Maak je eigen tool om je PC te versnellen!

Op internet vind je enorm veel programma’s om je PC te versnellen. De meeste van deze programma’s gebruiken hulpmiddelen die eigenlijk gewoon in Windows zitten. Als je deze hulpmiddelen groepeert en in een Windows venster plaatst maak je in “no time” je eigen software om je PC te versnellen. Grote voordeel is dat je perfect weet wat het programma exact uitvoert op je PC. Bovendien gebruikt je programma enkel betrouwbare hulpmiddelen van Windows zelf. We leggen stap voor stap uit hoe je dit aanpakt.

Stap 1: Installeer AutoHotkey.

AutoHotkey is een open source programma waarmee je gemakkelijk computer taken kan automatiseren. AutoHotkey gebruikt hiervoor een gemakkelijk te lezen en begrijpen scripttaal. Het grote voordeel is dat u geen computerprogrammeur hoeft te zijn om uw eigen eenvoudig programma te maken. Je kan AutoHotkey gratis downloaden op de volgende locatie:

http://www.autohotkey.com/

Stap 2: Het script schrijven.

De volgende tekst gaat u waarschijnlijk beter begrijpen indien u eerst de volgende tekst doorneemt:

https://decomputer.be/functietoetsen-instellen-met-autohotkey/

Met het script dat we gaan schrijven willen we de volgende taken kunnen uitvoeren:

  • ongewenste software verwijderen
  • defragmenteren
  • schijfopruiming
  • updaten
  • visuele effecten beheren
  • opstartitems beheren
  • schadelijke software verwijderen
  • DirectX controleren
  • het ramgeheugen testen

We willen deze taken kunnen uitvoeren vanuit 1 centraal venster. Hieronder zie je hoe dit venster en dus ons uiteindelijk programma er gaat uitzien.

grafische interface
Dit is het eindresultaat dat we wensen. Alle hulpmiddelen kunnen met 1 enkele klik gestart worden.

Maak een nieuwe map aan op je PC. In deze map gaan we ons programma maken. Plaats in deze map de verschillende afbeeldingen die je wenst te gebruiken. Wij gebruikten de volgende afbeeldingen:

software afbeelding
software.png
defragmenteren afbeelding
defragmenteren.png
Schijfopruiming afbeelding
opkuisen.png
updaten afbeelding
update.png
visuele effecten afbeelding
effecten.png
opstartitems afbeelding
opstartitems.png
schadelijke software afbeelding
schadelijkesoftware.png
DirectX diagnostics afbeelding
dxdiag.png
ram test afbeelding
ramtest.png

 

 

 

 

 

Maak nu een nieuw tekstdocument aan met kladblok en sla dit document daarna op met de extensie ahk. Bijvoorbeeld “windows hulpmiddelen.ahk”. Open dit bestand vervolgens opnieuw met kladblok. We maken nu een eenvoudig script. Het script toont een Windows venster met daarin 1 afbeelding. Bij het klikken op de afbeelding moet er een opdracht uitgevoerd worden. Geef de volgende regels in.

FileInstall, software.png, %a_temp%/software.png,1
 
Gui, Add, Text, x50 y120
Gui, Add, picture, gsoftware, %a_temp%/software.png
Gui, Show, w675 h400,Decomputer.be Windows – hulpmiddelen v1.0
 
Return
 
software:
MsgBox, Verwijder alle toolbars en ongewenste software.
run, appwiz.cpl
return

In de eerste regel geven we de opdracht van de afbeelding software.png op te slaan in de Windows temporary map. De 1 achteraan wil zeggen overschrijven als er reeds een bestand met dezelfde naam aanwezig is.

Gui staat voor “graphical user interface”. Met Gui,Add, Text, X50 y120 verplaatsen we ons naar de positie 50 pixels van de linkerkant en 120 pixels van de bovenkant. Met de regel die daarop volgt plaatsen we op deze locatie de afbeelding software.png. Let op de tekst gsoftware. Helemaal onderaan maken we een blokje software aan met de opdrachten die uitgevoerd moeten worden.

Met de regel Gui, Show geven we de opdracht om het Windows venster te tonen. Het venster is 675 pixels breed en 400 pixels hoog. Het venster krijgt de naam ‘Decomputer.be Windows – hulpmiddelen v1.0″

De blok software onderaan is hetgeen wat uitgevoerd moet worden wanneer er op de afbeelding geklikt wordt. In dit voorbeeld tonen we een venster met informatie en daarna openen we appwiz.cpl. Met het appwiz.cpl commando openen we ‘programma’s en onderdelen” van Windows. De commando’s voor het uitvoeren van specifieke taken in Windows kan je gemakkelijk op internet terugvinden.

Sla het bestand vervolgens op en dubbelklik erop om het uit te voeren. Als alles correct ingevoerd is en het bestand opgeslagen is met de extensie ahk krijg je het volgende wanneer je daarna dubbelklikt op het bestand.

eerste stap
We hebben een Windows venster en 1 afbeelding. Als we op de afbeelding klikken wordt de opdracht onderaan uitgevoerd.

We zetten nu naast de afbeelding de tekst. We open het bestand opnieuw met kladblok. We voegen de volgende commando’s in:

Gui, font, bold
Gui, Add, Text, c0X166596 x105 y145 gsoftware, Software
Gui, font, normal
Gui, Add, Text, c0X166596 x105 y160 gsoftware, Verwijder toolbars
Gui, Add, Text, c0X166596 x105 y174 gsoftware, en onnodige software

Zoals je kan zien is de scripttaal die AutoHotkey gebruikt gemakkelijk te begrijpen. In de eerste regel geven we aan dat de tekst vet moet komen. (bold in het Engels) Op de 2de regel plaatsen we een tekst met de kleur 0X166596. Dit is de html kleurcode. De tekst wordt geplaatst op 105 pixels van de linkerkant en op 145 pixels van de bovenkant. Bij het klikken op de tekst moet de opdrachtblok software onderaan uitgevoerd worden. De regels die daarop volgen plaatsen op gelijkaardig wijze meer tekst.

Voor alle duidelijkheid. Ons script ziet er nu als volgt uit:

FileInstall, software.png, %a_temp%/software.png,1
 
Gui, Add, Text, x50 y120
Gui, Add, picture, gsoftware, %a_temp%/software.png
Gui, Show, w675 h400,Decomputer.be Windows – hulpmiddelen v1.0
 
Gui, font, bold
Gui, Add, Text, c0X166596 x105 y145 gsoftware, Software
Gui, font, normal
Gui, Add, Text, c0X166596 x105 y160 gsoftware, Verwijder toolbars
Gui, Add, Text, c0X166596 x105 y174 gsoftware, en onnodige software
 
Return
 
software:
MsgBox, Verwijder alle toolbars en ongewenste software.
run, appwiz.cpl
return
 

Op gelijkaardig manier plaatsen we alle andere afbeeldingen. Onderaan ons script staat voor elke afbeelding welke opdracht er uit moet gevoerd worden. U bent vrij van het script aan te passen aan uw wensen. Om deze tekst nog een beetje leesbaar te houden gaan we het volledig script niet plakken in deze tekst. U kan het hier downloaden:

U kan het script natuurlijk ook compileren. Dit kan je door met de rechterkant van de muis op het ahk bestand te klikken. Daarna kies je gewoon compileren. Voordeel is dat je je programma nu ook op andere PC’s kan gebruiken zonder dat op deze PC’s AutoHotkey moet geïnstalleerd zijn.

2 gedachten over “Maak je eigen tool om je PC te versnellen!”

Plaats een reactie