Hoe kan ik de BIOS versie checken?

De BIOS van een computer is een klein beetje software op het moederbord van een computer die zorgt voor de basis communicatie tussen het moederbord en de rest van de hardware. Vandaar de term BIOS of “Basic Input and Output System”. Soms is het nodig of aangeraden van de BIOS te updaten. Update nooit de BIOS van een computer als dit niet nodig is! De risico’s bij het updaten zijn klein maar niet onbestaande. Een misgelopen BIOS update kan de computer onbruikbaar maken. Controleer alvorens te updaten altijd de huidige versie van de BIOS. De BIOS versie checken kan je op de volgende manieren:

BIOS versie checken met commando msinfo32

Eenvoudiger kan het niet. Klik op het vergrootglas onderaaan links en geef het commando “msinfo32” in. Systeeminformatie zal verschijnen en je kan de BIOS versie gewoon aflezen. Je kan het commando ook ingeven door bijvoorbeeld eerst de Windows toets + R in te drukken en vervolgens het commando in te typen.

BIOS versie controleren
BIOS versie controleren met commando “msinfo32”

BIOS versie checken vanuit command prompt met commando systeminfo

Voor de liefhebbers van de command prompt is er ook een commando namelijk “systeminfo”. Een command prompt open je met het commando “cmd” waarna je in het DOS-venster het commando systeminfo kan ingeven.

BIOS versie controleren
BIOS controleren met commando systeminfo

BIOS versie checken met een programma zoals CPU-Z bijvoorbeeld

Naast bovenstaande methodes kan je de BIOS versie natuurlijk ook uitlezen met tal van programma’s zoals bijvoorbeeld CPU-Z.

Belangrijk! Download de BIOS altijd van de website van de fabrikant van de computer/moederbord. Update de BIOS nooit als je twijfelt of je wel de juiste versie gedownload hebt! Lees en volg de instructies voor het updaten van BIOS altijd zorgvuldig. Onderbreek het updaten van de BIOS nooit! En tenslotte zoals reeds vermeld: update de BIOS nooit als dit niet echt nodig is!

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie