Let op: Onderstaand artikel is de persoonlijke opinie van de schrijver. Het onderwerp is al jaren een punt van discussie op verschillende websites en forums.
De vraag die zo vaak gesteld wordt en een discussie die nooit zal eindigen. Kan Linux Windows vervangen? Het antwoord is echter heel eenvoudig en hangt in de eerste plaats af van het profiel van de gebruiker. Hoe goed het ene besturingssysteem dan ook mag zijn in vergelijking met het andere is hierbij van ondergeschikte rol… Laat ons dus eens kijken hoe deze verschillende profielen er in de praktijk kunnen uitzien en welk besturingssysteem voor hen de beste keuze is.
De standaard PC-gebruiker
Je kent het wel, een beetje surfen, e-mails lezen, YouTube kijken en eventueel een brief schrijven. Als het gebruik van de PC niet verder gaat dan dit, dan is Linux sowieso de beste keuze. Waarom? Omdat Linux nu eenmaal een zeer stabiel besturingssysteem is en bovendien weinig tot geen last heeft van virussen en malware.
De gamer
Je kent hem wel. Het enige wat belangrijk is, is dat alle games vlot kunnen worden gespeeld. Dan is helaas Windows de enige goede keuze. Zelfs als je favoriete spel perfect werkt op Linux, komt er vroeg of laat een nieuw spel uit dat enkel op Windows draait… dat is nu eenmaal de harde realiteit.
De creatieveling
De PC wordt hoofdzakelijk gebruikt voor grafisch ontwerp of video bewerking. Ik moet de Linux liefhebbers teleurstellen. De meeste professionele programma’s, zoals bijvoorbeeld Adobe Creative Suite, zijn in de eerste plaats geoptimaliseerd voor Windows.
De programmeur
Voor programmeurs en ontwikkelaars heeft Linux vaak de voorkeur. Dit komt doordat veel software open source is. Hierdoor kun je veel aspecten aanpassen, wat handig kan zijn bij het schrijven van code. De terminal in Linux biedt veel hulpmiddelen die een enorm voordeel kunnen zijn bij de ontwikkeling van programma’s.
Tenslotte willen we toch ook vermelden dat je perfect beide besturingssystemen tegelijkertijd op je PC kunt hebben. Dit noemen ze dual-boot. Bij het opstarten van de computer kun je dan kiezen welk besturingssysteem je wilt gebruiken. Let wel op dat dit enorm veel opslagruimte op je PC kan verspillen als achteraf blijkt dat je een van de twee besturingssystemen niet gebruikt. Ga dus na het lezen van dit artikel niet te impulsief meteen twee besturingssystemen installeren…