Inlogscherm Windows 8 loopt soms vast of herstart

Windows 8 start zeer snel op. Soms zelfs zo snel dat de PC spontaan reboot of vast loopt wanneer het inlogscherm verschijnt. Dit probleem komt weinig voor bij nieuwe PC’s. Bij PC’s die geüpgraded zijn kan dit echter een probleem zijn. Ook in dit geval stond er op de PC oorspronkelijk Windows 7. De PC had nooit problemen wanneer Windows 7 in gebruik was. Na installatie  van Windows 8 had de PC enkel occasioneel problemen bij het inlogscherm. Eenmaal voorbij het inlogscherm waren er geen problemen meer.

Vaak wordt dit probleem veroorzaakt door de “snel opstart” functie van Windows 8. Die “snel opstart” functie werkt als volgt. Tijdens het afsluiten van Windows 8 wordt een deel van de gebruikerssessie opgeslagen. Hierdoor kan bij de volgende start deze opgeslagen informatie gebruikt worden om Windows sneller te starten.

Als het probleem veroorzaakt wordt door deze “snel opstart” functie dan kan je dit oplossen door deze functie uit te schakelen. Dit doe je als volgt. Voorwaarde is wel dat je erin slaagt van Windows 8 te starten. Als het niet meteen lukt schakel je best de PC eens volledig uit en verwijder je de stroomkabel enkele minuten. Als je erin geslaagd bent om Windows 8 te starten ga je naar het configuratiescherm. Dit kan je gemakkelijk door “configuratiescherm” te typen in het zoekvak van Windows. Klik vervolgens op het icoontje “Energiebeheer” en daarna op “Het gedrag van de aan/uit-knoppen bepalen”. Vink vervolgens de optie “Snel opstarten inschakelen” uit. Als dit niet mogelijk is omdat deze in het grijs staat dan klik je eerst bovenaan op “Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn”.

Inlogscherm problemen Windows 8 snel opstarten uitschakelen
Door de “snel opstart” functie van Windows 8 uit te schakelen kan je soms problemen bij het inlogscherm oplossen.

Dit lijkt ons een zeer uitzonderlijk geval. Heeft u dit probleem op dezelfde manier kunnen oplossen?

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

2 gedachten over “Inlogscherm Windows 8 loopt soms vast of herstart”

  1. Bedankt!

    Het probleem lijkt nu bij mij ook opgelost.

    De optie ‘snel opstarten’ uitschakelen heeft gewerkt en nu krijg ik gewoon mijn inlogscherm i.p.v. zwart beeld.

    Beantwoorden

Plaats een reactie