Laptop start niet door defecte aan knop

Als een laptop niet meer start is het belangrijk van stap voor stap naar de oorzaak te zoeken. Elk geval is een geval apart. De laptop in dit specifiek geval reageert totaal niet wanneer men op de aan knop duwt. Geen enkel lampje brandt. Een test met een andere lader bevestigt dat er meer aan de hand is.

De details:

Packard Bell EasyNote Tj65

Windows 7 Home Premium 64-bit NL

De gebruiker van de laptop meldt dat hij in het verleden verschillende malen op de aan knop moest duwen om de laptop gestart te krijgen. Helaas lukt dit echter niet meer. Met dit gegeven kunnen we niet anders dan vermoeden dat de aan knop slecht contact maakt. Door het toetsenbord en de voorkant van het scherm te verwijderen leggen we bedrading van de aan knop naar het moederbord van de laptop bloot. Meer informatie over het verwijderen van de voorkant van een laptop scherm vind je hier.

Packard Bell Tj65 aan knop.
Aan knop en bedrading zijn duidelijk zichtbaar na het verwijderen van het toetsenbord en de voorkant van het scherm.

Als de aansluiting op het moederbord verwijdert wordt kan men gemakkelijk testen of dit probleem effectief met de aan knop te maken heeft. Met een ijzer draadje maken we zelf kortstondig een contact. De laptop start normaal als we met een ijzerdraadje contact maken.

Contactpunten Packard Bell TJ65.
Met een ijzerdraadje maken we even verbinding tussen de 2 contactpunten.

Met de multimeter testen we de aan knop en controleren we de bedrading. De multimeter geeft aan dat de aan knop in orde is en dat er een probleem is met de bedrading. Op de plaats waar de bedrading het meest te lijden heeft controleren we de bedrading en deze blijkt gebroken te zijn. Met de soldeerbout kunnen we dit gemakkelijk herstellen. Proper afwerken kan men gemakkelijk met wat krimpkous. We hebben de krimpkous nog niet over de herstelling geschoven zodat je duidelijk de gesoldeerde draden kan zien.

Bedrading herstellen.
Met de soldeerbout herstellen we de bedrading.

Het toetsenbord wordt opnieuw op de laptop geklikt. De voorkant van het scherm zetten we opnieuw vast en klaar is de laptop. Dit probleem zag er oorspronkelijk behoorlijk erg uit maar de herstelling blijkt eenvoudiger dan voorzien.

2 gedachten over “Laptop start niet door defecte aan knop”

  1. Hallo, mijn Sony Vaio start slechts af en toe op. Bij het indrukken van de knop gaat het lampje branden, al de andere lampjes pinken één keertje en voor de rest gebeurt er dan niets meer, soms hoor ik wel de ventilator draaien. Eerst werkte het wel eens met koude start of het geheugen er even uit. Ik heb dan de 2 geheugen latjes vernieuwd maar blijf hetzelfde probleem hebben. Heb je enig idee wat er mis kan zijn.

    Beantwoorden

Plaats een reactie