Het onderhoud van een Windows PC

Een aangename PC om mee te werken is een PC die goed onderhouden is. Het onderhoud van een PC is op zich niet moeilijk en kan je stap voor stap uitvoeren. Voor dat je begint aan het onderhoud van je PC neem je voor de zekerheid nog een back-up van alle belangrijke gegevens. Vooral als je geen ervaring hebt neem je best eerst een back-up.

 • Onderhouden door het verwijderen van stof (meestal niet nodig als de computer maar enkele jaren oud is)

Als de PC een vaste computer is schakel je hem uit. Verwijder de voedingskabel en open de zijpanelen zodat het binnenste van de computer zichtbaar is. Verwijder voorzichtig al het stof dat zich opgehoopt heeft. In de handel verkopen ze bussen perslucht waarmee je de moeilijk te bereiken plaatsen kan uitblazen. Zorg er vooral voor dat de koelblok van de processor en de videokaart schoon zijn.

Als de PC een laptop is verwijder je de batterij en de kabel van de lader. Bij sommige laptops is het voorzien om de koeling te kuisen. Boven de ventilator zit dan een plaatje dat maar met enkel schroefjes vast zit. Haal dit plaatje eraf en blaas met perslucht enkel malen door het verluchtings roostertje. Liefst een paar keer van buiten naar binnen en een paar keer van binnen naar buiten. Als je twijfelt en je bent ervan overtuigd dat de laptop te warm wordt dan ga je met de laptop best langs een vakman. Een laptop die spontaan uitvalt is meestal een teken dat de koeling gekuist moet worden.

Koeling laptop uitblazen.
Het stof uit de koeling van een laptop blazen.
 • Onderhouden door onnodige software te verwijderen

In alle Windows versies is er een configuratiescherm voorzien. In dit configuratiescherm vind je het onderdeel “programma’s en onderdelen”. Als je dit opent dan krijg je een lijst met alle geïnstalleerde software te zien. Verwijder alle software die je kent maar niet meer nodig hebt. Verwijder nooit software die je niet kent. Toolbars mag je sowieso verwijderen. Bijna niemand gebruikt die toolbars. Bovendien is een toolbar gemakkelijk om opnieuw te installeren moest je hem toch nodig hebben.

 • Onderhouden door ervoor te zorgen dat de PC geen virussen of malware heeft

Een goed onderhouden PC heeft natuurlijk geen virussen of ander vormen van malware. Dit kan je gemakkelijk vermijden. Update de op het systeem geïnstalleerde virusscanner en laat deze de harde schijf volledig controleren. Een virusscanner is gespecialiseerd in het detecteren van virussen. De meeste virusscanner zijn echter niet zo fantastisch in het detecteren van malware. Voor dit heb je speciale programma’s zoals Malwarebytes. Installeer een programma tegen malware. Update het en laat het lopen.

 • Onderhouden met behulp van schijfopruiming en defragmentatie

Op een computer bevinden zich ook mappen die gebruikt zijn geweest tijdens het installeren van updates of programma’s. Daarnaast heb je ook een heleboel tijdelijke bestanden van Windows en de internet browser. Al deze bestanden kan je gemakkelijk en veilig verwijderen. Klik met de rechterkant op de harde schijf van je computer. In het menu dat verschijnt kies je eigenschappen. Op het tabblad algemeen klik je op schijfopruiming. Vervolgens mag je alles aanvinken en klik je op OK. Onder het tabblad eigenschappen heb je de mogelijkheid om de harde schijf te laten controleren. Doe dit en na de controle defragmenteer je de harde schijf.

Onderhoud harde schijf.
Schijfopruiming, controle en defragmentatie.
 • Onderhouden van je PC door overbodige opstartitems te verwijderen

Wanneer een computer opstart worden er veel programma’s en services geladen op de achtergrond. Veel van die programma’s en services die op de achtergrond draaien zijn totaal niet nodig om de computer perfect te laten werken. Bovendien zorgen deze voor extra belasting van de computer waardoor deze traag reageert. Je kan zelf bepalen wat en wat niet gestart moet worden wanneer je de PC opstart. Dit kan je met het hulpprogamma systeemconfiguratie. Systeemconfiguratie kan je gemakkelijk starten. In Windows XP, Vista en 7 klik je links onderaan op start en typ je vervolgens Msconfig in uitvoeren. Bij Windows 8 ga je naar de rechter bovenhoek en typ je in het in het zoekvak.

Systeemconfiguratie
Msconfig is handig om te bepalen wat de PC moet starten wanneer je hem opstart.

Eenmaal je Msconfig gestart hebt zijn er eigenlijk 2 tabbladen die je van naderbij wil bekijken. Namelijk het tabblad opstarten en het tabblad services. Onder het tabblad opstarten kan je in principe niet veel verkeerd doen. Vink alle items uit die je kent maar niet nodig hebt. Alles je totaal niet weet waarvoor een bepaalde regel staat dan laat je het best gewoon voor wat het is. Onder het tabblad services vink je eerst het volgende aan: “Alle Microsoft services verbergen”. Daarna doe je het zelfde als onder het tabblad opstarten. Vink alle regels uit die je kent maar niet nodig hebt.

Het voordeel van Msconfig is dat je keuzes niet definitief zijn. Je kan Msconfig steeds opnieuw openen om een item terug aan te vinken.

Na het wijzigen van Msconfig zal de PC bij de eerste maal heropstarten een boodschap geven. Als je dit niet bij elke start van de PC wenst dan vink je dit aan.

 • Onderhouden door je PC up-to-date te houden

Updates zijn verbeteringen, correcties en aanpassingen die het systeem beter maken. Bovendien maken sommige updates je systeem minder kwetsbaar voor virussen en malware. Het is dus best van al deze updates te installeren. Bovendien gaan die updates dan achteraf niet op de achtergrond gedownload en geïnstalleerd worden. Updates die op de achtergrond gedownload worden vertragen het systeem enorm. Vermijd dit. Ga naar het configuratiescherm en dubbelklik op Windows updates. Zoek en installeer alle updates totdat er geen meer gevonden kunnen worden.

Er zijn nog tal van andere zaken die je kan uitvoeren voor het onderhoud van je PC. Dit zijn echter de eenvoudigste. Zo een onderhoud neemt al snel enkel uren in beslag. Maar het is het resultaat dat telt en zeg nu zelf een PC die vlot reageert is toch veel aangenamer voor op te werken.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

2 gedachten over “Het onderhoud van een Windows PC”

 1. Beste,

  ik heb een probleem ivm updates, telkens als mijn laptop windows/microsoft updates uitvoert werkt mijn laptop niet meer en moet ik een herstellingspunt aanmaken (terugkeren naar een datum toen mijn laptop nog werkte).

  Heeft u een idee wat hiervan de oorzaak kan zijn?

  MVG

  Beantwoorden
  • Heb ik zelf ook al meegemaakt. Tussen de updates zit een update die eigenlijk niet geschikt is voor jouw systeem. De kunst is nu van te achterhalen welke update dat nu precies is. Probeer de updates 1 voor 1 te installeren. Bekijk de updates aandachtig en begin met de updates die er “onschuldig” uitzien. Maak eventueel een herstelpunt na het succesvol installeren van een update zodat je naar dit punt terug kan gaan.

   Werkt de laptop niet meer na het installeren van een update? Voer dan systeemherstel uit en ga naar het laatst gemaakte herstelpunt. Na opstarten verberg je dan de “slechte” update.

   Beantwoorden

Plaats een reactie