Hoe sluit je een computer aan op een tv?

In veel huishoudens zijn computers tegenwoordig belangrijker geworden dan televisies. Het gebruik van de tv neemt af ten gunste van multimedia op de computer. Echter, sommige multimedia inhoud komt het best tot zijn recht wanneer het op een groot scherm wordt afgespeeld. Hier komt de tv van pas. Maar hoe sluit je een computer aan op een tv? Je kunt de tv eigenlijk op drie manieren aansluiten: met een fysieke draad, draadloos of via het netwerk (enkel in het geval van een smart tv die dat ondersteunt). In dit artikel gaan we deze methoden uitgebreid bespreken.

Computer aansluiten aan tv met een draad:

Stap 1: Controleer de poorten

Controleer welke soorten poorten beschikbaar zijn op zowel je computer als je tv. Naast de meest voorkomende poorten zoals HDMI, VGA, DVI en DisplayPort, zijn er ook oudere poorten zoals S-video, component video en SCART die nog steeds op sommige apparaten te vinden zijn. Het is echter belangrijk op te merken dat deze oudere poorten over het algemeen niet kunnen concurreren met de kwaliteit die wordt geboden door moderne poorten. Daarom is het aan te raden om, indien mogelijk, te kiezen voor een verbinding via HDMI, DisplayPort of een andere moderne poort voor de beste beeld- en geluidskwaliteit.

Illustratie HDMI en VGA poort
De HDMI poort is de meest logische oplossing

Stap 2: Selecteer de juiste kabel

Selecteer de juiste kabel op basis van de beschikbare poorten op je computer en tv. Als je gebruikmaakt van oudere poorten zoals VGA, DVI, S-video of component video, moet je er rekening mee houden dat deze poorten alleen video overbrengen en niet het geluid. In dat geval moet je mogelijk een aparte audiokabel gebruiken om het geluid naar je tv over te brengen. Voor moderne poorten zoals HDMI, DisplayPort en Mini HDMI (die soms op laptops te vinden is), wordt meestal een enkele kabel aanbevolen die zowel video als audio overbrengt. Als je laptop een Mini HDMI-poort heeft, hoef je je geen zorgen te maken, want er bestaan kabels die Mini HDMI naar HDMI omzetten. Bij het selecteren van een HDMI-kabel is het belangrijk om op te letten dat het altijd een male naar male kabel is. Let ook op de gender van andere kabels en zorg ervoor dat de kabels compatibel zijn met de poorten op je computer en tv.

Stap 3: Sluit de kabel aan

Verbind het ene uiteinde van de kabel met de juiste poort op je computer en het andere uiteinde met de overeenkomstige poort op je tv. Zorg ervoor dat de kabel stevig is aangesloten om een goede verbinding te garanderen.

Stap 4: Schakel de tv in

Na het aansluiten moet je mogelijk de bron op je tv wijzigen om het signaal van de computer te ontvangen. Dit kun je doen met behulp van de afstandsbediening van je tv, waarbij je zoekt naar de juiste HDMI- of VGA-ingang. Op de afstandsbediening staat er meestal het volgende logo op te toetst die je moet indrukken.

De toets die je op de afstandsbediening moet gebruiken

Op de tv verschijnt dan een keuzemenu waar je de bron moet kiezen. In mijn geval HDMI3 omdat de kabel aangesloten is op de 3de HDMI poort van mijn TV.

De bron instellen op de tv
Die verschijnt op mijn tv als ik op de afstandsbediening bovenstaande toets indruk.

Stap 5: Configureer de computer

In de meeste gevallen detecteert je computer automatisch de aangesloten tv en past het de beelduitvoer dienovereenkomstig aan. Als dit niet het geval is, moet je handmatig de beeldscherminstellingen aanpassen. Ga hiervoor naar de scherminstellingen op je computer en kies ervoor om het scherm te klonen of het bureaublad uit te breiden. Het kan even duren voordat je computer en tv elkaar vinden, dus panikeer niet als je niet meteen beeld hebt. Controleer gewoon de instellingen en pas ze indien nodig aan.

Stap 6: Test de verbinding

Zodra alles is aangesloten en geconfigureerd, test je de verbinding door een video af te spelen op je computer. Controleer of het beeld en geluid correct worden weergegeven op je tv.

Computer met tv verbinden draadloos:

Naast de bekabelde verbinding zijn er ook draadloze alternatieven beschikbaar:

Draadloze HDMI

Met een draadloze HDMI-adapter kun je je computer draadloos verbinden met je tv. Deze adapters werken door video en audio draadloos over te dragen via wifi of een eigen draadloos netwerk. Het is belangrijk op te merken dat draadloze HDMI-oplossingen over het algemeen duurder zijn dan bekabelde verbindingen en dat de signaalsterkte kan worden beïnvloed door obstakels zoals dikke muren of plafonds. Als je een draadloze HDMI-adapter gebruikt, sluit je de zender aan op je computer en de ontvanger op je tv. Volg vervolgens de instructies van de fabrikant om de verbinding tot stand te brengen. Wees je bewust van mogelijke obstakels die het signaal kunnen verstoren en plaats de zender en ontvanger indien mogelijk in het zicht van elkaar voor de beste prestaties.

Bovendien is het aan te raden om draadloze HDMI-adapters te kopen bij een verkoper waar je het product kunt retourneren als blijkt dat de obstakels toch een te grote hindernis vormen voor een goede signaaloverdracht. Dit geeft je de mogelijkheid om een alternatieve oplossing te vinden of het product terug te sturen voor een terugbetaling.

Miracast

Miracast is een draadloze schermtechnologie die wordt ondersteund door veel moderne computers en tv’s. Met Miracast kun je het scherm van je computer draadloos spiegelen op je tv zonder dat je extra hardware nodig hebt. Zorg ervoor dat zowel je computer als je tv Miracast ondersteunen en volg de instructies van de fabrikant om de verbinding tot stand te brengen. Heeft je computer Miracast maar je tv niet? Dan kan je op je tv gewoon een Miracast dongle op een hdmi poort steken.

Google Chromecast

Een Google Chromecast is een andere populaire techniek om een computer te verbinden met een tv. Een Chromecast werkt anders. Het gebruikt apps om multimedia te streamen naar je TV. Streamen is het rechtstreeks afspelen van multimedia zonder deze eerste te downloaden. Bij de Chromecast is het dan ook zo dat wanneer je je computer uitzet nadat de multimedia is beginnen te streamen die gewoon blijft verder spelen. De Chromecast “streamt” immers inhoud van internet en niet van je pc. Enkel en alleen je multimedia afspeelt die op jouw computer staat moet je computer blijven aanstaan.

Chromecast + voedingsadapter
De Chromecast met de voeding aangesloten.

Intel WiDi

Intel WiDi was een minder bekende WiFi technologie waarmee je je scherm draadloos kon tonen op een compatibele TV. Intel heeft de ontwikkeling echter stopgezet in 2016.

Via het netwerk (smart tv)

Sommige smart tv hebben hun eigen systeem. Je moet dan zowel op de TV als de computer een app installeren. Aangezien smart tv’s verbonden zijn met je router net zoals alle computers bij je thuis kan je dan multimedia bestanden delen. De TV gebruikt je computer dan als het waar als extern opslagmedia.

Mijn advies

Ter informatie, thuis gebruik ik zelf een laptop die met een HDMI-kabel is verbonden met een tv. In onze caravan maak ik gebruik van een Google Chromecast. Mijn advies is als volgt: staat je computer direct naast de tv of heb je een laptop die je gemakkelijk naast de tv kunt plaatsen, kies dan absoluut voor een HDMI-kabel. Dit is een voordelige, eenvoudig te gebruiken en uiterst eenvoudig te configureren optie. Als je computer echter veel verder van de tv staat en andere gezinsleden ook multimedia naar de tv willen streamen, kies dan absoluut voor een Google Chromecast. Hoewel de installatie van een Chromecast misschien wat lastiger is, zodra deze is geïnstalleerd, kan iedereen moeiteloos content naar de tv streamen.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

2 gedachten over “Hoe sluit je een computer aan op een tv?”

 1. Hallo,

  Ik heb mijn tv aangesloten met een HDMI kabel en alles werkt prima maar ik heb wel een dikke zwarte rand. Kan ik die rand wegkrijgen?

  Groeten

  Beantwoorden
  • Jozef,

   Er verschillende zaken die dit kunnen veroorzaken.
   – Kijk eens in de instellingen van je tv of je geen “overscan” instelling vind en pas die eens aan om te testen.
   – Pas de resolutie op je computer eens aan om te zien of dit effect heeft.
   – Op tv kan je ook de beeldmodus of het beeldformaat eens aanpassen.
   – Kijk ook eens na of je graphics drivers up-to-date zijn.
   Succes

   Beantwoorden

Plaats een reactie