Is mijn computer gehackt? Hoe kan je dit controleren?

Een hacker is iemand die zonder dat je hem toestemming gegeven hebt gebruik maakt van je computer. Zo een hacker wordt ook wel eens een kraker genoemd omdat hij de beveiliging van je computer kraakt. Hackers kunnen verschillende redenen hebben om je computer te hacken. Sommige hackers zijn echte criminelen anderen zien het gewoon als een soort sport en willen gewoon aantonen dat je computer niet goed beveiligd is. Het is niet altijd duidelijk of je computer gehackt is of niet. Virusscanners detecteren zelden dat een computer gehackt is.

Hoe kan je dan eigenlijk weten of je computer al dan niet gehackt is? Wel als je een van de volgende zaken opmerkt is de kans reëel dat je computer inderdaad gehackt is.

1. Vrienden en kennissen ontvangen vreemde mails van jouw die je nooit verstuurd hebt.

2. Je virusscanner of firewall zijn zonder verklaarbare redenen gedeactiveerd.

3. Paswoorden op je computer of online zijn plotseling veranderd.

4. Je muis beweegt en klikt van zichzelf.

5. Er is continu en onverklaarbaar veel internetverbruik.

6. Op sociale media vind je berichten terug van jouw die je nooit geschreven hebt.

7. Er wordt automatisch software op je computer geïnstalleerd.

8. Er worden producten op internet gekocht met jouw rekening.

Als je vermoedt dat je computer gehackt is is het belangrijk van onmiddellijk te reageren. Verwijder alle recente geïnstalleerde verdachte software. Controleer de firewall en de virusscanner. Scan de computer ook eens met Malwarebytes. Verander alle wachtwoorden. Gebruik moeilijke wachtwoorden en gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord. Lees: wat is een goed wachtwoord?

https://decomputer.be/wat-een-goed-wachtwoord/

Is je bankrekening misbruikt dan neem je natuurlijk onmiddellijk contact op met je bank en de politie…

Heb je alles nagekeken en alle wachtwoorden gewijzigd hou dan nadien alles goed in de gaten. Hou vooral de netwerkactiviteit in de gaten. Brainstorm ook eens of je het de hacker niet te gemakkelijk gemaakt hebt. Heb je op een openbare computer ingelogd en je wachtwoord gebruikt? Op een openbare computer kan een hacker immers met behulp van een programma gemakkelijk het wachtwoord achterhalen dat je gebruikte. Wie heeft er allemaal toegang tot jouw computer? Is iedereen die jouw computer gebruikt wel betrouwbaar. Een hacker is vaak ook iemand die je persoonlijk kent…….

Nieuwsgierig naar meer? We hebben nog een artikels die u mogelijk interessant vindt!

Neem een kijkje op de frontpagina....

Door hier onderaan te reageren op het artikel steunt u ons.

Dank u wel

Plaats een reactie