Laptop valt uit door hitte

Een laptop die te warm wordt valt meestal uit. De laptop valt uit om de hardware te beschermen. Als de laptop niet zou uitvallen bij te hoge temperaturen dan zou deze kunnen “verbranden”. Als de onderdelen in een laptop “verbrand” zijn, kunnen deze niet meer normaal functioneren zelfs niet nadat ze opnieuw afgekoeld zijn. Als een laptop regelmatig uitvalt van de hitte is het belangrijk om dit onmiddellijk op te lossen.

De laptop valt uit door hitte. Hoe weet je dat er een probleem is?

De meeste laptops vallen uit zonder te herstarten wanneer ze te warm lopen. Na een tijd kan je de laptop opnieuw starten maar meestal valt hij vrij snel opnieuw uit. Laptops die te warm lopen maken meestal ook veel lawaai. Als de laptop veel luider is dan vroeger dan is dit meestal een teken dat de koeling van de laptop een probleem heeft. Met het programma Speedfan kan je de temperaturen in een laptop meten. Omdat laptops vrij compact zijn kunnen de temperaturen aardig oplopen. Dit wil niet noodzakelijk zeggen dat er een probleem is. Vraag indien je twijfelt raad aan een vakman.

De laptop valt uit. Controleer daarom de koeling.
Op deze foto zie je hoe een laptop aan de binnenkant gekoeld wordt.

De laptop valt uit door hitte. Wat kan je hier aan doen?

Een laptop is eigenlijk gemaakt om op een hard oppervlak te staan. Leg een laptop dus nooit op een dekbed of een dik tafelkleed met lange haren. Onderaan de laptop zijn er meestal ventilatiespleten. Deze moeten open blijven. Er moet steeds een spleet zijn tussen de laptop en het oppervlak waar hij op staat. Als je laptop te warm wordt omdat hij op een slecht oppervlak staat dan kan je dit natuurlijk gemakkelijk verhelpen.

Laptop met vuil roostertje.
De laptop valt uit. Oorzaak is duidelijk zichtbaar nadat de ventilator verwijderd is.

De ventilatieroostertjes van de laptop moeten altijd proper zijn. Als je ziet dat er stof of haartjes in vast zitten verwijder je die best zo snel mogelijk.

Als de laptop een paar jaar oud is kan het zijn dat de ventilatieroostertjes aan de binnenkant verstopt zijn. In dat geval moet je deze “ontstoppen”. Bij sommige laptops is dit heel gemakkelijk. De fabrikant heeft dan een plaatje aan de onderkant van de laptop voorzien. Voor dat je dit plaatje verwijdert haal je eerst de batterij uit de laptop. Als je dit plaatje verwijderd hebt kan je de koeling gemakkelijk kuisen. Opgelet bij sommige laptops is dit echter niet voorzien en moet je de laptop quasi demonteren om de koeling te kunnen kuisen. In dat geval laat je het best over aan iemand met ervaring!

Als de laptop proper is en nog steeds uitvalt van de hitte dan is er mogelijk een ander probleem.

Laptop met proper roostertje.
Het roostertje is proper. De laptop valt niet meer uit.

In veel computerwinkels verkopen ze speciale laptop koelers. Koop nooit een laptop koeler als je laptop uit valt van de hitte. Pak eerst het probleem op de juiste manier aan namelijk door de koeling de kuisen. Is zo een laptop koeler dan totaal zinloos? Nee, beschouw een laptop koeler meer als een extra bescherming tegen de warmte. Door je laptop koel en fris te houden verhoog je immers de levensduur van je toestel.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.