Logboeken Windows 10

De logboeken van Windows 10 houden alle systeemgebeurtenissen bij. Elke gedetecteerde crash van het systeem, leesfout van het opslaggeheugen, vastlopen van hardware enz. wordt opgeslagen in deze logboeken. Je kan de logboeken dus gebruiken om te achterhalen welk programma of welke hardware problemen veroorzaakt op jouw computer. Spijtig genoeg worden niet alleen belangrijke gebeurtenissen geregistreerd maar ook alle andere gebeurtenissen die totaal niet belangrijk zijn. Hierdoor is het soms wat moeilijk om te vinden wat je zoekt in deze enorme hoeveelheid informatie. We leggen uit hoe je dit het best aanpakt.

De Windows 10 logboeken openen

Type “logboeken” in het zoekvak van Windows 10 en open de app.

Logboeken Windows 10
Windows logboeken

Aan de linkerkant zie je een onderverdeling. Open de Windows logboeken. Deze zijn onderverdeeld in groepen namelijk

  • Toepassing : dit zijn de logboeken van programma’s die geïnstalleerd zijn
  • Beveiliging : dit zijn alle meldingen betreffende de beveiliging
  • Setup : dit zijn alle meldingen betreffende installaties
  • Systeem : dit zijn de logboeken van het besturingssysteem
  • Forwarded Events : meldingen ontvangen van andere computers

Windows 10 logboek vermelding niveau

Elke gebeurtenis in de logboeken heeft een zeker niveau naargelang de ernst van de gebeurtenis. Informatie en waarschuwing zijn niet zo belangrijk. Kijk vooral naar de gebeurtenissen die fout verlopen zijn.

Voorbeelden van praktisch gebruik

Voorbeeld 1: Een update die niet geinstalleerd kan worden. Je zal de pogingen van Windows 10 om de update te installeren terugvinden in de logboeken. Vaak vind je ook welke update een probleem is.
Voorbeeld 2: schrijf-en leesfouten van de harde schijf of een usb stick. Vaak vlak voor de hardware het volledig begeeft. Zie je veel van deze fouten….onmiddellijk back-up controleren.
Voorbeeld 3: een programma dat voortdurend vast loopt

De logboeken wissen?

Je kan de logboeken in principe wissen. Dit is voorzien aan de rechterkant onder acties. De logboeken nemen echter niet veel plaats in en worden razendsnel opnieuw gevuld. Wissen is dus enkel nuttig als naar iets specifiek op zoek bent en als je door het bos de bomen niet meer ziet.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie