Internetsnelheid test: hoe snel is mijn internet?

De snelheid van de gemiddelde internetverbinding is de laatste jaren stevig opgelopen.Op deze pagina kan je je internetsnelheid meten. We leggen uit wat de resultaten betekenen en geven enkele belangrijke tips voor het verbeteren van de snelheid.

Je internetsnelheid meten


Internetsnelheid test. Klik op start speed test en wacht geduldig af.

Download speed = De snelheid waarmee je informatie kan downloaden van het internet. Uitgedrukt in megabit per seconde (Mb/s). Om dit om te rekenen naar megabyte per seconde volstaat het om deze waarde te delen door 8.

Upload speed = De snelheid waarmee je informatie kan uploaden naar het internet. Deze waarde is eveneens uitgedrukt in megabit per seconde (Mb/s).

Ping = De reactiesnelheid van jouw internetverbinding. Hoe kleiner de waarde hoe beter. Vooral bij het spelen van online spelletjes is dit belangrijk.

Factoren die grote invloed hebben op de testresultaten.

  • Je internetsnelheid deel je met alle gebruikers die aangesloten zijn op de modem. Als andere gebruikers op het moment van het uitvoeren van de test video’s of ander materiaal aan het downloaden zijn dan zijn de testresultaten fout. De gemeten internetsnelheid is dan veel lager dan de werkelijke internetsnelheid.
  • De hoogste snelheid haal je als je rechtstreeks met draad bent aangesloten op de modem. Alles wat zich tussen de modem en jouw PC bevindt heeft een negatieve invloed op de snelheid.
  • Als je gebruikt maakt van een draadloos netwerk is de snelheid beperkt door de draadloze adapter die je gebruikt.  Een 54Mbps draadloze adapter zal in de praktijk een download snelheid halen van 20Mbps. Dit is ongeveer 2,5 MB/s.
  • Als je computer zeer traag is heeft dit natuurlijk ook een grote impact op de snelheid!

 

10 tips voor het verbeteren van je internetsnelheid

Tip 1: Gebruik gigabit netwerkkaarten

Gigabit netwerkkaarten zijn tot 10 maal sneller dan de vorige generatie Fast Ethernet kaarten. De theoretische maximum snelheid van een gigabit netwerkkaart is 125MB/sec. Deze snelheid haal je natuurlijk nooit. Realistische haalbare snelheden zijn 35 tot 50 MB/sec. Maar dit is natuurlijk nog steeds sneller dan de theoretische maximum snelheid van een Fast Ethernet netwerkkaart (12,5MB/sec).

Tip 2: Gebruik Cat5e of Cat6 ethernet kabels

De oudere Cat5 kabels kunnen de snelheid van een gigabit lan kaart niet aan. Vervang deze kabels indien nodig. Vaak kan je op de kabels aflezen welke categorie ze zijn.

Tip 3: Gebruik een moderne wireless router

Moderne wireless routers hebben gigabit ethernet aansluitingen en ondersteunen het 802.11n protocol. Het 802.11n protocol ondersteunt snelheden tot 300Mbps. Helaas zien we in de praktijk dat de snelheid veel lager is. Om toch van de maximum snelheid kunnen gebruik te maken moet je channel bonding inschakelen. Zie volgende tip.

Tip 4: Schakel channel bonding in

Bij Channel bonding worden 2 wifi kanalen tegelijkertijd gebruikt. Channel bonding gebruikt wel meer vermogen en creëert meer storing voor naburige draadloze signalen. Vandaar dat channel bonding standaard vaak uitgeschakeld staat op de meeste wireless routers.

Tip 5: Probeer een ander kanaal

Als je buren toevallige hetzelfde kanaal gebruiken kan dit voor storingen zorgen. Het kanaal dat je wenst te gebruiken kan je aanpassen in het configuratiescherm van je wireless router.

wireless router instellingen internetsnelheid verbeteren
Door het wijzigen van het kanaal en het protocol kan je je internetsnelheid soms aanzienlijk verbeteren.

Tip 6: Pas de frequentie van het signaal aan

Is het bereik van je wireless router uitstekend en staat de frequentie ingesteld op 2,4Ghz dan kan je overwegen van de frequentie in te stellen op 5Ghz. Hierdoor heeft het wireless signaal minder last van storingen. Nadeel is wel dat het 5Ghz signaal een kleiner bereik heeft. Is het bereik niet voldoende meer nadat je dit aangepast hebt stel dan de frequentie opnieuw in op 2,4ghz.

Tip 7: Gebruik indien mogelijk enkel het 802.11n protocol

Ondersteunen alle apparaten die je gebruikt het 802.11n protocol dan stel je dit zo in op de wireless router. Als dat niet zo is gebruik je 11bgn mixed. 11bgn mixed zorgt ervoor dat oudere apparaten ook kunnen verbinden.

Tip 8: Gebruik WPA2  i.p.v WEP encryptie

WEP encryptie ondersteunt het 802.11n protocol niet. Om je wireless router te beveiligen gebruik je WPA2 encryptie.

Tip 9: Opgelet met de drivers van je netwerkkaart

Het updaten van de drivers van je netwerkkaart heeft zelden een grote invloed op de snelheid van de verbinding. Soms heeft het installeren van nieuwe drivers zelfs een negatieve impact op de snelheid. Wees hier dus voorzichtig mee.

Tip 10: De snelheid van de PC zelf

Je netwerk mag nog razendsnel zijn. Als je PC mega traag is dan heeft dit geen enkele zin. Je PC kan die snelheid dan ook niet benutten. Lees onze 10 tips voor een snelle PC.

Vergelijk je internetsnelheid met anderen

PS onderstaande tabel zal in de toekomst aangevuld worden.

Internet Service provider Download speed Upload Speed Ping
Telenet 16,54Mb/s 2,95Mb/s 50 ms
Nieuwsgierig naar meer? We hebben nog een artikels die u mogelijk interessant vindt!

Neem een kijkje op de frontpagina....

Door hier onderaan te reageren op het artikel steunt u ons.

Dank u wel

2 gedachten over “Internetsnelheid test: hoe snel is mijn internet?”

  1. Robby en Johnny zijn wettelijk samenwonend. Sedert 2001. Wij zijn de enigen die gebruik maken van deze pc. Ik ben bezig een account aan het aanmaken onder mijn naam Johnny, terwijl ik verder doe met mijn account komt ongevraagd de naam Robby tevoorschijn om verder mijn taak aan te vullen.??? Dan weet ik niet meer hoe het verder moet! Misschien kunnen jullie ons helpen?
    Dank bij voorbaat.

    Beantwoorden

Plaats een reactie