Help mijn touchpad werkt niet meer!

Een touchpad is het aanraakgevoelige vierkantig oppervlak op een laptop of andere apparaat. De touchpad heeft dezelfde functie als een muis. Het grote voordeel van een touchpad is dat je geen hard oppervlak nodig hebt om te werken zoals je wel nodig hebt als je met een muis werkt. Alhoewel alle laptops een touchpad hebben blijken de meeste mensen toch een voorkeur te hebben voor een gewone muis. De touchpad wordt dan enkel gebruikt wanneer ze geen muis bij de hand hebben of wanneer de omstandigheden het niet toelaten van een muis te gebruiken.

touchpad trackpad
De touchpad van een Acer laptop.

De touchpad van een laptop gaat zelden stuk. Als je een probleem hebt met je touchpad is het meestal eenvoudig op te lossen. Meestal zijn de problemen een gevolg van een verkeerde instelling. We bespreken de meest voorkomende problemen en oplossingen.

Touchpad reageert niet meer.

Wat sommige mensen vergeten is dat je de touchpad van een laptop ook kan uitschakelen met behulp van een op de laptop voorziene speciale toets of met behulp van de Fn-toets in combinatie met een van de functietoetsen. Vaak is het touchpad per ongeluk uitgeschakeld. Schakel in dat geval de touchpad op dezelfde manier terug in.

touchpad inschakelen
Op de meeste laptops kan je de touchpad in-en uitschakelen door de ‘Fn” toets in te drukken samen met de gepaste functietoets. F7 op deze laptop.

Sommige laptops schakelen de touchpad automatisch uit wanneer er een aangesloten muis gedetecteerd wordt. Verwijder alle USB apparaten en start de laptop opnieuw op.

Bij sommige laptops kan de touchpad ook uitgeschakeld worden in de BIOS. Controleer of de touchpad in-en uitgeschakeld kan worden in de BIOS.

De touchpad van een laptop is een apparaat dat je net zoals alle andere apparaten in apparaatbeheer kan uitschakelen. Controlleer in apparaatbeheer van Windows of de touchpad niet uitgeschakeld is.


touchpad in apparaatbeheer
Controleer dat de touchpad niet uitgeschakeld is in apparaatbeheer.

Een touchpad gebruikt net zoals een ander apparaat een stuurprogramma. In een uitzonderlijk geval kan dit stuurprogramma beschadigd zijn. Verwijder in dat geval het apparaat door er in apparaatbeheer met de rechterkant van de muis op te klikken en kies “installatie ongedaan maken”. Laat Windows het apparaat vervolgens opnieuw detecteren. Normaal heeft Windows sowieso drivers voor alle basisfunctie van de touchpad zoals bewegen en klikken. Wil je alle functionaliteiten, download dan de drivers op de website van de fabrikant van de laptop.

Met een eenvoudige test kan je gemakkelijk bepalen of het niet werken van je de touchpad een hardware of software probleem is. Start hiervoor een Linux distro vanaf een CD. Je kan hiervoor de Ultimate Boot CD gebruiken. Boot de laptop van de Ultimate Boot CD en kies vervolgens Parted Magic. Parted Magic gebruikt een Linux besturingssysteem. Eenmaal opgestart kan je de touchpad testen. Werkt de touchpad in Linux wel dan is dit het bewijs dat het niet werken van de touchpad onder Windows een software probleem is.

Bepaalde functies werken niet meer.

Met een touchpad kan je veel meer dan alleen maar bewegen en klikken. Vaak kan je ook afbeeldingen draaien, scrollen en in-en uitzoomen. Om deze speciale functies te kunnen gebruiken is het wel nodig dat je de stuurprogramma’s geïnstalleerd hebt die door de fabrikant voorzien zijn. De stuurprogramma’s kan je vinden via ondersteuning op de website van de fabrikant van de laptop. De stuurprogramma’s die Windows standaard gebruikt ondersteunen deze ge-avanceerde functies vaak niet.

Je kan gemakkelijk controleren of de stuurprogramma’s geinstalleerd zijn. Ga hiervoor naar het configuratiescherm van Windows en dubbel klik op “muis”. Als de stuurprogramma’s van het apparaat geïnstalleerd zijn heb je een extra tabblad voor de ge-avanceerde functies. Heb je dit tabblad niet en wens je deze ge-avanceerde functies toch te gebruiken download en installeer dan de drivers via de website van de fabrikant van de laptop.

extra tabblad elan touchpad smart pad
Als je de drivers van de fabrikant geïnstalleerd hebt verschijnt er een extra tabblad voor de speciale functies.

De touchpad reageert verkeerd, is te gevoelig of is niet gevoelig.

De gevoeligheid van de touchpad kan je perfect instellen. Ga hiervoor naar het configuratiescherm en dubbel klik op “muis”. Via de verschillende tabbladen kan je alles perfect instellen.

De touchpad werkt niet meer na upgrade naar Windows 10.

Veel gebruikers klagen dat de touchpad niet meer werkt nadat ze upgradeden naar Windows 10. Dit kan je echter gemakkelijk oplossen als volgt:

Klik met de rechterkant van de muis op de start menu knop en kies apparaatbeheer. Eenmaal in apparaatbeheer de-installeer je de touchpad. Als Windows vraagt of je de drivers wenst te verwijderen kies je JA. Nadat je de touchpad verwijderd hebt laat je apparaatbeheer zoeken naar nieuwe apparaten. Windows zal de touchpad opnieuw vinden en zelf drivers installeren. Je zal merken dat de touchpad met de Windows drivers wel werkt.

Bijgewerkt en ge-update op 01/10/2015

68 comments

 1. Ik heb een nieuw toestel BMx W8Pad MT-826 P i5 Tablet.
  gisteren was de batterij bijna leeg en heb hem gisteren avond opgeladen.
  deze morgen wou ik opstarten mijn mijn scherm blijft zwart.
  Ik zie wel het icoon van de muis.
  al verschillende malen aan en uit maar zonder reslutaat.
  kan iemand mij hierbij helpen het probleem op te lossen?

  Dank u

  Bekijk reactie
    1. Je touchpad kan in apparaatbeheer een andere naam hebben. Dus denk niet te snel dat Windows hem niet meer vindt. Staan er in apparaatbeheer onbekende apparaten of apparaten met een fout? Windows heeft sowieso een driver voor elke touchpad. Plaats eventueel een screenshot van apparaatbeheer (met alles opengeklapt) in het forum dan kunnen we beter bekijken wat het probleem is.

     Bekijk reactie
  1. U heeft de drivers reeds verwijderd in apparaatbeheer en Windows de hardware vervolgens opnieuw laten detecteren? Het verbaast me enorm dat dit uw probleem niet opgelost heeft. Bent u aan het testen met of zonder een aangesloten muis? Sommige laptops schakelen de ingebouwde touchpad uit als er gedetecteerd wordt dat er een muis aangesloten is.

   Bekijk reactie
  1. Als je het apenstaartje niet meer kan zetten met de toetsencombinatie Alt Gr + @ dan zijn er maar 2 mogelijkheden:
   1. Het toetsenbord staat verkeerd ingesteld. Voor België moet je AZERTY (Belgisch punt) instellen.
   2. De @ toets op het toetsenbord is defect. In dat geval kan je het apenstaartje zetten door de alt toets ingedrukt te houden terwijl je 64 intypt op je numeriek klavier.

   Bekijk reactie
  1. Wel als je de andere punten in het artikel gecheckt hebt kan je niet veel meer uitvoeren vrees ik. Wat ik persoonlijk zou doen is een live CD van Ubuntu opstarten. Met een live CD van Ubuntu kan je Ubuntu starten zonder Ubuntu zelf te installeren. Werkt de touchpad niet na het opstarten van Ubuntu dan is de touchpad waarschijnlijk defect.

   Let op, Ubuntu starten zonder te installeren!

   Bekijk reactie
 2. Hier wel een muis, maar een levende muis. Blijft telkens hangen onderaan links aan de Windows menuknop. Externe muis geeft hetzelfde probleem. Kan dus nergens op klikken of openen! F5 geen effect..
  Merci

  Bekijk reactie
  1. Ik veronderstel dat je al eens een andere muis geprobeerd hebt? Sluit de muis ook eens aan op een andere USB-poort. Als het dan nog niet lukt adviseer ik van systeemherstel uit te voeren. Je geeft helaas niet aan welke versie van Windows je gebruikt.

   Bekijk reactie
 3. Ik heb sinds gisteren een nieuwe computer met Windows 10 en gisteren werkte alles perfect maar nu werkt de muis niet. Ik kan ze bewegen en klikken in het begin maar ik kan het vakje ‘wachtwoord’ niet aanklikken. Ook niet met een externe muis heb hem al 2 keer opnieuw opgestart, maar ik word heel lastig want hij is 1 dag oud en er is al een systeemfout. Iemand die weet hoe ik dit kan oplossen? (Ik geraak dus niet in de pc)

  Bekijk reactie
 4. Mijn touchpad werkt nog steeds niet. Ik heb alles geprobeerd wat hierboven staat en mijn batterij er uit gehaald en de aan/uit knop 30 sec lang ingedrukt. Toen de batterij er weer ingedaan en opgestart. Zelfs dan werkt mijn touchpad alleen de eerste 4 seconden. Als ik mijn wachtwoord moet intypen doet mijn touchpad het wél. Wat kan ik nog meer proberen?

  Bekijk reactie
  1. Je kan met een computer werken zonder muis maar dat is natuurlijk niet echt handig. Om te werken gebruik je de volgende toetsen:
   – de Windows toets
   – de pijltjes en de tab toets om te navigeren
   – ctrl + F4 is het huidige venster sluiten
   – alt + tab voor switchen tussen vensters
   – enz
   Moet zeggen dat ik dat zelf ook nooit gebruik hoor…alleen in noodgevallen.

   Bekijk reactie
 5. De touchpad kan vermeld staan onder: Human Interface Apparaten of muizen en andere aanwijsapparaten.

  Als Windows er geen drivers voor vindt kan de touchpad in apparaatbeheer staan als onbekend apparaat.

  Bekijk reactie
  1. De enige oplossing is de driver van de touchpad te verwijderen via apparaatbeheer. Nadien laat je Windows zelf een driver installeren. Als je het apparaat niet kan vinden via apparaatbeheer zie ik niet onmiddellijk een oplossing. Klik in apparaatbeheer op de kleine driehoekjes voor elke categorie en neem daarna een screenshot. Zet deze screenshot eventueel op het forum zodat ik mee kan kijken.

   Bekijk reactie
 6. Ik heb mijn touchpad verwijderd maar hij zoekt geen nieuwe drivers en nu heb ik dus geen muis meer. Ik heb een touchscreen gelukkig dus kan nog wel in mijn laptop maar krijg mijn muis niet meer staat ook niet in het rijtje bij apparaatbeheer.
  Wel hid: touchscreen. Hier stond touchpad ook maar die is nu weg…

  Bekijk reactie
  1. Begrijp ik het goed? Als je Windows laat zoeken vindt hij geen touchpad en er is ook geen onbekend apparaat in apparaatbeheer? Je kan natuurlijk bij de fabrikant kijken of hij geen drivers aanbiedt voor de touchpad. Stopte de touchpad met werken na de upgrade naar Windows 10?

   Bekijk reactie
 7. Goedemiddag, mijn touchpad werkt gewoon maar ik heb twee knoppen eronder. De linker om te klikken en de rechter voor de rechtermuisknop. Maar nu doen deze 2 knoppen het allebei niet meer! Hoe kan ik dit oplossen?

  Bekijk reactie
  1. Is dit na het upgraden naar Windows 10? Indien ja dan zou ik eveneens proberen van de touchpad drivers te verwijderen en Windows vervolgens zelf drivers voor het apparaat te laten installeren.

   Bekijk reactie
 8. Hoi, ik heb al een tijdje last van de muis/touchpad van mijn Asus laptop die niet naar behoren werkt. Iedere keer als ik iets aan wil klikken wordt het venster inactief en doet hij het niet. Ik heb de vorige keren telkens systeemherstel gedaan en daarna deed hij het weer. Echter, vandaag deed de muis het weer niet (wel het scrollen/bewegen maar niet het klikken) dus ik dacht ik installeer Windows 10 zodat het misschien op die manier opgelost.. dit gebeurde helaas niet. Ik heb nu net in apparaatbeheer de touchpad verwijderd en de laptop opnieuw opgestart (al 2x gedaan) maar het lijkt alsof hij dit niet gedaan heeft.. er is in ieder geval geen verschil. Heeft u mogelijk een oplossing? (Systeemherstel doet het overigens ook niet meer) ik ben enorm gestresseerd want ik zit in mijn afstudeerperiode.

