Je oude computer upgraden naar Windows 10

Waarschijnlijk heb je nog ergens een oude computer staan met Windows XP of Windows Vista. Computers met Windows XP of Windows Vista kunnen niet gratis geüpgradet worden naar Windows 10. Je vraagt je misschien af of die oude pc Windows 10 zou kunnen draaien? In dit artikel bespreken we de upgrade van een oude PC naar Windows 10. Als je iets gelijkaardig van plan bent lees dan dit artikel grondig door. Het bevat belangrijke informatie en tips die je veel geld en frustratie kunnen besparen!

Is de oude computer geschikt voor de upgrade?

Alvorens van start te gaan is het belangrijk van de oude pc eens grondig te inspecteren. Zijn er zichtbare gebreken? Is het moederbord nog in goede staat? Als de condensators op het moederbord gezwollen zijn of als je andere slijtage kan opmerken kan je het plan om de computer te upgraden beter direct laten vallen.

condensators moederbord
Inspecteer het moederbord! Alle condensators moet vlak zijn bovenaan. Als er een bultje op staat zijn ze gezwollen en kan je het upgraden beter vergeten!

Zelf hebben we al verschillende oude PC’s geüpgraded naar Windows 10. Uit ervaring kunnen we je vertellen dat om Windows 10 een beetje normaal te kunnen draaien je oude computer minstens

 • 2Gb ram geheugen moet hebben
 • minstens een dual core processor moet zijn
 • de harde schijf een SATA harde schijf moet zijn

Als de oude PC niet voldoet aan bovenstaande kernmerken wil dit niet zeggen dat je er geen Windows 10 kan op installeren alleen verwachten we dan niet dat de PC daarna aangenaam zal zijn in gebruik.

Windows 10 proberen te installeren zonder geld uit te geven!

Storm nu niet als een gek naar de dichtstbijzijnde computerwinkel om je een versie van Windows 10 aan te schaffen! Eerst en vooral moet je zeker zijn dat de oude PC het wel gaat aankunnen en dat jij Windows 10 erop geïnstalleerd kan krijgen. We horen je denken: “Een Windows 10 installeren..dat is toch niet moeilijk, dat kan iedereen. Het DVD’tje erin rammen en op enter duwen.” Windows 10 installeren op een nieuwe PC is inderdaad niet moeilijk maar bij een oude PC komt er toch vaak meer bij kijken.

Dus alvorens we ons een licentie van Windows 10 gaan aanschaffen gaan we Windows 10 eerst installeren zonder product key. Dat kan perfect. Wanneer Windows 10 je tijdens de installatie vraagt om een product key in te vullen. Sla je dit gewoon over. Natuurlijk kan en mag je achteraf je Windows niet blijven gebruiken zonder een product key maar je mag wel eerst testen of jouw PC wel geschikt is voor Windows 10.

Windows 10 installeren zonder productcode
Gewoon overslaan. Je hebt geen productcode nodig om te testen of Windows 10 wel op jouw oude computer kan geïnstalleerd worden.

De bestanden die je nodig hebt om Windows 10 te installeren kan je gewoon downloaden.
https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10
We raden aan van met de media creation tool een ISO bestand aan te maken waarmee je daarna een installatieschijfje kan branden. Een gratis programma waarmee je het ISO bestand kan branden is https://decomputer.be/free-iso-burner/
Maak in de eerste plaats een installatieschijfje aan voor de 64-bit versie van Windows 10. Het kan zijn dat je achteraf nog eens de installatieschijfjes voor de 32-bit moet aanmaken maar dat kan je nu nog niet weten.

Windows 10 installeren

Als je het installatieschijfje voor Windows 10 hebt aangemaakt mag je onmiddellijk proberen of het lukt om Windows 10 te installeren. Vergeet wel niet van de BIOS correct in te stellen. Zorg dat de boot volgorde in de BIOS correct is ingesteld en dat de PC boot vanaf het Dvd-station. Controleer ook de instelling van de harde schijf in de BIOS. Stel deze bij voorkeur in op AHCI als dat enigszins mogelijk is.

