Laptop start niet op

Een laptop die niet start. Het komt wel vaker voor en meestal is de batterij leeg of is de lader niet goed aangesloten. Test dus in de eerste plaats de lader en controleer of de aansluiting van de lader op de laptop niet beschadigd is.

Als de lader en de aansluiting in orde zijn kan het natuurlijk ook zijn dat de aan knop defect is.
https://decomputer.be/laptop-start-niet-door-defecte-aan-knop/

Soms is er echter meer aan de hand. De lader is in orde maar het LED lampje dat moet aangeven dat de lader aangesloten is brandt niet. Als we op de aan knop duwen reageert de laptop niet. Als we de onderdelen van de laptop bloot leggen zien we al snel wat er aan de hand is. Witte opgedroogde vlekken geven aan dat er in het verleden drank gemorst werd op de laptop.

laptop start niet drank gemorst
De laptop start niet omdat er in het verleden drank gemorst werd op de laptop. Dit is na lange tijd beginnen te oxideren.

Er wordt wel vaker drank gemorst op een laptop en de gevolgen zijn niet altijd onmiddellijk waarneembaar. Soms duurt het jaren voordat de laptop hier last van begint te hebben. Dit komt omdat de drank gaat reageren met de contacten op het moederbord. De metalen contacten beginnen dan te oxideren.

Het enige wat je dan kan proberen is de printplaten schoon te maken. Verwijder alle oxidatie en zorg dat alle contacten proper zijn. En in een zelden geval start de laptop nadien opnieuw op. Als de laptop opnieuw start wil dit nog niet zeggen dat hij in orde is. De vraag is dan of hij stabiel en betrouwbaar is. Dit kan je natuurlijk nagaan door de laptop grondig te testen.

 

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie