Kan geen verbinding maken met de Service Group Policy Client

Een service is een programma net zoals een ander programma. Het enige verschil met een “gewoon” programma is dat een service geen gebruikersinterface heeft en dat een service op de achtergrond draait.

De service “Group Policy Client” zorgt ervoor dat de instellingen van groepsbeleid toegepast worden. Met groepsbeleid kan de adminstrator instellen wat medegebruikers (lees niet administrators) mogen of niet mogen op de PC.

Als de service niet kan gestart worden verschijnt de volgende melding onderaan rechts vlak na het opstarten van de PC.

service group policy
Er kan geen verbinding met een Windows-service worden gemaakt.
Kan geen verbinding maken met de service Group Policy Client, waardoor standaardgebruikers zich niet kunnen aanmelden.
Als administrator kunt u in het systeemgebeurtenislogboek bekijken waarom de service niet heeft gereageerd.

Deze foutmelding is meestal het gevolg van (in volgorde van waarschijnlijkheid):

 • een harde schijf in slechte staat met slechte clusters
 • het verkeerd afsluiten van de PC met beschadiging van het register als gevolg
 • de service die verkeerd ingesteld staat
 •  virussen of malware

Oplossing:

Stap 1: De instelling van de service controleren

Controleer in de eerste plaats dat de service correct ingesteld staat. Ga hiervoor naar het configuratiescherm van Windows. Klik op systeembeheer en dubbelklik vervolgens op “services”. De service ” Group Policy Client” moet normaal op “automatisch” staan. Staat deze reeds op “automatisch” ingesteld ga dan naar stap 2.

Stap 2: De harde schijf controleren

Controleer de harde schijf met de Ultimate Boot CD. We raden in het geval van deze foutmelding Vivard aan. Met Vivard kunnen slechte cluster ge-remapped worden. Dit wil zeggen dat de inhoud van slecht leesbare clusters gekopieerd worden naar andere clusters en dat de slechte leesbare clusters niet meer gebruikt worden. Let wel op bij een groot aantal gedetecteerde slechte clusters raden we aan van de harde schijf te vervangen.

vivard remapped bad clusters
Vivard remapped een aantal slechte clusters. We beginnen te begrijpen waarom we de service Group Policy Client een probleem heeft.

Als de harde schijf in perfecte staat is en alle slechte cluster ge-remapped zijn, ga dan naar stap 3 als de fout zich nog steeds voordoet.

Stap 3: Het register herstellen met systeemherstel

De fout kan ook het gevolg zijn van een beschadigd register. In het register staan immers alle instellingen van deze service. Door systeemherstel te gebruiken wordt het beschadigd register vervangen door een oudere niet beschadigde versie. Systeemherstel kan je starten met het commando rstrui.exe.

systeemherstel
Met systeemherstel kan je de fouten in het register die de fout met de Group Policy Client veroorzaken corrigeren.

Je kan systeemherstel ook starten via het configuratiescherm. Klik hiervoor in het configuratiescherm op het icoontje “systeem”. Klik vervolgens aan de linkerkant op “geavanceerde systeeminstellingen”. Ga vervolgens naar het tabblad “systeembeveiliging” en start systeemherstel. Voor het systeemherstel kies je een datum in het verleden waar je nog geen last had van de foutmelding.

Stap 4: Controleren dat de PC geen virussen of malware heeft.

Het komt maar zelden voor dat dit probleem het gevolg is van virussen of malware. Heb je de voorgaande stappen echter uitgevoerd zonder resultaat dan raden we aan van de PC eens grondig te checken. Update je virusscanner en voer een grondige scan uit. Controleer tenslotte of er geen malware aanwezig is op de computer. Je kan hiervoor Malwarebytes gebruiken.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

19 gedachten over “Kan geen verbinding maken met de Service Group Policy Client”

 1. Ik heb deze fout in Windows 8 op een gelijkaardige manier opgelost. Eerst de laptop herstart terwijl ik de shift toets ingedrukt hield. Vervolgens via de verschillende menu’s een command prompt geopend. Via de command prompt heb ik vervolgens
  – de harde schijf gecontroleerd met het commando chkdsk c: /f
  – de bestanden van Windows gecontroleerd met het commando sfc /scannow

  Er werden helaas geen fouten gevonden en gerepareerd. Dus daarna heb ik via diezelfde menu’s een systeemherstel uitgevoerd. Na het systeemherstel was mijn probleem opgelost.

  By the way ik vind deze site geweldig. Bezoek deze site bijna alle dagen….

  Beantwoorden
 2. Uitleg leek mij erg helder.
  Bij stap 1 stond de service “Service Group Policy” er echter niet bij.
  stap 2 werkt niet omdat ik geen installatie cd heb.
  Stap 3 uitgevoerd echter bij aanzetten systeemherstel gebeurt er niks. Hij laat geen eerdere data zien.
  Stap 4 uitgevoerd, dit heeft echter geen baat gehad.

  Wellicht zijn er nog andere opties die ik kan proberen?

