Hoe kom ik in de BIOS en wijzig ik de bootvolgorde?

Vroeger kon je gemakkelijk in de BIOS. Je moest bij het opstarten gewoon een toets indrukken op het toetsenbord. Vaak was dit de F2 of de DELETE toets. Uitzonderingen waren HP met op veel modellen de F10 toets en Lenovo met af en toe de F1 toets. Eenmaal in de BIOS kon je dan in een of ander menu de bootvolgorde gemakkelijk instellen. Het enige probleem was soms dat een USB toetsenbord bij het opstarten niet herkend werd omdat “USB legacy support” niet ingeschakeld was in de BIOS. Snel een ps2 toetsenbord gaan lenen bij de buren was dan vaak de enige oplossing.

USB legacy support
Als USB legacy support niet ingeschakeld is moet u bij oudere computers mogelijk op zoek naar een ps2 toetsenbord.

Op moderne computers heeft de BIOS plaats gemaakt voor de UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) of een combinatie van een BIOS en een UEFI. Het gevolg is dat men vaak klaagt dat men er niet in slaagt van in de BIOS te geraken om de bootvolgorde aan te passen. Nochtans is het niet moeilijk mits je weet hoe je het moet aanpakken.

Hoe kom ik in de BIOS en wijzig ik de bootvolgorde?

Probeer eerst op de klassieke manier m.a.w. druk bij het opstarten op de toetsen F1, F2,F10 en DELETE. Als jouw computer een combinatie heeft van een klassieke BIOS en een UEFI interface dan zal je op deze manier in de BIOS geraken als BIOS legacy support ingeschakeld is. Eenmaal in de BIOS kan je gemakkelijk de bootvolgorde aanpassen. Let op als je wenst te booten van een USB stick of een USB DVD-apparaat dan moet deze aangesloten zijn alvorens je de computer opstart.

Als dit niet lukt staat BIOS legacy support niet ingeschakeld of ondersteunt jouw computer deze modus niet. Je kan dan op de volgende manier te werk gaan. Start Windows 8.(1) of Windows 10 gewoon op. Eenmaal opgestart drukt u op de SHIFT toets en houd deze ingedrukt terwijl u Windows herstart. Laat de SHIFT toets in geen geval los tijdens het herstarten.

shift toets ingedrukt alvorens en tijdens het herstarten
We houden de shift toets ingedrukt alvorens we herstarten. We houden de shift toets ingedrukt totdat de PC herstart is.

In de vensters die vervolgens verschijnen kiest u –-> problemen oplossen –> geavanceerde opties –> instellingen voor UEFI-firmware

instellingen voor UEFI firmware
We kiezen instellingen voor UEFI firmware voor het opnieuw opstarten van de PC met de UEFI interface.

De computer zal vervolgens opstarten en de BIOS/UEFI interface openen. Je kan nu de bootvolgorde instellen. Let op vaak moet je ook secure boot uitschakelen om de computer te laten booten van een USB stick of USB DVD-apparaat.

secure boot control
Vaak moet je secure boot uitschakelen om te kunnen booten van een USB stick of USB DVD-apparaat.

Als je in de toekomst op de oude manier de bootvolgorde wenst aan te passen kan je overwegen van BIOS legacy support in te schakelen. Deze optie is echter niet voorzien op alle computers. Soms is het in de BIOS/UEFI ook mogelijk van een “boot override” in te stellen. Op deze manier kan je kiezen vanaf welk apparaat bij de volgende start gestart moet worden.

boot override
Soms kan je met “boot override” kiezen vanaf welk apparaat de volgende start moet geboot worden.

 

Nieuwsgierig naar meer? We hebben nog een artikels die u mogelijk interessant vindt!

Neem een kijkje op de frontpagina....

Door hier onderaan te reageren op het artikel steunt u ons.

Dank u wel

Plaats een reactie