Een veelvoorkomend probleem bij laptops is het plots uitvallen als gevolg van oververhitting. Wanneer een laptop te heet wordt, schakelt deze zichzelf meestal uit om de hardware te beschermen. Dit uitschakelen voorkomt schade aan de interne componenten, die anders permanent beschadigd zouden kunnen worden. Als je laptop regelmatig uitvalt vanwege oververhitting, is het essentieel om dit probleem onmiddellijk aan te pakken.
Hoe weet je eigenlijk dat er een probleem is?
Meestal vallen laptops uit zonder opnieuw op te starten wanneer ze te warm worden. Hoewel je de laptop na een korte periode opnieuw kunt opstarten, zal deze vaak snel weer uitvallen. Je mag de laptop in dat geval ook niet steeds opnieuw opstarten. Doe je dat toch dan riskeer je de hardware definitief te beschadigen. Het beveiligingsmechanisme tegen oververhitting kan soms net te laat reagerenen dan wordt de hardware onherstelbaar beschadigd. Vergeet ook niet dat veel componenten geïntegreerd zijn op het moederbord van de laptop en dat de meeste componenten niet zomaar te vervangen zijn.
Staat de laptop op een koel oppervlak en valt hij 2X spontaan uit zonder dat de batterij leeg is stop dan onmiddellijk en kijk naar de mogelijke oplossingen.
Wat zijn de oplossingen?
Begin met een grondige inspectie van de ventilatieopeningen van de laptop. Zorg ervoor dat lucht vrij kan circuleren. Let ook op hoe de laptop wordt gebruikt. Soms plaatsen gebruikers hun laptop op een zachte ondergrond, zoals een bed. Het dekbed is zo zacht dat de laptop erin wegzakt, waardoor alle ventilatieopeningen worden afgedekt. Dit is niet alleen schadelijk voor de laptop, maar vormt zelfs een potentieel brandrisico als de laptop aan blijft staan terwijl bijvoorbeeld wordt gedoucht. Voor een efficiënte koeling moet een laptop altijd op een hard oppervlak staan. Zorg ervoor dat de ventilatieopeningen vrij zijn om oververhitting te voorkomen.
Zijn de ventilatieopeningen proper aan de buitenkant, dan wil dit nog niet zeggen dat ze aan de binnenkant ook proper zijn. Vaak hoopt het stof zich op aan de binnenkant. Om dit op te lossen zonder de laptop te demonteren gebruik je best een bus perslucht. Terwijl de laptop aan staat blaas je even met de perslucht door de spleten. Zo kort mogelijk. Nooit blijven blazen! Want als je blijft blazen gaat de ventilator over zijn toeren gaan. Nooit doen dus! Houd een bus perslucht ook altijd rechtop! Een bus perslucht is geen zuivere samengeperste lucht zoals de naam doet vermoeden. En als je een bus perslucht niet rechtop gebruikt merk je dat wel snel. Je ziet dan witte aanslag op hetgeen je blaast.
Gebruik nooit perslucht op een laptop die niet aan staat! Je riskeert het stof als een prop naar binnen te blazen waardoor de ventilator komt vast te zitten! Door korte luchtstootjes te geven terwijl de ventilator draait vermijd je dit!
Als perslucht het probleem niet heeft opgelost dan zit er niets anders op dan de laptop te demonteren om de koeling schoon te maken. Let op dit doe je best niet als je hier geen ervaringen mee hebt. Als je geluk hebt, vind je een instructievideo op YouTube maar zonder dergelijke video en ervaring laat je het best over aan een vakman. Verkeerde handelingen kunnen de laptop beschadigen. Doe dit zeker nooit in de garantieperiode van een laptop omdat de garantie in dat geval kan vervallen.
Laptopkoeler een oplossing?
Eerst voor de duidelijkheid. Een laptopkoeler zorgt wel degelijk voor extra koeling van de laptop. Ja, die werken echt wel. Maar een laptopkoeler mag nooit de oplossing zijn voor ernstige problemen met de koeling. Wanneer mag je dan wel een laptopkoeler gebruiken? Je mag een laptopkoeler gebruiken om de levensduur van je laptop te verhogen of wanneer je enkel problemen hebt met de koeling tijdens het spelen van zware games. Gebruik geen laptopkoeler als oplossing als je laptop uitvalt van de hitte tijdens het surfen op internet!
Op zoek naar een interessant hulpmiddel? Lees dan zeker Speedfan – Decomputer.be