apparaatbeheer in het zoekvak.
(3) Klik op apparaatbeheer om apparaatbeheer te openen.
(4) Klik op het > symbooltje voor toetsenborden en controleer of er fouten zijn.

Het toetsenbord staat verkeerd ingesteld lees https://decomputer.be/van-qwerty-naar-azerty/
Het toestsenbord in Android staat verkeerd ingesteld lees https://decomputer.be/een-android-toetsenbord-instellen/
Het toetsenbord van een laptop reinigen en herstellen lees https://decomputer.be/een-laptop-toetsenbord-reinigen-herstellen-vervangen/

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie