Let op als je een docking station koopt!

De nieuwste docking stations sluit je aan op een USB-C poort en op zo een dock kan je dan vervolgens werkelijk alles aansluiten zoals een extra scherm (VGA of HDMI), netwerkkabels, audio kabels en andere USB-apparaten. Veel docking stations hebben dan ook nog eens een ingebouwde geheugenkaart lezen. Prachtig toch! Ja, maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening moet meer houden.

Affiliate link docking station, lees onderaan waarom we deze tonen.
Affiliate docking station, te koop bij Bol.com

De USB-C connector kan verschillende USB-protocollen ondersteunen

Het feit dat je laptop een USB-C connector heeft wil nog niet zeggen dat dit een supersnelle USB-aansluiting is. USB-C is gewoon een connector standaard, het wil gewoon zeggen een omkeerbare USB-aansluiting zoals je ziet op onderstaande afbeelding.

USB-C connector en de kabel
USB-C connector en de kabel

De connector zelf kan USB 2.0, USB 3.1 Gen 1, USB 3.1 Gen 2 en zelfs Thunderbolt 3 zijn. Oké, maar waarom is dit belangrijk wanneer je een docking station koopt? Wel, het is natuurlijk mooi om oneindig veel connecties te voorzien, maar al die data moet natuurlijk wel door die ene aansluiting. En je begrijpt waarschijnlijk wel dat dit zeer onwaarschijnlijk is dat dit allemaal door die ene USB-C kabel kan als die alleen USB2.0 ondersteunt. Gelukkig zijn de meeste verkopers heel eerlijk en vermelden ze duidelijk welke USB-protocol je USB-C poort moet ondersteunen zodat alle aansluitingen werken. Staat dit niet duidelijk vermeld dan is een aankoop een groot risico.

Niet alle laptop ondersteunen video-uitvoer over USB!

Vaak koopt men een dock om extra schermen aan te sluiten. Een ramp natuurlijk als de laptop geen video-uitvoer over USB ondersteunt. De enige manier om zeker te zijn is de specificaties van de laptop grondig te bekijken. Vind je de informatie niet, dan zit er niks anders op dan de fabrikant een mailtje te sturen voor meer informatie.

Meerdere toestellen tegelijkertijd op te laden

Als een docking station geen extra stroomaansluiting heeft moet je opletten. Als de USB-C aansluiting geen ondersteuning voor USB Power Delivery heeft is het aansluiten en opladen van meerdere toestellen niet ideaal. Het opladen zal dan zeer traag verlopen of in sommige gevallen zullen sommige toestel gewoon niet opladen. Let op: dit is alleen een probleem als je meerdere toestellen tegelijkertijd wenst op te laden.

Een woordje uitleg over de affiliate link

Ja, de afbeelding bovenaan is een affiliate link. Als je besluit dit dock te kopen, krijgen wij een vergoeding. Dat is hoe affiliate marketing werkt. Maar waarom tonen we dit specifieke docking station? Ten eerste, de verkoper biedt duidelijke informatie over welke aansluitingen nodig zijn om alles te laten werken, wat essentieel is. Daarnaast heeft deze dock ook goede reviews. Belangrijker nog, Bol.com staat bekend om betrouwbare garanties. Je kunt echt op ze rekenen.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie