Phishing is een vorm van bedrog waarbij sluwe oplichters proberen om gevoelige informatie te verkrijgen. Ze gaan hierbij slinks te werk door zich voor te doen als vertrouwde entiteiten, zoals gerenommeerde bedrijven, overheidsinstanties of zelfs vrienden. In de meeste gevallen van phishing is het doel om inloggegevens of financiële informatie te stelen, vaak om later de rekeningen van het slachtoffer te plunderen.
Soms minder bekend, maar niet minder gevaarlijk, is het feit dat bemachtigde informatie kan worden ingezet voor chantage. De oplichters dreigen gevoelige informatie openbaar te maken tenzij het slachtoffer losgeld betaalt.
De beste manier om je te beschermen tegen phishing is je gronding te informeren. Door artikels te lezen over phishing kom je alles te weten over deze steeds vaker voorkomend vorm van oplichting. Vandaar ook dit artikel. Lees dus zeker verder.
Twee gouden regels om phishing te slim af te zijn
Regel 1: Wees achterdochtig bij ongevraagd contact
Als iemand op internet het initiatief neemt om jou te contacteren zonder dat je deze persoon zelf hebt benaderd, is dit altijd verdacht. In zulke gevallen is het raadzaam om onmiddellijk je argwaan te wekken. Stel jezelf de vragen: Waarom zou deze persoon mij contacteren? Hoe is deze persoon zelfs aan mijn contactgegevens gekomen?
Regel 2: Nooit reageren/informeren via de contactgegevens die vermeld worden!
Wanneer iemand jou een bericht stuurt met daarin een telefoonnummer, e-mailadres of een websiteadres, mag je die contactgegevens nooit direct gebruiken. Stel, je ontvangt een e-mail waarin staat dat een pakket niet kon worden afgeleverd door Bpost. In dat geval is het cruciaal om nooit Bpost te contacteren via de contactgegevens in dat bericht. Als je toevallig wacht op een pakket, kun je beter naar de officiële website van Bpost gaan en daar de juiste contactgegevens van Bpost opzoeken om op die manier contact op te nemen. Deze twee eenvoudige regels kunnen je beschermen tegen potentieel gevaarlijke phishing pogingen op het internet.
AI en Phishing
Kunstmatige intelligentie (AI) heeft zowel positieve als negatieve invloed op phishing. Aan de ene kant helpen AI-systemen bij het detecteren en voorkomen van phishing-aanvallen door verdachte patronen en gedrag te analyseren. Aan de andere kant gebruiken phishers AI om gepersonaliseerde en geloofwaardige phishing-berichten te genereren.
Nieuwe gevaarlijk vorm van phishing met gebruik van AI
Recent nog in het nieuws geweest. Een AI kan nu ook perfect de stem van vrienden nabootsen. Vooral korte gesprekken zijn natuurlijk het gevaarlijkste omdat bij langere gesprekken met een AI je vaak het gevoel krijgt dat er iets niet klopt. En opnieuw kan regel 2 je hier redden. Leg af bel niet terug met hetzelfde nummer maar bel terug met het nummer uit je telefoonboek…en gaat het echt over iets belangrijk. Spreek gewoon af met je vriend…
Payconiq phishing
Payconiq, een populair mobiel betaalplatform, is niet immuun voor phishing-aanvallen. Phishers kunnen valse Payconiq-verzoeken verzenden om gebruikers te misleiden om geld over te maken naar de accounts van oplichters.
Sms-phishing
Sms-phishing, ook wel smishing genoemd, is een subtielere maar, niet minder gevaarlijke vorm van phishing via sms-berichten. Slachtoffers ontvangen valse berichten met links naar kwaadaardige websites of verzoeken om persoonlijke informatie.
Chantage, laat je niet vangen
Een veel voorkomende en verontrustende vorm van phishing is chantage phishing. Bij deze aanpak beweert een oplichter bijvoorbeeld dat hij compromitterende beelden van jou heeft verkregen via je webcam, terwijl je een erotisch getinte website bezocht. Het is van cruciaal belang om niet in deze val te trappen. In bijna 100% van de gevallen heeft de oplichter zelfs geen beelden kunnen maken. Bij chantage hebben mensen vaak moeite om dit aan de politie te melden, uit angst dat hun “geheimen” nog meer openbaar zullen worden gemaakt.
Echter, het is uitermate belangrijk om chantage phishing te melden aan de politie en nooit toe te geven aan de eisen van de oplichter. Door toe te geven zal het probleem alleen maar verergeren en niets oplossen. Deze vorm van digitale chantage is bedoeld om angst in te boezemen, maar door alert te blijven en aangifte te doen, kun je jezelf en anderen beschermen tegen deze manipulatieve tactieken
Melden bij de politie
Ten slotte willen we het toch nog eens benadrukken. Als je een slachtoffer bent van phishing, meld dit dan steeds bij de politie. Je kan dit ook online! En doet dit ook als je gechanteerd wordt!