Irritant popup venster met link aka.ms/sso-info

Popups zijn irritant, en als je na het opstarten onderstaand popup venster krijgt met de vreemde link aka.ms/sso-info, is het begrijpelijk dat je dit verdacht vindt. Maar wees gerust, dit is geen malware of virus, maar een popup van een app die wil aanmelden met je account. Maar waarom gebeurt dit? Laten we dit even verduidelijken.

Popup met vraag om aan te melden
Popup met vraag om aan te melden

Single Sign-On

Bij het opstarten van Windows gebruik je een account, maar veel apps in je Windows willen ook aanmelden. Om te vermijden dat je voor elke app opnieuw moet aanmelden, gebruikt Windows Single Sign-On (SSO). Met SSO hoef je niet voortdurend je wachtwoord en login in te geven. Een handige manier van werken dus.

Maar waarom verschijnt de popup?

Nu we weten wat SSO is, is het dan juist niet de bedoeling dat we niet opnieuw moeten aanmelden? In plaats van dat venster zou je gewoon aangemeld moeten worden, toch? Inderdaad, die popup zou niet mogen verschijnen. Maar wat zijn dan de mogelijke oorzaken?

  • Extra verificatie. Soms moet je eenmalig op ‘aanmelden’ klikken om extra verificatie te voltooien.
  • Extra beveiliging. Als je voor een bedrijf werkt, kan het zijn dat dit is ingesteld als extra beveiligingsmaatregel. In dat geval zit er niks anders op dan steeds opnieuw ‘aanmelden’ te klikken.
  • Browser cookies. Aanmeldgegevens worden vaak bewaard in de vorm van cookies. Als deze voortdurend gewist worden, kan dit het popup-venster veroorzaken. Controleer de instellingen van de browser Microsoft Edge.
  • Niet meer in gebruik zijnde computers in je Microsoft-account. In je Microsoft-account vind je onder ‘apparaten’ alle computers waar je je Microsoft-account hebt gebruikt. Verwijder alle apparaten die je niet meer gebruikt. Verwijder natuurlijk niet de PC die je wel gebruikt! Je Microsoft account bekijken kan je door te surfen naar https://account.microsoft.com/account of door via de instellingen van Windows ( klik op het tandwiel in het menu van Windows) te klikken op “accounts” -> “E-mail en accounts” -> klikken op je account en dan op “beheren”.

Hopelijk helpt dit om de popups te verminderen of te begrijpen waarom ze verschijnen! Dit artikel schreef ik omdat ik ook last had van deze popup. Bij mij was een computer die ik niet meer gebruik in mijn Microsoft account de oorzaak.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie