Installatie van Windows 8 lukt niet blue screen

Meestal is het installeren van Windows 8 een fluitje van een cent. Als het niet lukt van Windows 8 te installeren is dit meestal te wijten aan:

  • verkeerd ingestelde BIOS
  • een defecte harde schijf of SSD
  • slecht ram geheugen
  • een bekrast installatie schijfje
  • een defect optisch station

Soms is er echter meer aan de hand. Krijg je om een of andere manier Windows 8 niet geïnstalleerd dan lees je best verder.

Tijdens de installatie detecteert Windows de aanwezige hardware en installeert hij de nodige drivers. In een uitzonderlijk geval kan het zijn dat Windows 8 de verkeerde drivers installeert. Hierdoor crasht de installatie met een blue screen. In het blue screen zie je dan ook de bevestiging dat er een probleem is met de drivers. Dit geeft Windows aan met de melding

DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

Gelukkig is er een oplossing voor dit probleem. Je kan immers tijdens de installatie Windows 8 de correcte drivers geven. Dit doe je als volgt.

Kopieer de uitgepakte drivers die je gaat gebruiken op een USB stick.

Kies tijdens de installatie van Windows 8 de aangepaste installatie zoals op de volgende afbeelding.

aangepaste installatie van Windows 8
Opteer tijdens de installatie van Windows 8 voor de aangepaste installatie.

Als er gevraagd wordt waar Windows moet geïnstalleerd worden klikt u op “stuurprogramma laden”.

Tijden installatie van Windows 8 stuurprogramma laden
Links onderaan : “stuurprogramma laden”.

In het scherm dat vervolgens verschijnt kan u bladeren naar de drivers op de USB stick. U kan verschillende drivers laden. Als de drivers niet geschikt zijn zal Windows 8 dit aangeven.

stuurprogramma laden tijdens de installatie van Windows 8
Blader naar de folder op de USB stick waar de drivers zich bevinden.

Nadat alle drivers geladen zijn kan je vervolgens opnieuw Windows 8 proberen te installeren. Als er geen belangrijke gegevens meer op de harde schijf staan wist u bij voorkeur de locatie waarop je Windows 8 wenst te installeren. Als een driver het probleem was tijdens de installatie moet het probleem opgelost zijn.

Uit ervaring weten we dat u het probleem beschreven in dit artikel mogelijk kan hebben bij de installatie van Windows 8 op de volgende 2 laptops:

  • ACER Aspire V5-431
  • ACER Travelmate P253-E

Niet alle toestellen hebben dit probleem. Het hangt vooral af van de Wifi adapter die gebruikt werd in het toestel. Vooral de toestellen met een Atheros wireless adapter hebben hier last van. Als u er niet in slaagt van Windows 8 op deze toestellen te installeren laad u de drivers voor de wireless adapter tijdens de installatie van Windows 8 en het probleem is opgelost.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie