Internet Explorer problemen oplossen

Internet Explorer is de browser die je standaard terugvindt in alle versies van Windows. Op veel computers staan echter ook andere  browsers geïnstalleerd zoals Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera of Safari. Vaak zijn deze browsers geïnstalleerd vanwege een of ander probleem met Internet Explorer. Nochtans zijn de meeste problemen met Internet Explorer gemakkelijk op te lossen. We geven een aantal belangrijke en interessante tips.

De standaardinstellingen van Internet Explorer herstellen.

Heb je zitten “spelen” met de instellingen van Internet Explorer. Heb je ongewenste invoegtoepassingen of toolbars? Is Internet Explorer niet zo stabiel niet meer? Wens je alle privacy instellingen, pop-up en beveiligingsinstellingen terug op hun standaard waarden te zetten. Dan kan je overwegen om alle standaardinstellingen te herstellen. Alle standaardinstellingen herstellen doe je als volgt. Klik op het tandwiel rechts bovenaan en kies vervolgens Internetopties. Ga vervolgens naar het tabblad geavanceerd en klik onderaan op “opnieuw instellen”.

Internet Explorer herstellen
Internet Explorer herstellen door de standaard instellingen terug te zetten.

Internet Explorer werkt niet meer of crasht bij het openen.

Gelukkig is het niet nodig van Internet Explorer te openen om de standaardwaarden te herstellen. Je kan de standaardwaarden ook opnieuw instellen via internetopties via het configuratiescherm van Windows. Vaak start Internet Explorer opnieuw keurig op nadat je de standaardinstellingen hersteld hebt.

Een vorige versie van Internet Explorer herstellen.

Heb je recent je Internet Explorer geüpgraded naar een nieuwere versie maar wens je dit ongedaan te maken. Dan kan je dit afhankelijk van de manier waarop je deze nieuwe versie geïnstalleerd hebt als volgt. Ofwel via het configuratiescherm via “programma’s en onderdelen” als je Internet Explorer via internet gedownload en geïnstalleerd hebt. Ofwel door de update naar deze nieuwere versie te verwijderen. Updates verwijderen doe je als volgt. Ga naar het configuratiescherm. Klik op programma’s en onderdelen en klik vervolgens links bovenaan op “geïnstalleerde updates weergeven”. In de lijst die vervolgens verschijnt kan je de update naar een nieuwere versie gemakkelijk verwijderen.

Update Internet Explorer verwijderen
Internet Explorer uitschakelen, opnieuw installeren of een update ongedaan maken.

Internet Explorer opnieuw installeren.

Internet Explorer opnieuw installeren doe je als volgt. Ga naar het configuratiescherm en klik op programma’s en onderdelen. Klik vervolgens aan de linkerkant op Windows onderdelen in-en uitschakelen. In de lijst die vervolgens verschijnt kan je Internet Explorer uitvinken. Doe dit en start de PC opnieuw op. Ga vervolgens opnieuw naar ditzelfde scherm en schakel Internet Explorer opnieuw in.

Internet Explorer verwijderen.

Alhoewel je Internet Explorer niet volledig kan uitschakelen in Windows omdat bepaalde functies in Windows gebruik maken van Internet Explorer kan je hem wel verwijderen als browser. Dit doe je via het configuratiescherm. Klik op programma’s en onderdelen en klik vervolgens aan de linkerkant op Windows onderdelen in-en uitschakelen. In de lijst die vervolgens verschijnt kan je Internet Explorer uitschakelen.

Internet Explorer updaten.

De updates voor Internet Explorer worden samen met de updates voor Windows automatisch geïnstalleerd. Via het icoontje Windows update in het configuratiescherm kan je gemakkelijk controleren of er updates voor Internet Explorer zijn.

Hardnekkige malware of toolbars verwijderen.

Controleer in de eerste plaats de PC met je geïnstalleerde virusscanner en met een programma voor het bestrijden van malware zoals bijvoorbeeld Adwcleaner en Malwarebytes. Heb je dan nog steeds last van pop-ups, toolbars of een ongewenste startpagina die steeds opnieuw opduikt? Gebruik dan eventueel een toolbar cleaner.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie