Wat is eMMC geheugen? eMMC vs HDD vs SDD

EMMC is de afkorting van “embedded MultiMediaCard”. Het is opslaggeheugen net zoals een harde schijf en een SSD ook opslaggeheugen zijn. Je kan eMMC geheugen een beetje vergelijken met secure digital geheugen (SD geheugenkaarten) maar dan vast gesoldeerd op het moederbord. Een belangrijk verschil met SD geheugenkaarten echter is dat in eMMC geheugen een geheugencontroller zit. Hierdoor kan eMMC geheugen gebruikt worden om er van te booten en er een besturingssysteem op te installeren.

eMMC geheugen
EMMC geheugen zit vast gesoldeerd op het moederbord. Op de foto 32 GB eMMC SKhynix geheugen.

Omdat we EMMC geheugen vooral terugvinden in goedkope laptops, Android tablet en Chrome OS tablets denken sommige mensen dat eMMC slecht opslaggeheugen is. Dit is natuurlijk onterecht. EMMC geheugen is in de eerste plaats goedkoper omdat het geheugen veel kleiner is dan de gemiddelde harde schijf of SSD. We vergelijken eMMC geheugen met een harde schijf en met een SSD.

EMMC vs HDD

EMMC geheugen is in alle opzichten beter dan de gemiddelde harde schijf. Het enige nadeel van eMMC geheugen is dat de opslagruimte veel kleiner is. EMMC geheugen is sneller en het geheugen heeft een kleiner toegangstijd dan een HDD. Koop echter nooit een laptop met eMMC geheugen als je denkt dat je veel opslagruimte nodig zal hebben.

eMMC snelheid hdtune
EMMC geheugen heeft een snelle toegangstijd en een relatief hogere transfersnelheid dan de gemiddelde laptop harde schijf.

EMMC vs SSD

Een SSD is in alle opzichten beter dan een EMMC. SSD opslaggeheugen is sneller, heeft een betere toegangstijd en is meestal ook veel groter. Het enige minpuntje is dat een SSD natuurlijk veel duurder is dan eMMC geheugen.

ssd hdtune
Een duidelijk verschil. Een SSD is in alle opzichten beter dan een eMMC. Alleen is een SSD natuurlijk wel duurder.

Lees ook een SD vs een HDD

Belangrijk tip voor eigenaars van een laptop met eMMC geheugen!

Bijna alle laptops met eMMC geheugen hebben een geheugenkaartlezer voor een secure digital (SD) of micro secure digital geheugenkaartje. Als je vindt dat je te weinig ruimte hebt op lokale schijf c. Steek dan in de geheugenkaartlezer een geheugenkaartje van 32GB (of groter indien mogelijk) en gebruik deze voor je documenten, afbeeldingen, muziek, downloads en bureaublad. Je kan gemakkelijk instellen dat Windows al deze bestanden automatisch op het geheugenkaartje plaats. Dit doe je als volgt. We veronderstellen dat het geheugenkaartje in de laptop de drive letter D heeft gekregen.

Alvorens verder te gaan neemt u een backup van alle belangrijke bestanden! Een verkeerde handeling kan als gevolg hebben dat je bestanden verloren gaan. Neem geen risico en neem eerst een backup!

Open deze PC. Klik met de rechterkant van de muis op de map afbeeldingen en kies eigenschappen. Open vervolgens het tabblad locatie. Windows toont de locatie waar de afbeeldingen normaal opgeslagen worden. Verander de driver letter C door D en klik vervolgens op verplaatsen. Als Windows vraagt of het de map moet aanmaken kiest u ja. Alle afbeeldingen worden nu verplaatst naar het geheugenkaartje. Bovendien zal Windows in de toekomst alle bijkomende afbeeldingen eveneens bij op het geheugenkaartje plaatsen. Natuurlijk moet je het geheugenkaartje nu definitief in de laptop laten. Als u het geheugenkaartje uit de laptop haalt kan Windows de afbeeldingen niet meer vinden.

locatie van afbeeldingen
We gaan het geheugenkaartje gebruiken als D drive en zorgen dat Windows afbeeldingen, muziek, downloads en documenten automatisch op deze D drive plaatst.

U kan dit herhalen voor de mappen documenten, downloads, video’s, muziek en zelfs het bureaublad.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

2 gedachten over “Wat is eMMC geheugen? eMMC vs HDD vs SDD”

 1. Hallo dcp, ik sukkel met mijn nieuwe laptop, en zocht info over eMMC. Deze heb ik nu gevonden met duidelijke uitleg, ook over geheugenuitbreiding. Mijn PC wil echter geen updates uitvoeren!? Misschien wel als ik het SD kaartje heb geïnstalleerd …?
  Groeten
  Michel
  Oostende

  Beantwoorden
  • Michel,

   Voor het installeren van updates heeft Windows soms veel vrije ruimte nodig op de C schijf. Onlangs is er een grote update geweest namelijk de Windows 10 anniversary update. Voor deze update heb je ongeveer 16GB vrije ruimte nodig.

   Als je een SD kaartje plaats en alles verplaatst naar het SD kaartje kan je misschien voldoende vrije ruimte creëren op de C schijf. Als er voldoende vrije ruimte is op de C-schijf zullen de updates normaal wel geïnstalleerd kunnen worden.

   Beantwoorden

Plaats een reactie