Help mijn touchpad werkt niet meer!

In dit artikel bespreken we alle mogelijke problemen met de touchpad van je laptop. Lees verder hoe jij jouw probleem kan oplossen! Een overzicht:

Probleem 1: touchpad werkt niet meer

Volg de volgende stappen om dit probleem op te lossen.

Controleer of je de touchpad niet uitgeschakeld hebt. Op veel laptops kan je de touchpad immers uitschakelen met een toetsencombinatie. Misschien heb je per ongeluk deze combinatie ingedrukt. Meestal is dit de Fn-toets in combinatie met één van de functietoetsen bovenaan het toetsenbord. Kijk naar de kleine afbeeldingen op de functietoetsen. Vaak staat er een symbool op van een touchpad.

touchpad inschakelen
Op de meeste laptops kan je de touchpad in-en uitschakelen door de ‘Fn” toets in te drukken samen met de gepaste functietoets. F7 op deze laptop.

Je touchpad werkt niet meer als deze uitgeschakeld staat in de BIOS van de laptop. De instellingen van de BIOS wijzigen zich echter niet vanzelf. Dit kan dus alleen het probleem zijn als je recent wijzigen hebt aangebracht in de BIOS. Wil je weten hoe je in de BIOS geraakt lees dan

Werkt je touchpad niet meer dan kan het ook zijn dat jouw laptop de touchpad automatisch uitschakelt als je een muis aansluit. Laat je niet misleiden!

De touchpad heeft net zoals andere apparaten een stuurprogramma. Controleer of de touchpad nog correct aanwezig is in apparaatbeheer. In apparaatbeheer kan de touchpad mogelijk ook uitgeschakeld zijn. Door er met de rechterkant van de muis op te klikken kan je de touchpad dan opnieuw inschakelen.

touchpad in apparaatbeheer
Controleer dat de touchpad niet uitgeschakeld is in apparaatbeheer.

Probleem 1: touchpad werkt niet meer zoals het hoort

Het kan natuurlijk ook zijn dat je touchpad nog wel werkt maar dat bepaalde functies niet meer correct werken. Zo kan het zijn dat je plots niet meer kan scrollen of inzoomen. Dit probleem wordt bijna altijd veroorzaak door ontbrekende drivers. De drivers die Windows standaard gebruikt zijn enkel voldoende om te bewegen en te klikken. Je lost die op door naar de website van de fabrikant van de laptop te surfen en de drivers te installeren.

extra tabblad elan touchpad smart pad
Als je de drivers van de fabrikant geïnstalleerd hebt verschijnt er een extra tabblad voor de speciale functies.

Soms treedt dit probleem op nadat Windows updates geïnstalleerd heeft. Windows heeft dan de drivers van de touchpad mee geüpdatet. Gelukkig kan je dit via apparaaatbeheer ongedaan maken door met de rechterkant van de muis op de touchpad te klikken en eigenschappen te kiezen. Je kan dan vervolgens via het tabblad “stuurprogramma” de vorige versie herstellen.

70 thoughts on “Help mijn touchpad werkt niet meer!

  1. Geweldig!! ‘k Heb ongeveer alle hints uitgeprobeerd en uiteindelijk was het ook gewoon F5, zonder FN. Maar ik ben heel gelukkig dat het weer werkt. Heel erg bedankt!!

 1. Ik heb een nieuw toestel BMx W8Pad MT-826 P i5 Tablet.
  gisteren was de batterij bijna leeg en heb hem gisteren avond opgeladen.
  deze morgen wou ik opstarten mijn mijn scherm blijft zwart.
  Ik zie wel het icoon van de muis.
  al verschillende malen aan en uit maar zonder reslutaat.
  kan iemand mij hierbij helpen het probleem op te lossen?

  Dank u

 2. Ik heb de touchpad verwijderd maar ik vind de optie in apparaatbeheer om nieuwe apparaten te zoeken niet dus nu kan ik mijn touchpad niet meer herinstalleren/gebruiken.

  1. Om Windows te laten zoeken klik je op het icoontje uiterst rechts onder het menu. Als je er met de muis gaat opstaan verschijnt de tekst:”Zoeken naar gewijzigde apparaten”.

   1. Ik heb mijn touchpad (na problemen na downloaden Windows 10) verwijderd maar apparaatbeheer vindt hem niet meer terug… wat moet ik nu doen?

