Laatste update juli 2024
Bij het kiezen van een internetprovider staart men zich vaak blind op de geafficheerde internetsnelheden. Hoewel dat natuurlijk belangrijk is, is het vaak niet het abonnement dat bepaalt hoe snel je kunt surfen. De teleurstelling is dan vaak groot als men niet de snelheid haalt die men dacht te halen. Maar waarom is je internet dan vaak trager dan verwacht en wat kun je doen om toch zo veel mogelijk die vermelde snelheid te benaderen? In deze gids leggen we uit hoe je met een internetsnelheidstest je huidige internetsnelheid kunt meten en welke factoren de prestaties van je internetverbinding beïnvloeden. We bieden ook praktische tips om je internetverbinding te optimaliseren, zodat je sneller kunt downloaden, uploaden en gamen. Met onze tips heb je niet alleen een betere internetervaring, maar maak je ook vlotter gebruik van je webmail zoals bijvoorbeeld Telenet webmail.
Meten is weten: je internetnelheid meten
Alvorens we onze tips delen die je toelaten de snelheid aanzienlijk te verbeteren, is het belangrijk je huidige snelheid te meten. Hiervoor vind je tal van internetsnelheidstesten online. Het maakt niet uit welke test je gebruikt, maar het is natuurlijk wel belangrijk om dezelfde test voor en na onze tips te gebruiken. Hieronder zie je onze internetsnelheidstest, gebruikmakend van de Telenet speedtest.
Een woordje uitleg over de meetresultaten
- Download speed: De snelheid waarmee je informatie kan downloaden van het internet. Uitgedrukt in megabit per seconde (Mb/s). Om dit om te rekenen naar megabyte per seconde volstaat het om deze waarde te delen door 8.
- Upload speed: De snelheid waarmee je informatie kan uploaden naar het internet. Deze waarde is eveneens uitgedrukt in megabit per seconde (Mb/s).
- Ping: De reactiesnelheid van jouw internetverbinding. Hoe kleiner de waarde, hoe beter. Vooral bij het spelen van online spelletjes is dit belangrijk.
- Jitter: Jitter is een maat voor hoe stabiel de overdracht van gegevens over een netwerk is. Het verwijst naar de variatie in tijdsvertraging tussen de ontvangst van opeenvolgende datapakketten. In een ideale situatie komen deze pakketten met regelmatige tussenpozen aan, maar in de praktijk kunnen er variaties optreden. Deze variaties kunnen worden veroorzaakt door factoren zoals netwerkcongestie, routingproblemen of interferentie.
10 tips voor het verbeteren van je internetsnelheid
Tip 1: gebruik gigabit netwerkkaarten
Als je pc verbonden is met draad, gebruik je best een gigabit netwerkkaart. Gigabit netwerkkaarten zijn tot 10 keer sneller dan de vorige generatie Fast Ethernet-kaarten. De theoretische maximumsnelheid van een gigabit netwerkkaart is 125 MB/sec. In de praktijk haal je doorgaans snelheden tussen 70 en 100 MB/sec, wat nog steeds veel sneller is dan de theoretische maximumsnelheid van een Fast Ethernet netwerkkaart (12,5 MB/sec). Goed nieuws: gigabit netwerkkaarten zijn goedkoop en eenvoudig te installeren.
Tip 2: gebruik Cat5e of Cat6 ethernet kabels
De oudere Cat5 kabels kunnen de snelheid van een gigabit netwerkkaart niet aan. Vervang deze kabels indien nodig. Cat5e en Cat6 kabels zijn ontworpen om hogere snelheden te ondersteunen. Vaak kun je op de kabels aflezen welke categorie ze zijn. Cat5e kabels kunnen snelheden tot 1 Gbps (gigabit per seconde) aan, terwijl Cat6 kabels zelfs snelheden tot 10 Gbps op korte afstanden ondersteunen. Let wel op gigabit netwerkkabels zijn zinloos als je netwerkkaarten geen gigabit lan ondersteunen.
Tip 3: gebruik een moderne wireless router
Als je nog een oudere router gebruikt kan upgraden interessant zijn. Een oude router kan de hoge snelheden vaak niet aan. Vooral al je wifi gebruikt kan het verschil groot zijn dit omdat een moderne wifi router de nieuwste protocollen ondersteunt zoals 802.11n, 802.11ac en 802.11ax (Wi-Fi 6).
Tip 4: schakel channel bonding in
Bij Channel bonding worden 2 wifi kanalen tegelijkertijd gebruikt. Channel bonding gebruikt wel meer vermogen en creëert meer storing voor naburige draadloze signalen. Vandaar dat channel bonding standaard vaak uitgeschakeld staat op de meeste wireless routers.
Tip 5: probeer een ander kanaal
Als je buren toevallige hetzelfde kanaal gebruiken kan dit voor storingen zorgen. Het kanaal dat je wenst te gebruiken kan je aanpassen in het configuratiescherm van je wireless router. Je kan ook overwegen van een wifi analyse tool te gebruiken. Dergelijke tools scannen de omgeving en tonen je de meest interessante kanalen om te gebruiken.
Tip 6: pas de frequentie van het signaal aan
Is het bereik van je wireless router uitstekend en staat de frequentie ingesteld op 2,4Ghz dan kan je overwegen van de frequentie in te stellen op 5Ghz. Hierdoor heeft het wireless signaal minder last van storingen. Nadeel is wel dat het 5Ghz signaal een kleiner bereik heeft. Is het bereik niet voldoende meer nadat je dit aangepast hebt stel dan de frequentie opnieuw in op 2,4ghz.
Tip 7: gebruik indien mogelijk enkel het 802.11n protocol
Als al je apparaten het 802.11n wifi-protocol ondersteunen, is het een goed idee om je router in te stellen om alleen dit protocol te gebruiken. Het 802.11n protocol biedt betere snelheden en een stabielere verbinding vergeleken met oudere wifi-protocollen zoals 802.11b, 802.11g en 802.11a. Let wel op als je apparaten hebt die dit protocol niet ondersteunen heb je geen keuze en moet je 11bgn mixed gebruiken want anders kunnen die apparaten niet meer verbinden!
Tip 8: gebruik WPA2 i.p.v WEP encryptie
Gebruik WPA2 encryptie voor de beveiliging van je draadloze netwerk in plaats van WEP encryptie. WPA2 (Wi-Fi Protected Access 2) biedt een veel sterkere beveiliging dan WEP (Wired Equivalent Privacy) en ondersteunt modernere wifi-protocollen zoals 802.11n.
Tip 9: opgelet met de drivers van je netwerkkaart
Het updaten van de drivers van je netwerkkaart heeft zelden een grote invloed op de snelheid van de verbinding. Soms heeft het installeren van nieuwe drivers zelfs een negatieve impact op de snelheid. Wees hier dus voorzichtig mee.
Tip 10: de snelheid van de PC zelf
Je netwerk mag nog razendsnel zijn. Als je PC mega traag is dan heeft dit geen enkele zin. Je PC kan die snelheid dan ook niet benutten.
Robby en Johnny zijn wettelijk samenwonend. Sedert 2001. Wij zijn de enigen die gebruik maken van deze pc. Ik ben bezig een account aan het aanmaken onder mijn naam Johnny, terwijl ik verder doe met mijn account komt ongevraagd de naam Robby tevoorschijn om verder mijn taak aan te vullen.??? Dan weet ik niet meer hoe het verder moet! Misschien kunnen jullie ons helpen?
Dank bij voorbaat.
Maak beide accounts administrator en het probleem is opgelost.