Leren programmeren is méér dan accuraat zijn
Je wil programmeur worden, maar je weet niet hoe en waar te beginnen? Ik ben een echte nerd met de computer en zou het liefst van mijn hobby mijn beroep maken. Hoe begin ik aan programmeren? Heb je voorkennis nodig? Is het een beroep dat aanzien wordt als knelpuntberoep? Het zijn maar één van die vragen die we trachten hieronder te beantwoorden. We proberen een handleiding te vormen om u een idee te geven met welke parameters moet worden rekening gehouden als je wil leren programmeren.
Informatica HBO-opleiding
Tijdens het schooljaar 2015-2016 wordt het leerlandschap wat betreft het domeinvak Techniek nogal dooreengeschud. Om het leeraanbod te filteren en te reorganiseren, worden een resem opleidingen afgeschaft of smelten samen. Zo wordt vanaf 2015 in de hogescholen overgeschakeld naar een bredere HBO-ICT bachelor-opleiding. Business IT, Technische Informatica en Informatica wordt het eerste jaar gegeven. Met andere woorden leer je in het eerste academiejaar welke mogelijkheden je op vlak van ICT kunt toepassen en welke mogelijkheden het best geschikt is naar uw profiel. Je kan het vergelijken met de kok school. Je leert het eerste jaar algemene vakken die van toepassing zijn en dan kan je kiezen tussen slager, kok, brood-en banketbakker, enz… Hetzelfde principe geldt dus vanaf volgend schooljaar in de ICT-sector. Hoewel de meeste hogescholen die reorganisatie gaan doorvoeren zijn er ook nog hogescholen in Nederland die het oude principe gaan hanteren. Zaak is dat je je focust welke technische opleiding het beste bij u hoort.

Vaardigheden om een programmeur te worden
Wie wil leren programmeren, zal toch wel een paar competenties in zijn achterhoofd moeten houden. Als je een nerd bent in computers, lijkt het me niet geschikt om te beginnen programmeren.
Leren programmeren vergt volgende bekwaamheden en uithoudingsvermogen. Wij zetten de belangrijkste punten op een rij:
- Ga je vertrouwelijk om met een computer?
Vind je een computer iets waar je graag mee omgaat? Hou je van de nieuwste mogelijkheden van een computer? Probeer je nieuwe dingen uit buiten Microsoft Office?
- Probeer je nieuwe methodes uit?
Deze vraag sluit een beetje aan bij de eerste stelling. Als er nieuwe gadgets voor de computer uitkomen, heb je daar interesse voor. Lees je forums over deze nieuwe toepassingen.
- Werk je resultaatgericht?
Als je een doel voor ogen hebt, kan je dan heel doelgericht werken in een bepaalde tijdspanne.
- Ben je een teamplayer?
Het leren van nieuwe dingen is nodig als je wil leren programmeren. Wie denkt dat hij alleen maar achter zijn computer moet zitten en codes moet intikken slaat de bal verkeerd. Als je programmeur wil worden, moet je voornamelijk rekening houden met de eisen van de klant.
- Kan je zelfstandig werken?
Een programmeur zit dikwijls op een eiland binnen een bedrijf. Zaak is dat je op jezelf bent aangewezen dat je zelfstandig je plan moet kunnen trekken. Het is één van de hoofdkarakteristieken voor de bepaling van een goede programmeur.
Als je de voorgaande vragen profielvragen allemaal met een ‘ja’ kunt beantwoorden, voldoe je aan de voorwaarden om te leren programmeren.
Wat zijn de belangrijkste talenten die je nodig hebt?
Talent, doorzettingsvermogen en goed kunnen communiceren is de maïzena die je nodig hebt om het tot een invloedrijk programmeur te schoppen. Volgend criterium maakt van jouw een goede programmeur:
– Analytisch denkvermogen
Je moet een ‘crack’ zijn om bedrijfsinformatie te analyseren en om te zetten naar technische producten en oplossingen. Wat hoort bij wat en wat hangt samen om de vraag te kunnen beantwoorden. Vraagstellingen vanuit het oogpunt van bedrijf en mogelijke klanten vragen om een uitstekend en berekend antwoord dat een programmeur zelfstandig zal moeten uitwerken.
– Goed kunnen samenwerken
Het leren programmeren is slechts een klein onderdeel van het pakket. Samenwerken, onderhandelen, rapporteren, goed communiceren, vergaderingen leiden en dergelijke zijn heel belangrijk om een project uit de doeken te doen. Luisteren en laten luisteren staan hoog in het vaandel!
– Pietje Precies
Als programmeur moet je een ‘Pietje Precies’ zijn die met de accuraatheid van een Zwitsers uurwerk de komma’s en puntjes van elkaar moet scheiden. Eén komma verkeerd kan uw hele project immers in gedrang brengen.
– Adviserende rol
Een klant of werkgever zal altijd om advies komen vragen bij een specialist in verband met een leverancier of dergelijke. Het advies dat je geeft voor hen is immers heilig en wordt als een vakkundig advies aanzien.
Welke job is voor mij weggelegd na mijn studies?
Met het diploma leren programmeren op zak kan je in het bedrijfsleven alle richtingen uit. Je wordt met open armen ontvangen voor volgende carrière mogelijkheden:
– software engineer
Dit is een ruim begrip en wordt dikwijls ook omschreven als systeemontwikkelaar of applicatie verantwoordelijke. Andere omschrijvingen voor eenzelfde begripsomschrijving.
– software specialist
Je zal je moeten specialiseren in één of andere gespecialiseerde software-omgeving.
– Systeemontwerper
Ook hier zit je in een bepaald software keurslijf. Deze functie wordt pas voorbehouden als je wat ervaring hebt opgedaan in een bedrijf. In het vakjargon wordt dit ook wel eens ‘senior’ software engineering genoemd.
Hoe veeleisend is het?
Het tijdperk is al een tijdje voorbij dat programmeren haast een exacte wetenschap is met wiskundige begrippen. De opleidingen die nu worden gegeven zijn vooral praktijk gericht en worden door de buitenwereld aanzien als een niet te moeilijke opleiding. Dat elk havo/wvo-er zich kan inschrijven, bewijst dat de studierichting van programmeur een haalbare kaart is. Het profiel van een gemiddelde student is echter iemand die sociaal is ingesteld en die graag ‘prutst’ met een computer. Het is bovendien opvallend dat weinig meisjes deze studierichting volgen.