    1. Je touchpad kan in apparaatbeheer een andere naam hebben. Dus denk niet te snel dat Windows hem niet meer vindt. Staan er in apparaatbeheer onbekende apparaten of apparaten met een fout? Windows heeft sowieso een driver voor elke touchpad. Plaats eventueel een screenshot van apparaatbeheer (met alles opengeklapt) in het forum dan kunnen we beter bekijken wat het probleem is.

   2. Hoe kan ik na upgrade naar Windows 10 zonder werkende muis naar het startmenu gaan en op de rechter muisknop drukken als de muis niet werkt?

 3. Hallo,

  Na de upgrade naar Windows 10 werkt mijn touchpad niet meer.
  Ik heb een Toshiba SatellitePro C870-19J-PSCBBE . . .
  Alles wat hierboven staat heb ik al geprobeerd.

  Gr.

  Peter2000

  1. U heeft de drivers reeds verwijderd in apparaatbeheer en Windows de hardware vervolgens opnieuw laten detecteren? Het verbaast me enorm dat dit uw probleem niet opgelost heeft. Bent u aan het testen met of zonder een aangesloten muis? Sommige laptops schakelen de ingebouwde touchpad uit als er gedetecteerd wordt dat er een muis aangesloten is.

   1. Ik ondervind hetzelfde probleem als peter2000. Ik krijg na het opstarten een error die zegt dat ik de driver moet verwijderen. Het betreft een peaq 2-in-1. Alles geprobeerd, niks werkt.

  1. Als je het apenstaartje niet meer kan zetten met de toetsencombinatie Alt Gr + @ dan zijn er maar 2 mogelijkheden:
   1. Het toetsenbord staat verkeerd ingesteld. Voor België moet je AZERTY (Belgisch punt) instellen.
   2. De @ toets op het toetsenbord is defect. In dat geval kan je het apenstaartje zetten door de alt toets ingedrukt te houden terwijl je 64 intypt op je numeriek klavier.

  1. Wel als je de andere punten in het artikel gecheckt hebt kan je niet veel meer uitvoeren vrees ik. Wat ik persoonlijk zou doen is een live CD van Ubuntu opstarten. Met een live CD van Ubuntu kan je Ubuntu starten zonder Ubuntu zelf te installeren. Werkt de touchpad niet na het opstarten van Ubuntu dan is de touchpad waarschijnlijk defect.

   Let op, Ubuntu starten zonder te installeren!

 4. Hier wel een muis, maar een levende muis. Blijft telkens hangen onderaan links aan de Windows menuknop. Externe muis geeft hetzelfde probleem. Kan dus nergens op klikken of openen! F5 geen effect..
  Merci

  1. Ik veronderstel dat je al eens een andere muis geprobeerd hebt? Sluit de muis ook eens aan op een andere USB-poort. Als het dan nog niet lukt adviseer ik van systeemherstel uit te voeren. Je geeft helaas niet aan welke versie van Windows je gebruikt.

 5. Ik heb sinds gisteren een nieuwe computer met Windows 10 en gisteren werkte alles perfect maar nu werkt de muis niet. Ik kan ze bewegen en klikken in het begin maar ik kan het vakje ‘wachtwoord’ niet aanklikken. Ook niet met een externe muis heb hem al 2 keer opnieuw opgestart, maar ik word heel lastig want hij is 1 dag oud en er is al een systeemfout. Iemand die weet hoe ik dit kan oplossen? (Ik geraak dus niet in de pc)

  1. Dat lijkt mij ernstig. Als hij 1 dag oud zou ik gewoon mee terug gaan naar de winkel. Dat moeten ze dan maar even snel voor jouw oplossen…

 6. Mijn touchpad werkt nog steeds niet. Ik heb alles geprobeerd wat hierboven staat en mijn batterij er uit gehaald en de aan/uit knop 30 sec lang ingedrukt. Toen de batterij er weer ingedaan en opgestart. Zelfs dan werkt mijn touchpad alleen de eerste 4 seconden. Als ik mijn wachtwoord moet intypen doet mijn touchpad het wél. Wat kan ik nog meer proberen?

  1. Je kan met een computer werken zonder muis maar dat is natuurlijk niet echt handig. Om te werken gebruik je de volgende toetsen:
   – de Windows toets
   – de pijltjes en de tab toets om te navigeren
   – ctrl + F4 is het huidige venster sluiten
   – alt + tab voor switchen tussen vensters
   – enz
   Moet zeggen dat ik dat zelf ook nooit gebruik hoor…alleen in noodgevallen.

 7. Ik werk via vm ware op een Apple computer met Windows. Nu krijg ik als cursor een handje ipv een pijltje en hiermee kan ik geen programma’s aanklikken. Hoe los ik dit op?

  1. In 2008 was dit reeds een veelvoorkomend probleem. Toen was er sprake van een update om dit probleem op te lossen. Is je VMware up-to-date? Indien niet probeer te updaten.

 8. De touchpad kan vermeld staan onder: Human Interface Apparaten of muizen en andere aanwijsapparaten.

  Als Windows er geen drivers voor vindt kan de touchpad in apparaatbeheer staan als onbekend apparaat.

 9. Na Windows 10 installatie werkt touchpad niet meer, in apparaten vind ik alleen mijn losse muis, en geen van eerder genoemde software. Hoe kan ik mijn touchpad weer gebruiken?

  1. De enige oplossing is de driver van de touchpad te verwijderen via apparaatbeheer. Nadien laat je Windows zelf een driver installeren. Als je het apparaat niet kan vinden via apparaatbeheer zie ik niet onmiddellijk een oplossing. Klik in apparaatbeheer op de kleine driehoekjes voor elke categorie en neem daarna een screenshot. Zet deze screenshot eventueel op het forum zodat ik mee kan kijken.

 10. Ik heb mijn touchpad verwijderd maar hij zoekt geen nieuwe drivers en nu heb ik dus geen muis meer. Ik heb een touchscreen gelukkig dus kan nog wel in mijn laptop maar krijg mijn muis niet meer staat ook niet in het rijtje bij apparaatbeheer.
  Wel hid: touchscreen. Hier stond touchpad ook maar die is nu weg…

  1. Begrijp ik het goed? Als je Windows laat zoeken vindt hij geen touchpad en er is ook geen onbekend apparaat in apparaatbeheer? Je kan natuurlijk bij de fabrikant kijken of hij geen drivers aanbiedt voor de touchpad. Stopte de touchpad met werken na de upgrade naar Windows 10?

 11. Enorm bedankt. Werkt perfect.
  Note: Bij stond touchpad driver niet onder Human Interface apparaten maar onder Muizen en andere apparaten / Asus Touchpad.

 12. Goedemiddag, mijn touchpad werkt gewoon maar ik heb twee knoppen eronder. De linker om te klikken en de rechter voor de rechtermuisknop. Maar nu doen deze 2 knoppen het allebei niet meer! Hoe kan ik dit oplossen?

  1. Is dit na het upgraden naar Windows 10? Indien ja dan zou ik eveneens proberen van de touchpad drivers te verwijderen en Windows vervolgens zelf drivers voor het apparaat te laten installeren.

 13. Hoi, ik heb al een tijdje last van de muis/touchpad van mijn Asus laptop die niet naar behoren werkt. Iedere keer als ik iets aan wil klikken wordt het venster inactief en doet hij het niet. Ik heb de vorige keren telkens systeemherstel gedaan en daarna deed hij het weer. Echter, vandaag deed de muis het weer niet (wel het scrollen/bewegen maar niet het klikken) dus ik dacht ik installeer Windows 10 zodat het misschien op die manier opgelost.. dit gebeurde helaas niet. Ik heb nu net in apparaatbeheer de touchpad verwijderd en de laptop opnieuw opgestart (al 2x gedaan) maar het lijkt alsof hij dit niet gedaan heeft.. er is in ieder geval geen verschil. Heeft u mogelijk een oplossing? (Systeemherstel doet het overigens ook niet meer) ik ben enorm gestresseerd want ik zit in mijn afstudeerperiode.

  1. Beste, ik heb in jouw geval meer de indruk dat jouw touchpad defect is. Ik zou gewoon een muis beginnen gebruiken.

 14. Ik had Windows 8, maar mijn laptop veranderde vanzelf naar Windows 10. Ik vond Windows 8 gemakkelijker dus veranderde ik die terug. Maar nu doet het pijltje van mijn muis heel raar. Het werkt wel, maar er verschijnt om de twee seconden dat hij moet laden, dan is hij weer een seconde normaal enzovoort. En het lukt ook niet meer om te scrollen en in en uit te zoomen met mijn touchpad. Is er hier een oplossing voor?