  Bekijk reactie
 9. Ik had Windows 8, maar mijn laptop veranderde vanzelf naar Windows 10. Ik vond Windows 8 gemakkelijker dus veranderde ik die terug. Maar nu doet het pijltje van mijn muis heel raar. Het werkt wel, maar er verschijnt om de twee seconden dat hij moet laden, dan is hij weer een seconde normaal enzovoort. En het lukt ook niet meer om te scrollen en in en uit te zoomen met mijn touchpad. Is er hier een oplossing voor?

  Bekijk reactie
  1. Beste, geef je PC een grondige onderhoudsbeurt.
   – verwijder software die je niet gebruikt
   – controleer op virussen en spyware
   – voer schijfopruiming uit en optimaliseer de lokale schijf
   Het probleem zal hierdoor verdwijnen.

   Bekijk reactie
 10. Beste,

  Alvast bedankt en een dikke proficiat voor al jullie voorgestelde testen en mogelijke oplossingen, maar bij mij lukt het niet. Het touchpad werkt wel voor het scrollen en de muisbewegingen maar beeld verkleinen, vergroten werkt gewoon niet meer sedert de upgrade naar Windows 10 verleden week. De laptop is een Medion E6224 Akoya. De laatste versie van de touchpad is van het merk Sentelic stuurprog. 9.4.9.5 en blijkbaar de laatste versie. De driver verwijderen en terug laten opzoeken via Windows levert het zelfde resultaat. Het vorige stuurprog. terug installeren lost het probleem ook niet op. Ik kan het beeld niet verkleinen of vergroten met het sluiten of het openen van de vingers op het touchpad. Ik ben echt einde raad.
  Kunnen jullie mij helpen AUB? Ik gebruik zeer zeer veel de functie van het vergroten en verkleinen van het beeld door met de vingers te schuiven op het touchpad.

  Dank bij voorbaat .

  Met vriendelijke groeten,

  Gilbert

  Bekijk reactie
 11. Hallo, sinds ik Windows 10 heb gedownload kan ik met mijn Compaq Presario CQ61-220ED niet meer scrollen met mijn Synaptics touchpad. Heb al van alles geprobeerd maar kom er niet uit, is er een oplossing?

  Bekijk reactie
  1. Typ in het zoekvak van Windows “muis” en klik op de muis die verschijnt. In het controlepaneel dat vervolgens verschijnt kan je de touchpad ergens opnieuw inschakelen. Het probleem is dat deze daar nu ergens uitgeschakeld staat. Windows bekijkt de configuratie pas na het inloggen vandaar dat de muis wel werkt voordat je ingelogd bent.

   Bekijk reactie
 12. Ik heb ook een probleem met de touchpad/externe muis van mijn vrouw haar laptop onder Windows10.
  Na het opstarten (geen wachtwoord nodig) werkt het bewegen van de muisaanwijzer wel, maar kan ik nergens op klikken.
  Zodra ik met CTRL-ALT-DEL de computer wil vergrendelen, kan ik wel op de getoonde opties klikken.
  Bij het opnieuw inloggen met een wachtwoord werkt alles naar behoren.
  Maar soms na een poosje van inactiviteit, bijvoorbeeld omdat zij wat opzoekt in de administratie werkt het klikken weer niet.

  Ik heb al vanalles geprobeerd, maar kom er niet uit

  Bekijk reactie
  1. Heeft u al geprobeerd de touchpad drivers van de fabrikant van de laptop te installeren? Kijk ook eens of de touchpad instellingen heeft in de BIOS die mogelijk de compatibiliteit met Windows 10 verbeteren.

   Bekijk reactie
  1. Normaal zou het juist andersom moet werken. Je kan dit via de instellingen van de touchpad in-of uitschakelen. Heeft u onderaan rechts op het bureaublad geen icoontje voor de touchpad waar u de instellingen kan wijzigen?

   Bekijk reactie

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *