Laptop start niet door defecte aan/uit-knop

Dit artikel werd op 14 mei 2024 geüpdatet.

Soms heb je van die hardnekkige problemen. Je laptop start niet meer en je hebt werkelijk alles al nagekeken. Zelfs zonder opslaggeheugen en met ander RAM-geheugen start hij niet op. Je staat dus op punt van het op te geven… Wat je wel vreemd vindt, is dat de laptop wel blijkt op te laden, maar zelfs volledig opgeladen start hij niet.

Wel wist je dat het in uitzonderlijke gevallen ook gewoon de aan/uit-knop kan zijn? Natuurlijk is het het zeer uitzonderlijk, maar het kan wel! Vaak loopt er gewoon een kabeltje van de knop naar het moederbord. Dit zijn gewoon 2 draadjes dus je kan het gemakkelijk testen door de 2 draadjes eens kort tegen elkaar te houden. Blijkt de laptop wel te starten door de 2 draadjes kort tegen elkaar te houden dan zijn er 2 mogelijkheden. Ofwel is de aan/uit-knop defect en dat kan je gemakkelijk verifiëren met een multimeter of wel zijn de draadjes beschadigd. Hieronder zie een laptop met een defect aan/uit-knop.

Packard Bell Tj65 aan/uit-knop.
Aan/uit-knop en bedrading zijn duidelijk zichtbaar na het verwijderen van het toetsenbord en de voorkant van het scherm.

De eigenaar van de laptop meldde dat hij in het verleden verschillende malen op de aan/uit-knop moest drukken om de laptop op te starten. Helaas lukte dit echter niet meer. Met dit gegeven konden we niet anders dan vermoeden dat de aan/uit-knop slecht contact maakte. Door het toetsenbord en de voorkant van het scherm te verwijderen, legden we de bedrading van de knop naar het moederbord van de laptop bloot. Voor meer informatie over het verwijderen van de voorkant van een laptopscherm, lees Help mijn scherm begint los te komen. Hieronder zie je hoe we rechtstreeks op het moederbord de laptop aanzetten.

Contactpunten Packard Bell TJ65.
Met een ijzerdraadje maakten we even verbinding tussen de 2 contactpunten.

Met de multimeter hebben we de aan/uit-knop getest en de bedrading gecontroleerd. De multimeter gaf aan dat de aan/uit-knop in orde was en dat er een probleem was met de bedrading. Op de plaats waar de bedrading het meest leek te lijden, hebben we de bedrading gecontroleerd en deze bleek gebroken te zijn. Met de soldeerbout hebben we dit gemakkelijk hersteld. Voor een nette afwerking hebben we gebruikgemaakt van wat krimpkous.

Bedrading herstellen.
Met de soldeerbout hebben we de bedrading hersteld

Het toetsenbord is opnieuw op de laptop geklikt. De voorkant van het scherm hebben we opnieuw vastgezet en klaar is de laptop. Dit probleem zag er oorspronkelijk behoorlijk ernstig uit, maar de reparatie bleek eenvoudiger dan verwacht

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

2 gedachten over “Laptop start niet door defecte aan/uit-knop”

  1. Hallo, mijn Sony Vaio start slechts af en toe op. Bij het indrukken van de knop gaat het lampje branden, al de andere lampjes pinken één keertje en voor de rest gebeurt er dan niets meer, soms hoor ik wel de ventilator draaien. Eerst werkte het wel eens met koude start of het geheugen er even uit. Ik heb dan de 2 geheugen latjes vernieuwd maar blijf hetzelfde probleem hebben. Heb je enig idee wat er mis kan zijn.

    Beantwoorden

Plaats een reactie