  1. Beste, geef je PC een grondige onderhoudsbeurt.
   – verwijder software die je niet gebruikt
   – controleer op virussen en spyware
   – voer schijfopruiming uit en optimaliseer de lokale schijf
   Het probleem zal hierdoor verdwijnen.

 15. Beste,

  Alvast bedankt en een dikke proficiat voor al jullie voorgestelde testen en mogelijke oplossingen, maar bij mij lukt het niet. Het touchpad werkt wel voor het scrollen en de muisbewegingen maar beeld verkleinen, vergroten werkt gewoon niet meer sedert de upgrade naar Windows 10 verleden week. De laptop is een Medion E6224 Akoya. De laatste versie van de touchpad is van het merk Sentelic stuurprog. 9.4.9.5 en blijkbaar de laatste versie. De driver verwijderen en terug laten opzoeken via Windows levert het zelfde resultaat. Het vorige stuurprog. terug installeren lost het probleem ook niet op. Ik kan het beeld niet verkleinen of vergroten met het sluiten of het openen van de vingers op het touchpad. Ik ben echt einde raad.
  Kunnen jullie mij helpen AUB? Ik gebruik zeer zeer veel de functie van het vergroten en verkleinen van het beeld door met de vingers te schuiven op het touchpad.

  Dank bij voorbaat .

  Met vriendelijke groeten,

  Gilbert

 16. Echt super handig!! Ik moest alleen F5 in te drukken.. Heb dit probleem helaas voor de 2e keer. De eerste keer deed hij het na een paar dagen weer.

 17. Hallo, sinds ik Windows 10 heb gedownload kan ik met mijn Compaq Presario CQ61-220ED niet meer scrollen met mijn Synaptics touchpad. Heb al van alles geprobeerd maar kom er niet uit, is er een oplossing?

  1. Probeer de Synaptics Touchpad drivers te installeren. Grote kans dat de drivers van Windows 7 gewoon werken onder Windows 10.

    1. Het kan zijn dat er voor jouw touchpad geen drivers zijn die werken onder Windows 10. In dat geval is er geen oplossing voor het scrollen.

 18. Hallo, mijn probleem is dat ik tijdens opstarten kan bewegen met mijn touchpad maar eenmaal aangemeld, dan werkt hij plots niet meer… Weet u raad?

  1. Typ in het zoekvak van Windows “muis” en klik op de muis die verschijnt. In het controlepaneel dat vervolgens verschijnt kan je de touchpad ergens opnieuw inschakelen. Het probleem is dat deze daar nu ergens uitgeschakeld staat. Windows bekijkt de configuratie pas na het inloggen vandaar dat de muis wel werkt voordat je ingelogd bent.

 19. Ik heb ook een probleem met de touchpad/externe muis van mijn vrouw haar laptop onder Windows10.
  Na het opstarten (geen wachtwoord nodig) werkt het bewegen van de muisaanwijzer wel, maar kan ik nergens op klikken.
  Zodra ik met CTRL-ALT-DEL de computer wil vergrendelen, kan ik wel op de getoonde opties klikken.
  Bij het opnieuw inloggen met een wachtwoord werkt alles naar behoren.
  Maar soms na een poosje van inactiviteit, bijvoorbeeld omdat zij wat opzoekt in de administratie werkt het klikken weer niet.

  Ik heb al vanalles geprobeerd, maar kom er niet uit

  1. Heeft u al geprobeerd de touchpad drivers van de fabrikant van de laptop te installeren? Kijk ook eens of de touchpad instellingen heeft in de BIOS die mogelijk de compatibiliteit met Windows 10 verbeteren.

  1. Normaal zou het juist andersom moet werken. Je kan dit via de instellingen van de touchpad in-of uitschakelen. Heeft u onderaan rechts op het bureaublad geen icoontje voor de touchpad waar u de instellingen kan wijzigen?

 20. Ja hoor !!! na heel lang zoeken blijkt het de fn f9 combinatie te zijn.

  Bedankt , zonder deze info was ik nog weken aan het zoeken waarschijnlijk!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.