Een laptop met een te donker scherm herstellen

De onderstaande informatie behandelt een vrij uniek probleem dat specifiek is opgetreden op het Medion Akoya P8610 (MD 97320) A – BE-model met het verouderde besturingssysteem Windows Vista 64-bit. Het betreft een situatie waarin het laptopscherm te donker werd weergegeven, en de tekst legt uit hoe dit probleem werd opgelost.

Als het scherm van een laptop te donker is dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Bij een donker scherm is het meestal de inverter of de backlight die defect is. In andere gevallen zijn de kabels die naar de inverter gaan gebroken. Heel uitzonderlijk wordt het probleem veroorzaakt door beschadigde of verkeerd geïnstalleerde drivers. Hieronder zie je zo een donker en vaag scherm. Ingezoomd zie je hoe vaag de icoontjes zijn. Merk op dat de pijl van de muis wel scherp en helder is.

Een te donker scherm.
De icoontjes zijn veel te donker en amper zichtbaar. De pijl van de muis is echter veel scherper en helderder.

Details:

– Medion Akoya P8610 (MD 97320) A – BE

– MSN : 30009158

– Windows Vista 64-bit

Dit toestel had een hybride SLI. Een GeForce 9100M en een GeForce 9600M. Het probleem trad op als je de drivers van de Medion website installeerde. Het probleem deed zich niet altijd voor. Soms startte je de laptop op en was het scherm kraakhelder. Het probleem werd opgelost door recente drivers te installeren van de Nvidia website. Helaas werkte de Hybrid SLI knop niet meer met de recentste Nvidia-drivers geïnstalleerd. Gelukkig waren de grafische prestaties aanvaardbaar. Laptops met hybride SLI zijn niet echt interessant. Je leest in verschillende forums dat je met die hybride SLI allerhande problemen kan hebben.

Controleer altijd het scherm in de BIOS, dan weet je meteen of het om een hardware of software probleem gaat.

Zoals eerder vermeld, is het probleem van een donker scherm meestal niet de driver, maar wel de inverter, de backlight of de bekabeling. Dit kun je gemakkelijk testen door bijvoorbeeld naar de BIOS van het toestel te gaan. Als het scherm in de BIOS veel te donker en te vaag is, ligt het probleem zeker niet bij een of andere driver. Is het scherm in de BIOS volledig normaal en helder, dan loont het zeker de moeite om andere drivers te proberen.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie