Inaccessible boot device Windows 10

In deze tekst hebben we het over de volgende foutmelding bij het opstarten:

“Er is een probleem met de computer en deze moet opnieuw worden opgestart. De computer wordt automatisch opnieuw opgestart.
Als u meer wilt weten kunt u later online zoeken naar deze fout: INACCESSIBLE BOOT DEVICE”

Inaccessible boot device Windows 10
Inaccessible boot device Windows 10

De fout Inaccessible boot device wordt meestal veroorzaakt door:

 • wijziging van de instelling van de harde schijf in de BIOS (SATA, RAID of AHCI Mode), deze wijziging kan automatisch optreden na een crash van de computer
 •  de installatie van nieuwe stuurprogramma’s voor de S-ATA controller
 • het toevoegen van nieuwe hardware in de computer (vooral hardware waarvan geboot kan worden)
 • een defecte harde schijf of SSD

Inaccessible boot device. Hoe lost u dit probleem op?

Verwijder eerst alle recent toegevoegde hardware. Verwijder alle USB sticks en geheugenkaartjes. Als u een printer heeft met een geheugenkaartlezer verwijdert u eveneens alle in de geheugenkaartlezer aanwezige geheugenkaartjes. Verwijder dus alles waar de computer in principe kan van opstarten en waar hij niet van moet opstarten. Probeer daarna de computer opnieuw op te starten.

Als Windows dan nog niet opstart opent u de BIOS. Ga naar instelling van de S-ATA controller. De S-ATA controller kan op 3 manieren ingesteld staan namelijk in SATA, RAID of AHCI mode. Noteer hoe de S-ATA controller momenteel ingesteld staat. Wijzig vervolgens de instelling en probeer Windows op te starten met deze nieuwe instelling. Als geen van de andere instellingen het probleem oplost zet u de S-ATA controller opnieuw in zijn oorspronkelijke instelling.

BIOS SETUP UTILITY
De fout “Inaccessible boot device” is vaak het gevolg van een wijziging van de instelling van de S-ATA controller.

U kan het probleem ook als volgt oplossen. Na het blauwe scherm met de foutmelding zal de computer automatisch opnieuw opstarten. Er verschijnen de volgende meldingen:

 • automatisch herstel voorbereiden
 • problemen vaststellen op de computer

en daarna verschijnt het volgende scherm

Windows 10 automatisch herstellen
Dit scherm verschijnt na een tijdje wachten…klik op “geavanceerde opties”
kies een optie
Klik in dit scherm op “problemen oplossen”
problemen oplossen
Klik in dit scherm opnieuw “geavanceerde opties”
geavanceerde opties
Klik in dit scherm op “opstartinstellingen”
opstartinstellingen
Klik in dit scherm rechts onderaan op “opnieuw opstarten”. Onze excuses voor de slechte kwaliteit van de foto.
opstartinstelling kiezen
Wanneer dit scherm verschijnt drukt u op F4

Laat de computer opstarten
Herstart de computer, het probleem is normaal opgelost.

Als we “Inaccessible boot device” letterlijk vertalen wil dit zeggen “niet toegankelijke schijf”. Zoals reeds vermeld kan een defecte harde schijf of SSD ook de oorzaak zijn. Met de Ultimate Boot CD kan u een harde schijf of SSD gemakkelijk testen. Als deze defect is heeft u geen keuze. Back-uppen en Windows 10 opnieuw installeren op een nieuwe harde schijf of SSD is dan de enige optie.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

4 gedachten over “Inaccessible boot device Windows 10”

 1. Beste,
  Ik heb al uw instructies gevolg voor inaccessible boot device. Jammer genoeg zonder resultaat. Er kwamen nieuwe instructies op die ik niet kon volgen.
  Kunt u me verder helpen waarvoor dank.

  Chris

  Beantwoorden
  • Test voor de zekerheid de harde schijf met de Ultimate Boot CD. Vivard kan ik aanbevelen. Als de harde schijf defect is kan je het natuurlijk nooit opgelost krijgen. Wat waren de nieuwe instructies die verschenen? Welke Windows versie staat er op uw computer?

   Beantwoorden
 2. De oplossing die wordt voorgesteld bij een kapotte harde schijf is wel erg rigoureus. Ik zou eerst de harde schijf controleren op fouten met checkdisk. Start het opdrachtprompt op, ga naar c: en typ chkdsk /r. De computer controleert de harde schijf op beschadigingen en herstelt indien mogelijk corrupte data. Met een beetje mazzel valt de schade mee en kun je daarna je PC gewoon weer opstarten.

  Beantwoorden
 3. Had het zelfde probleem bij het installeren van een driver van een insteek usbkaart. Tijdens het installeren een blauwe scherm. Na wat googlen oplossing gevonden. Bij de Sata configuratie in de bios stond het niet goed. De sata mode terug gezet op ACHI en mijn opstartdrive wordt weer herkent en probleem was opgelost.

  Beantwoorden

Plaats een reactie