  Beantwoorden
  • Beste,

   In stap 1 zit een klein foutje dat ik nu dankzij jouw opmerk. “Service Group Policy” moet “Group Policy Client” zijn. Mijn excuses en ondertussen gecorrigeerd in de tekst.
   Stap 2 heeft als bedoeling te controleren dat het probleem niet veroorzaakt wordt door een harde schijf die in slechte staat is.
   Stap 3 is essentieel! Als stap 3 niet mogelijk is zou ik persoonlijk alles beginnen back-uppen en daarna zou ik Windows opnieuw installeren.
   Stap 4 is minder belangrijk.

   Beantwoorden
   • Dank voor uw reactie.
    Ik heb het kunnen oplossen door het uitvoeren van een een clean boot:

    1. Druk op de Windows toets + R en het venster uitvoeren verschijnt. Type vervolgens het commando msconfig en klik op OK.
    2. Ga naar het tabblad “services”. Vink vervolgens alle Microsoft services verbergen aan. Vink daarna alle overgebleven services aan en schakel ze allemaal uit.
    3. Ga vervolgens naar het tabblad “opstarten” en vink alle items aan en schakel ze allen uit.
    4. Herstart vervolgens Windows.

    Beantwoorden
 3. Ik heb dit probleem ook. Ik kan windows live mail niet meer openen en krijg de melding over de group policy client. Maar als ik naar systeembeheer/services ga (een snelkoppeling, geen tabblad?) krijg ik de boodschap ‘de service heeft de start-of stuuropdracht niet op de juiste wijze beantwoord “. Deze boodschap krijg ik ook als ik probeer het systeem te herstellen door rstrui.exe. Ik kan systeemherstel niet vinden bij configuratiescherm. Ik heb windows 8.1. Het probleem is begonnen na automatische Windows updates. Kan iemand mij helpen??

  Beantwoorden
  • Ik denk niet dat je dit zo eenvoudig kan gaan oplossen. Ik zou alle bestanden back-uppen als ik jouw was en overgaan tot een herinstallatie van Windows. (Fabrieksinstellingen herstellen in het geval dat het een laptop zou zijn.)

   Beantwoorden
 4. Probleem lijkt bij mij te zijn opgelost. Ik heb gebruik gemaakt van de oplossing van André Grievink van 14 augustus 2015:
  1. Druk op de Windows toets + R en het venster uitvoeren verschijnt. Type vervolgens het commando msconfig en klik op OK.
  2. Ga naar het tabblad “services”. Vink vervolgens alle Microsoft services verbergen aan. Vink daarna alle overgebleven services aan en schakel ze allemaal uit.
  3. Ga vervolgens naar het tabblad “opstarten” en vink alle items aan en schakel ze allen uit.
  4. Herstart vervolgens Windows.

  Hartelijk dank. Ik zal de komende dagen het opstarten goed in de gaten houden

  Beantwoorden
 5. Deze foutmelding hebben wij inmiddels bijna dagelijks. De hierboven gegeven oplossing lukt tot zover prima echter, wanneer we naar het tabblad ‘opstarten’ willen geeft hij aan dat dat via ’taakbeheer’ moet. Eenmaal in taakbeheer lukt het me niet om een item ‘aan te vinken’. Heeft iemand daar nog een oplossing voor???

  Beantwoorden
  • Beste Mayke,

   Dat is omdat u op uw computer Windows 8 of Windows 10 heeft terwijl Jackj Windows 7 of ouder heeft. Vanaf Windows 8 en hoger kan u opstartitems niet meer uitschakelen via systeemconfiguratie. Opstartitems kan u wel in en uitschakelen via taakbeheer. Ga hiervoor in taakbeheer naar het tabblad “opstarten”. Klik op een item en klik vervolgens op uitschakelen.
   Ik heb de methode van Jackj nog niet kunnen testen. Ik raad je in elk geval aan van de harde schijf eens goed te testen.

   Beantwoorden
 6. Ik krijg überhaupt niet de kans om in te loggen.
  Als ik probeer in te loggen meld hij meteen
  “Er kan geen verbinding met de service group policy client gemaakt.
  Neem contact op met de systeembeheerder.”

  Beantwoorden
  • Start de computer op met het installatieschijfje van Windows. Installeer Windows niet maar kies herstellen. Via de herstelmenu’s kan u de computer terugzetten naar een punt in het verleden.

   Beantwoorden
 7. Group Policy Client staat bij mij wel op automatisch, maar wordt niet uitgevoerd. De knoppen voor uitvoeren werken niet. Ook na systeemherstel geen resultaat. Mijn HP notebook is een maand oud (Windows 10). Het probleem begon met het uitvallen van m’n Google browser.

  Beantwoorden
  • Controleer de harde schijf. Klik met de rechterkant van de muis op de harde schijf (of solid state) en kies eigenschappen. Ga vervolgens naar het tabblad extra en klik op controleren.

   Beantwoorden
  • Ik heb hetzelfde probleem als Robert hierboven verwoordt. Ook bij mij begon het enkele dagen geleden met het uitvallen van mijn Google Browser. Iemand reeds een oplossing gevonden om het probleem te verhelpen?

   Beantwoorden
 8. Henny. 05-09-2016

  Heb gebruik gemaakt van de oplossing van Andrè Grievink, het probleem is nu opgelost maar kreeg weer Group policy client te zien. Mijn vraag is moet ik ook klikken op toepassen ? Bij voorbaat hartelijke dank.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Tags: