Is mijn computer gehackt?

Laatste update dec 2024

Een terechte vraag en geen paniek! Samen gaan we dit onmiddellijk controleren.

Als je computer gehackt is, kan dit ernstige gevolgen hebben. Een hacker kan immers toegang krijgen tot al je bestanden en deze misbruiken. Laten we samen een aantal zaken controleren zodat je weer met een gerust hart verder kunt.

1. Controleer of je virusscanner en firewall nog steeds in goede staat zijn

De virusscanner en firewall vind je vaak terug tussen de icoontjes onderaan rechts in de taakbalk. Staat er geen icoontje, dan is er nog geen reden tot paniek. Windows heeft immers zelf ook een virusscanner en firewall. Typ “beveiliging” in het zoekvak van Windows en open het. Of ga via de instellingen van Windows naar Windows-beveiliging. Je zult onmiddellijk kunnen controleren of alles nog in orde is. Zie afbeelding.

Windows Beveiliging

2. Noteer je oude wachtwoorden en wijzig ze naar nieuwe, sterke wachtwoorden

Neem een blad papier en schrijf al je oude wachtwoorden op. Het is belangrijk om ze goed te noteren voordat je ze wijzigt. Maak vervolgens sterke, unieke wachtwoorden voor elke account. Een goed wachtwoord bestaat uit een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens en is minimaal 12 tekens lang. Het blad papier moet je natuurlijk ergens veilig opbergen.

3. Wijzig het wachtwoord van je wifi-verbinding

Open je webbrowser en ga naar de instellingen van je router. Dit doe je meestal door het IP-adres van de router in te voeren (bijvoorbeeld 192.168.1.1 of 192.168.0.1). Log in en zoek naar de draadloze instellingen en wijzig het wifi-wachtwoord naar iets dat moeilijk te raden is. Vergeet niet om het nieuwe wachtwoord ook bij al je apparaten in te voeren. Bij sommige internet providers zoals bijvoorbeeld Telenet kan je dat gewoon via “Mijn Telenet”.

4. Controleer de login-gegevens van je router; deze mogen niet standaard zijn

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de inloggegevens van je router zijn gewijzigd. De standaard gebruikersnaam en wachtwoord zijn vaak belachelijk eenvoudig en hackers weten dit. Maak het hackers niet te gemakkelijk en wijzig de inloggegevens van de router. Log in op je router zoals beschreven in punt 3 en controleer of je de standaardgegevens hebt veranderd. Als dat niet het geval is, wijzig ze dan onmiddellijk.

5. Controleer op verdachte activiteiten op je computer

Bekijk je computer op ongebruikelijke activiteiten. Dit kan inhouden dat je de taakbeheerder opent (Ctrl + Shift + Esc) om actieve processen te controleren. Zoek naar onbekende programma’s of processen die veel middelen gebruiken. Let ook op eventuele onbekende programma’s die je niet hebt geïnstalleerd. Bij twijfel zoek je de naam van het programma met Bing en je weet onmiddellijk of er gevaar is.

6. Voer een volledige scan uit met je virusscanner

Start een volledige systeemscan met je virusscanner. Dit helpt bij het identificeren en verwijderen van eventuele malware of virussen die op je systeem aanwezig zijn. Virussen en malware kunnen een “backdoor” openen voor een hacker. Zorg ervoor dat je virusscanner up-to-date is voordat je de scan uitvoert om te zorgen dat het de nieuwste bedreigingen kan detecteren.

7. Controleer de opstartprogramma’s

Controleer welke programma’s automatisch opstarten wanneer je je computer aanzet. Dit kun je doen via Taakbeheer (Ctrl + Shift + Esc) en vervolgens naar het tabblad ‘Opstarten’ gaan. Schakel alle programma’s uit die je niet herkent of die niet noodzakelijk zijn voor het opstarten van je computer. Bij twijfel zoek je de naam op met Bing.

8. Controleer je browserinstellingen en extensies

Open je webbrowser en kijk onder de instellingen naar de extensies die zijn geïnstalleerd. Verwijder alle extensies die je niet herkent of niet gebruikt. Controleer ook of je startpagina en standaardzoekmachine zijn gewijzigd zonder jouw toestemming en herstel deze indien nodig. Een gemakkelijke manier als je twijfelt, is gewoon de browser resetten via de instellingen.

9. Controleer je e-mailaccount op verdachte activiteit

Bekijk je emails eens aandachtig. Wat is er allemaal verstuurd? Bekijk de map “verzonden”. Wat staat er allemaal is? Verander voor de zekerheid ook het wachtwoord van je e-mail. Gebruik een uniek en moeilijk te raden wachtwoord.

Deze Afbeelding Heeft Een Leeg Alt-Attribuut; De Bestandsnaam Is Telenet-Webmail-Verzonden-Mails.jpg
Illustratie De Map Verzonden In Telenet Webmail
Illustratie De Map Verzonden In Telenet Webmail

10. Controleer alle gebruikersaccounts

Als er meerdere gebruikersaccount op de computer staan. Start ze allemaal eens op en controleer voor elke account stappen 5, 7, 8 en 9.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

Plaats een reactie