Hoe maak je de mooiste foto’s met je smartphone

In de hedendaagse wereld maakt vrijwel iedereen foto’s met de smartphone, en de kwaliteit van deze foto’s blijft voortdurend verbeteren. De camera’s in smartphones worden steeds geavanceerder, waardoor de meeste toestellen nu prachtige beelden kunnen vastleggen. Het gebruik van het woord “kunnen” is passend, aangezien het resultaat grotendeels afhangt van hoe je je smartphone gebruikt. Neem daarom zeker de tijd om onze tips door te nemen, die je zullen helpen om de mooiste foto’s te maken.

Hoe maak je de mooiste foto’s met je smartphone?

Verken de instellingen door te experimenteren

Om vertrouwd te raken met de basisinstellingen zoals belichting, focus en witbalans, is het het beste om verschillende foto’s te maken met uiteenlopende instellingen en deze vervolgens te vergelijken. Aangezien elke smartphone anders is, kan wat een goed resultaat oplevert op het ene toestel, minder bevredigend zijn op een ander toestel. Verander slechts één instelling per experiment, zodat je duidelijk het effect kunt zien van die specifieke instelling.

Maak bij voorkeur foto’s in goed verlichte omgevingen en minimaliseer het gebruik van de flitser

Dit is algemeen bekende basiskennis. Foto’s zijn over het algemeen scherper en van betere kwaliteit wanneer ze worden genomen in goed verlichte omgevingen, bij voorkeur bij natuurlijk licht. Vermijd het nemen van foto’s recht tegen het licht in en gebruik de flitser alleen als het absoluut noodzakelijk is. Vaak bevindt de flitser van een smartphone zich naast de camera, wat kan leiden tot ongewenste reflecties die de kwaliteit van de foto’s negatief beïnvloeden.

Vermijd digitaal zoomen als de pest!

Als er één ding is dat je absoluut moet vermijden, dan is het wel digitaal zoomen. Digitaal zoomen houdt in feite in dat je een deel van de foto uitknipt en vergroot. Foto’s die op deze manier worden genomen, verliezen scherpte en dit wordt al snel duidelijk wanneer je ze bekijkt op een computer. Zelfs een lichte inzoom op de pc resulteert in onmiddellijke onscherpte bij foto’s die met digitale zoom zijn genomen.

Optisch zoomen daarentegen is een totaal ander verhaal. Bij optisch zoomen worden lenzen gebruikt om in te zoomen. Hierbij treedt geen verlies van kwaliteit op, en wanneer je dergelijke foto’s bekijkt op een computer, zul je merken dat je nog verder kunt inzoomen zonder dat de kwaliteit meteen achteruitgaat.

Vergeet de focus niet

Focus, ofwel scherpstellen, is essentieel voor een goede foto. Door met je vinger op het scherm te tikken, kun je zelf bepalen welk deel van de foto scherp moet zijn. Vergeet niet opnieuw scherp te stellen als je van positie verandert. Als je vrienden in beeld zijn, tik dan op de exacte positie van je vrienden om ervoor te zorgen dat zij het beste worden vastgelegd.

Maak gebruik van alle camera’s

Soms vragen mensen zich af waarom een smartphone meerdere camera’s heeft. Dit is in de eerste plaats om het ontbreken van optische zoom te compenseren, aangezien smartphones geen verwisselbare lenzen hebben zoals professionele camera’s. Om onder alle omstandigheden goede foto’s te kunnen maken, beschikt een smartphone daarom vaak over meerdere camera’s met elk een andere lens. Zo kan je bijvoorbeeld een camera hebben voor close-upfoto’s, een voor algemeen gebruik en een voor ultrabrede foto’s, zoals landschappen. Als je de verkeerde camera gebruikt, bijvoorbeeld de camera voor landschappen om een bloem te fotograferen, zal de foto sowieso van slechte kwaliteit zijn. Gebruik dus altijd de juiste camera!

Zorg ervoor dat de lens schoon is

Je smartphone zit vaak in je jas- of broekzak en je pakt hem vast, zelfs nadat je hebt gegeten. Vergeet daarom niet om de lens schoon te maken voordat je een foto maakt. Een vingerafdruk valt misschien niet meteen op wanneer je de foto op je smartphone bekijkt, maar het kan een vervelende verrassing zijn wanneer je thuiskomt van een vakantie en op de computer merkt dat er vlekken op de foto’s zitten. Het is dan al te laat om het nog te verhelpen.

Blijf stil staan!

Het vastleggen van beweging is niet per se de sterkste kant van een smartphonecamera. Als je dan ook nog eens beweegt terwijl de foto wordt genomen, maak je het alleen maar erger. Dus het devies is: blijf stil staan.

illustratie: camera app van smartphone

Gebruik HDR wanneer passend

HDR, oftewel High Dynamic Range, verbetert de kwaliteit van foto’s wanneer het onderwerp delen bevat die goed verlicht zijn, terwijl andere delen in de schaduw staan. Door HDR te gebruiken, komen zowel de goed verlichte delen als de delen die in de schaduw staan goed in beeld.

Dit is hoe HDR werkt: bij het nemen van een foto met HDR worden eigenlijk meerdere foto’s genomen, meestal minimaal drie, maar soms ook meer. Deze omvatten een onderbelichte, een normaal belichte en een overbelichte foto. Je merkt hier zelf niets van, omdat het resultaat dat je ziet een combinatie is van deze drie foto’s.

Bij deze combinatie is het deel van de foto dat in de schaduw ligt overbelicht, terwijl het deel dat in fel licht is genomen, onderbelicht is. De rest van de foto is met normale belichting vastgelegd.

Nog een paar tips

Probeer unieke beelden vast te leggen en experimenteer met verschillende hoeken. Bijvoorbeeld, probeer eens een kikkerperspectief waarbij je de foto vanaf een laag standpunt neemt. Ook het gebruik van zwart-wit beelden is tegenwoordig populair. Kortom, wees creatief en durf eens iets anders te proberen dan normaal.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie