Is Windows XP onveilig?

Iedereen heeft nog wel ergens een oude Windows XP PC of laptop staan? Windows XP wordt echter niet meer ondersteund. Het is dan ook gevaarlijk van deze Windows XP PC’s nog te gebruiken. Is Windows XP echt onveilig en waarom?

Windows XP onveilig
Is het nog veilig van Windows XP te gebruiken?

1. Windows XP  wordt niet meer geüpdatet

Updates zijn er niet alleen om ons het leven zuur te maken. (grapje) Updates dichten ook allerlei veiligheidslekken. Nu dat er geen nieuwe updates meer verschijnen wil dit ook zeggen dat nieuwe veiligheidslekken die ontdekt worden niet meer gedicht worden. Hackers en criminelen weten dit ook en zullen niet aarzelen om deze lekken te misbruiken.

2. Gevaarlijk voor de andere PC’s op je netwerk

Als je van plan bent van die oude Windows XP PC te gaan gebruiken als reserve PC om wat te surfen en spelletjes te spelen denk je beter 2 keer na. De Windows XP PC maakt je ganse netwerk kwetsbaar. Een besmette PC aangesloten op een lokaal netwerk is de ideale uitvalbasis voor hackers en criminelen. Malware kan via een lokaal aangesloten PC veel gemakkelijker toeslaan dan via internet.

3. Beveiligingssoftware is niet meer afgestemd op Windows XP

Aan beveiligingssoftware wordt voortdurend gewerkt. En net zoals Windows updates heeft zijn er voortdurend updates voor je beveiligingssoftware. De vraag is hoe sterk men zich nog focust op Windows XP wanneer er gewerkt wordt aan deze software. Het is veel logischer te veronderstellen dat men zich focust op een zo perfect mogelijke beveiliging onder de nieuwste versie van Windows…..

Wat is het gevaar?

Oké als Windows XP onveilig is. Wat dan?  Is dit dan zo gevaarlijk? Wat als mijn Windows XP gehackt wordt. Is dit echt zo een groot probleem en gevaar? Wel er zijn verschillende scenario’s mogelijk. De Windows XP PC kan bijvoorbeeld gebruikt worden om massaal spam mails te verzenden. Dit kan zelfs zonder dat je het in de gaten hebt. Een keylogger kan je wachtwoord van je Gmail of Microsoft account bemachtigen en vervolgens de bestanden in je cloud opslagruimte kopiëren. Een worm kan via de Windows XP PC de bestanden op je NAS infecteren. Criminelen kunnen al je activiteiten opvolgen en weten dan ook wanneer je je vakantie geboekt hebt… En dan spreken we nog niet over de gevaren bij het online bankieren…..

De oplossing?

Als je die oude PC of laptop toch nog wenst te gebruiken is er maar 1 logische oplossing en dat is er een modern besturingssysteem op installeren. Aangezien we het gek vinden van te investeren in een oude PC raden we dan ook aan van er Linux op te installeren. Controleer voordat je Linux installeert wel of de PC geschikt is voor de Linux versie die je wenst te installeren. Linux Mint en Ubuntu zijn populaire versies.

http://www.ubuntu-nl.org/download

http://www.linuxmint.com/download.php

Nieuwsgierig naar meer? We hebben nog een artikels die u mogelijk interessant vindt!

Neem een kijkje op de frontpagina....

Door hier onderaan te reageren op het artikel steunt u ons.

Dank u wel

Plaats een reactie