Windows 10 installeren mislukt

Als de computer tijdens de installatie vastloopt of crasht met een blue screen moet je niet onmiddellijk panikeren. Vaak is er een wel een oplossing. Mogelijk zit er in de computer een apparaat dat niet compatibel is met Windows 10. Zitten er uitbreidingskaarten in de computer zoals een TV tuner kaart, een firewire kaart, enz.… Verwijder deze kaarten dan eerst en probeer daarna opnieuw van Windows 10 te installeren.

Lukt het nog steeds niet van Windows 10 te installeren? Start de computer dan opnieuw op en open de BIOS. Schakel vervolgens alle apparaten uit die je niet nodig hebt om Windows 10 te installeren. Als het daarna wel lukt om Windows 10 te installeren schakel je alles 1 voor 1 weer in. Op die manier vind je snel het apparaat dat niet compatibel is met Windows 10.

onboard devices uitschakelen
Installeren mislukt? Schakel alles wat je niet nodig hebt om Windows 10 te installeren tijdelijk uit.

Als het dan nog steeds niet lukt dan probeer je gewoon opnieuw maar ditmaal met de installatieschijfje voor de 32-bit versie van Windows 10.

Windows 10 geïnstalleerd maar werkt niet vlot!

Dat je Windows 10 na installatie niet vlot draait is volledig normaal. Grote kans dat je nog een aantal drivers zal moeten installeren. Vooral de driver voor de beeldschermadapter heeft een grote invloed op de werking van Windows 10.

De drivers controleren doe je als volgt. Klik met de rechterkant van de muis op het startmenu en kies apparaatbeheer. Probeer voor alle onbekende apparaten een driver te vinden. Als je het apparaat niet belangrijk vindt mag je het gewoon uitschakelen. Kijk ook eens onder beeldschermadapters. Grote kans dat daar Microsoft Basic Display driver staat. Voor dit apparaat moet je echt goed proberen een betere driver te vinden. Lees https://decomputer.be/microsoft-basic-display-adapter/

Als illustratie tonen we nog even op welke oude PC wij Windows 10 geïnstalleerd hebben

Kenmerken:

 • AMD Athlon™ 64 X2 Dual Core 3800+ 2,01Ghz
 • 2G DDR PC3200 400Mhz !!
 • Asus A8N-SLI Premium Rev1.02
 • Asus Nvidia GeForce 7800GT
 • Western Digital 200GB WD2000JS

Op deze oude PC werkt enkel de 32-bit versie van Windows 10. Bovendien moet je de bij dit moederbord de Nvidia lan adapter uitschakelen. Doe je dit niet dan crasht de installatie van Windows 10!

We slaagden erin van alle drivers te installeren, inclusief de de drivers voor de Nvidia 7800GT. Deze oude computer kan Windows 10 32-bit perfect draaien. Voor het opstarten van Windows 10 heeft hij maar 20 sec nodig. Alles reageert vlot en aangenaam.

Windows 10 32-bit AMD 3800+
Windows 10 32-bit geïnstalleerd op een oude computer van bijna 10 jaar oud!

Windows 10 kopen?

De tijd die je hebt om Windows 10 te testen is beperkt. Windows 10 zal vrij snel vragen om geactiveerd te worden. Als je vindt dat Windows 10 goed draait op de oude computer kan je overwegen om een licentie aan te kopen. Via het configuratiescherm -> systeem kan je vervolgens de productcode ingeven. Als de PC verbonden is met internet is hij direct geactiveerd. Het is dus niet nodig van Windows 10 opnieuw te gaan installeren.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

1 gedachte over “Je oude computer upgraden naar Windows 10”

 1. Heel erg bedankt voor deze tip: Bovendien moet je de bij dit moederbord de Nvidia lan adapter uitschakelen. Ik heb net de anniversary update geïnstalleerd op hetzelfde moederbord en na talloze mislukte installaties, deze tip gevonden. Windows 10 32-bit werkt behoorlijk goed op dit oude bakje!

  Beantwoorden

Plaats een reactie