Misschien heb je vroeger geĆ«xperimenteerd met een RAID-opstelling en dan vooral vanwege de snelheidswinst die je kon bereiken mits je alles correct configureerde. Nu dat bijna iedereen een SSD heeft vraag je je misschien af of een RAID met SSD’s de moeite waard is? SSD’s zijn immers ook goedkoper geworden. Wel lees dan vooral verder, want na het lezen van dit artikel ga je die vraag waarschijnlijk zelf beantwoorden. Verder gaan we ook een aantal termen bespreken waarover zelden gepraat wordt, namelijk write amplification en garbage collection latency.
Wat is een RAID?
Ja, dit lees je op bijna alle websites, maar we moeten het toch even kunnen vermelden. Kwestie van duidelijk te maken waarover we het hebben. Een RAID is een combinatie van schijven om de snelheid te verbeteren of om gegevens automatisch op 2 of meer schijven op te slaan. De 2 meest gebruikte RAID’s zijn:
- RAID 0 (Striping) = de gegevens worden naar 2 schijven geschreven, elke schijf heeft de helt van de gegevens. Als een schijf faalt ben je alles kwijt. Doordat je naar 2 schijven tegelijkertijd kan schrijven en lezen boek je snelheidswinst.
- RAID 1 (Mirroring) = de gegevens worden naar 2 schrijven geschreven, elke schijf heeft echter alle gegevens. Als 1 schijf faalt, ben je dus niet je gegevens kwijt. Je boekt geen snelheidswinst. Ook niet bij het lezen, want de gegevens moet altijd van beide schijven gelezen worden om te controleren dat ze nog identiek zijn.
- Minder gebruikte RAID-configuraties zijn een combinatie van bovenstaande 2 RAID’s.
Voordelen van RAID met SSD’s
Verhoogde lees- en schrijfsnelheden:
Met een RAID 0 kan je dus genieten van betere lees- en schrijfsnelheden. De voorwaarde is wel dat de rest van de hardware dit kan volgen. Veel hangt af van de RAID-controller, de hoeveel ramgeheugen voor het cachen van de gegevens en de CPU. Gelukkig kan je op internet vaak terugvinden of jouw moederbord gekend is voor zijn uitsteken RAID prestaties of niet.
Configuratie | Gemiddelde snelheid (MB/s) |
---|---|
Gewone harde schijf (geen RAID) | 106 |
RAID 1 (mirror) met 2 x 500GB SATA 6Gb/s | 85 |
RAID 0 met 2 x Seagate 500GB SATA 3Gb/s | 141 |
RAID 0 met 2 x SanDisk SSD 128GB | 502 |
RAID 1 (mirror) met 2 x SanDisk SSD 128GB | 240 |
Gegevensredundantie:
RAID 1 zorgt ervoor dat alle gegevens tegelijkertijd worden geschreven naar twee of meer SSD’s. Als een SSD uitvalt, blijven je gegevens behouden. Het is echter belangrijk op te merken dat RAID 1 geen vervanging is voor een backup. Bij per ongeluk wissen van gegevens ben je nog steeds de sigaar als je geen recente backup hebt!
Natuurlijk biedt RAID 1 het voordeel dat je bij een SSD-uitval met de juiste maatregelen snel weer aan de slag kunt, terwijl je zonder RAID 1 mogelijk uren moet besteden aan het opnieuw installeren van Windows, drivers en software. Dit maakt RAID 1 wel belangrijk voor professioneel gebruik van een pc.
Nadelen van RAID met SSD’s
Kosten:
De snelheidswinst in een standaard thuis-pc is vaak beperkt, en een back-up kun je net zo goed zelf maken. Een nadeel is dus zeker wel de kost als je vergelijkt wat er te winnen valt.
Complexiteit:
Het correct instellen van een RAID is essentieel en vereist inzicht en kennis. Als de RAID niet goed geconfigureerd is, kun je achteraf voor verrassingen komen te staan. Je denkt dat je een back-up hebt, maar dan blijkt dat je Windows toch niet meer kunt starten met slechts Ć©Ć©n SSD. Het is essentieel om de RAID te testen nadat deze geconfigureerd is. Bij een RAID 1 kun je bijvoorbeeld Ć©Ć©n SSD loskoppelen en kijken of Windows nog steeds opstart en of de mirror zich herstelt wanneer je de SSD opnieuw aansluit.
Beperkte voordelen voor thuisgebruikers:
De snelheidswinst kan niet vergeleken worden met de snelheidswinst die vroeger werd behaald met RAID-configuraties van harde schijven. Snelheid is relatief, en je zult weinig verschil merken als je iets wat al snel is, nog sneller maakt. Bovendien is de snelheid van het opslaggeheugen vaak niet de bottleneck van het systeem als je al een razendsnelle SSD hebt geĆÆnstalleerd. Gegevens moet je sowieso regelmatig back-uppen. Vind je dat te veel werk, dan kun je dit zelfs automatiseren, zodat gegevens regelmatig naar een extern opslaggeheugen of cloud-ruimte worden gekopieerd.
Write amplification en garbage collection latency:
Het gebruik van een RAID leidt tot write amplification. Meer schrijfopdrachten dus dan wanneer je een enkele SSD gebruikt. Als je een RAID 1 (mirror) of RAID 0 (striping) gebruikt worden de gegevens immers met 2 opdrachten geschreven in plaats van 1. Een schrijfopdracht voor elke SSD in de RAID dus.
Garbage collection latency verwijst naar vertragingen veroorzaakt door het proces van het vrijmaken van ongebruikte gegevensblokken. Bij RAID-configuraties moet TRIM echter op meerdere schijven worden uitgevoerd, wat kan leiden tot prestatieverlies.
Conclusie
Heb je een RAID-controller die gekend is voor zijn uitzonderlijk prestaties. Heb je een krachtige CPU en veel RAM-geheugen dan kan je misschien indrukwekkende snelheden behalen door je SSD’s in een RAID-opstelling te gebruiken. Maar de vraag is of je dit ook gaat merken, want snelheid is relatief en als je iets sneller maakt dat al snel is merk je daar meestal weinig van. Bovendien is een RAID-opstelling duur en vaak complex om op te zetten. Voor een thuisgebruiker lijkt het dan ook niet interessant.
Een RAID 1 is echter een ander verhaal, aangezien het over veiligheid van gegevens gaat. Wat daarbij wel altijd moet vermeld worden is dat een mirror van gegevens nog steeds vereist dat je regelmatig een back-up neemt, want bij foute handeling of een virus dat al je gegevens encrypteert, ben je nog steeds alles kwijt.
Lees hier hoe je een RAID kan instellen en configureren: Een RAID instellen en configureren – 🖥️ Decomputer.be 💻