Internetverbruik beperken Windows 10

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een breedbandverbinding met een aanzienlijk of onbeperkt downloadvolume. Toch wil dit niet zeggen dat je met het ganse gezin 24 op 24 en 7 dagen op 7 onbeperkt kan gebruik maken van je internet. Zelfs met de abonnementen met onbeperkt surfen zijn er beperkingen als we de kleine lettertjes of de voorwaarden lezen. Het trucje dat de meeste providers gebruiken is dat ze het internetverbruik beperken wanneer ze merken dat je teveel verbruikt. Ze doen dit door de download-en upload snelheid drastisch te  beperken.

Iedereen van het gezin heeft tegenwoordig wel een computer of laptop. Stel een paar gezinsleden zijn aan het downloaden. Windows 10 is net op dat moment zijn updates aan het downloaden. Dan kan het best zijn dat je amper nog op een normale manier kan surfen. Het openen van een website duurt dan meerdere seconden tot een halve minuut. Door de internetsnelheid te beperken per gebruiker kan je dergelijke situaties vermijden. Iedereen kan dan nog steeds onbeperkt gebruik maken van het internet. Alleen zorgt de snelheidbeperking ervoor dat jij nog steeds een aangename verbinding hebt als de rest van alles en nog wat aan het downloaden is. We leggen ook uit hoe je het internetverbruik van Windows enigszins kan beperken.

Internetsnelheid instellen voor elke computer

De maximum download en upload snelheid van elke aangesloten computer kan je instellen in de router. Je kan dit als volgt:

1. Bepaal het IP-adres van de router. Het IP-adres van de router is het IP-adres van de standaardgateway of het IP-adres van de DNS server. Je kan dit IP-adres terugvinden als je in het netwerkcenter op de verbinding klikt.

IP adres router bepalen
Via het netwerkcentrum en de eigenschappen van de netwerkadapter kunnen we het IP-adres van de router achterhalen.

2. Log in op de router (de login en het wachtwoord moet je natuurlijk wel kennen)

3. Zoek tussen de instellingen naar “bandwith control” of QOS

4. Heb je dit gevonden dan kan je de maximum totale download en upload instellen voor alle gebruikers samen. De egress bandwidth is de max upload snelheid voor alle verbruikers samen. De ingress bandwidth is de max downlaod snelheid voor alle verbruikers samen. Deze instelling is dus interessant als je een mega snelle internetverbinding hebt en je wil vermijden dat iemand op zeer korte tijd gigantisch veel zou kunnen downloaden.

maximum download en upload instellen
Je kan in de router de maximum download en upload snelheid instellen.

Zoek vervolgens ook naar een venster waar je per IP-adres de maximum download en upload snelheid kan instellen. Let wel op als je deze instellingen wenst te gebruiken moet je wel elke computer eerst een vast IP-adres geven. Een vast IP-adres instellen is niet moeilijk. Je mag elke IP-adres maar 1 keer gebruiken. Het IP-adres van de router mag je niet gebruiken en het IP-adres ziet er altijd uit als volgt
192.168.0.x waarbij je de x kiest. Als mijn router bijvoorbeeld 192.168.0.1 zou zijn kan ik een PC bijvoorbeeld 192.168.22 kiezen voor mijn PC. Het subnetmasker is altijd 255.255.255.0 Het standaardgateway adres is zoals reeds vermeld het IP-adres van de router net zoals het IP-adres van de DNS server.

maximum download en upload instellen per computer
Voor elke PC de maximum download-en upload snelheid instellen.

Het internetverbruik van Windows Update beperken

Wil je vermijden dat Windows Update teveel download, beperk dan het internetverbruik van Windows Update. Dit doe je als volgt. Open het venster instellingen. (Het tandwiel via het Windows 10 menu). Klik op bijwerken en beveiliging. Klik op geavanceerde opties. Klik op “delivery optimization” en klik vervolgens op geavanceerde opties. Je kan nu de bandbreedte die wordt gebruikt voor het downloaden van updates beperken en met de schuivers kan je de upload beperken.

internetverbruik Windows 10 update beperken
Internetverbruik Windows Update beperken.

Het internetverbruik van Windows 10 beperken

Als je wenst dat Windows 10 zuinig omspringt met je internetverbruik dan moet je de netwerkverbinding instellen als een verbinding met datalimiet. Mobiele verbindingen zijn standaard reeds op deze manier ingesteld. Voor LAN en WIFI verbindingen moet je dit zelf instellen. Je kan dit instellen door naar instellingen te gaan (op tandwiel in het Windows 10 menu klikken). Klik op netwerk en internet. Kies vervolgens aan de linkerkant ethernet of Wi-Fi naargelang hetgeen jij gebruikt om te verbinden met internet. Klik daarna aan de rechterkant op de netwerkadapter en vink daarna deze verbinding instellen als verbinding met datalimiet aan.

Internetverbruik Windows 10 beperken.
Internetverbruik Windows 10 beperken. Netwerkverbinding instellen als verbinding met datalimiet.

Het internetverbruik controleren per computer

Is het internetverbruik te groot? Controleer dan welke computer het meeste verbruikt heeft. Ga in Windows 10 naar instellingen (tandwiel in het menu). Kies netwerk en internet en klik op dataverbruik. Je kan nu zien hoeveel GB de computer verbruikt heeft gedurende de laatste 30 dagen. Je kan zelfs controleren welk programma het meest verbruikt heeft.

internetverbruik Windows 10 controlere
Internetverbruik Windows 10 controleren.
Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie