IPconfig: instellingen tonen en configureren

Ipconfig is een handig commando in Windows voor het tonen en wijzigen van je netwerkinstellingen. In deze tekst tonen we hoe je dit commando kan gebruiken en op welke manier je met ipconfig een aantal problemen kan oplossen.

Het commando ipconfig kan je gebruiken in een command prompt venster van Windows. Een command prompt venster kan je op 2 manieren openen:

1. Klik op de start knop van Windows links onderaan. Type “cmd” in het zoekvak. Klik vervolgens op de cmd app in de getoonde zoekresultaten.

2. Je kan een command prompt venster ook op de volgende manier openen. Druk op de “Windows key + R” op het toetsenbord. In het venster dat vervolgens verschijnt type je “cmd” en vervolgens druk je op Enter op het toetsenbord.

In een command prompt venster kan je het commando ipconfig beginnen te gebruiken. Vaak wordt het commando gebruikt voor:

ipconfig commando
ipconfig commando

Het tonen van informatie over je netwerkverbinding.

Het commando ipconfig toont je IPv4 en IPv6 adres. Ook toont het de gateway. Dit is het IP-adres waarmee je lokaal netwerk verbinding maakt met internet. De gateway is in de meeste thuisnetwerken ook het IP-adres van de router/modem. Vaak kan je door dit IP-adres in te geven in je browser instellingen wijzigen in de router/modem zoals het wifi wachtwoord bijvoorbeeld. Ook kan je wachtwoord van de wifi achterhalen moest je dit vergeten zijn.

Je IP-adres vernieuwen.

Met het commando “ipconfig /release” kan je je IP-adres vrijgeven en met het commando “ipconfig /renew” kan je vervolgens om een nieuw IP-adres vragen aan de DHCP-server. Dit wordt vaak gebruikt bij een netwerk conflict en wanneer je problemen hebt met je internetverbinding.

De DNS-cache legen.

Als je internetverbinding in orde is, maar om een of andere reden geen toegang hebt tot een website kan dit soms te wijten zijn aan verouderde DNS-informatie. Met het commando “ipconfig /flushdns” kan je je computer verplichten om de meeste recente DNS-informatie op te halen.

Informatie over je netwerk adapters tonen.

Met het commando “ipconfig /all” kan je meer te weten komen over de in de computer aanwezige netwerk adapters. Een compleet overzicht dus van alle netwerk adapters inclusief bluetooth adapters. Zoals het commando “ipconfig” dus maar met veel meer details. Dit kan ook handig zijn als je op zoek bent naar drivers voor je adapter.

MacOS

Voor de macOS gebruikers. Het equivalent commando voor macOS gebruikers is “ifconfig”. Hou er wel rekening mee dat commando’s verschillen. Nieuwe versies van maxOS gebruiken het commando “networksetup” voor het configureren van het netwerk.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie