Microsoft Basic Display adapter

De Microsoft Basic Display Driver (MSBDD) is de driver die Windows 8.(1) en Windows 10 gebruikt als er geen driver voor de videokaart kan gevonden worden. De driver heeft een beperkte functionaliteit. De resolutie is meestal beperkt en het spelen van 3D spelletjes is onmogelijk. Je kan gemakkelijk controleren of jouw PC de Microsoft Basic Display adapter gebruikt. Open hiervoor apparatbeheer en open beeldschermadapters. Als jouw PC de Microsoft Basic Display adapter gebruikt moet je in de eerste plaats proberen van betere drivers te vinden voor jouw videokaart. Dit kan je op verschillende manieren.

Microsoft Basic Display adapter
In apparaatbeheer kan je gemakkelijk controleren of jouw PC de Microsoft Basic Display Driver gebruikt of niet.

Automatisch naar bijgewerkte stuurprogramma’s zoeken voor de Microsoft Display adapter

Misschien kan Windows automatisch betere drivers vinden. Zorg dat de PC verbonden is met internet en klik met de rechterkant van de muis op de Microsoft Basic Display adapter en kies vervolgens “stuurprogramma’s bijwerken”. Kies vervolgens “Automatisch naar bijgewerkte stuurprogramma’s zoeken”. Als Windows betere drivers vindt worden deze vervolgens automatisch geïnstalleerd.

automatisch naar bijgewerkte stuurpogramma's zoeken
Laat Windows zelf zoeken naar betere drivers.

Een programma gebruiken voor het zoeken naar een beter stuurprogramma

Een programma dat ons in het verleden al een paar keer geholpen heeft is SlimdriversFree. Dit programma zoekt voor jouw naar betere (lees nieuwere) drivers. Let op bij de installatie wordt ook SlimCleaner aangeboden. Je hoeft dit programma niet te installeren om SlimDriversFree te kunnen gebruiken.

Windows drivers scan resultaten.
SlimDriversFree geeft na een scan alle ontbrekende en updatebare drivers weer.

Zelf naar betere drivers zoeken

Als je totaal geen ervaring hebt in het zoeken naar drivers zal dit waarschijnlijk de moeilijkste oplossing zijn. Dit wil niet zeggen dat het niet mogelijk is. Lees aandachtig https://decomputer.be/stuurprogrammas/

Geen drivers beschikbaar…wat nu?

Het is niet omdat je geen betere drivers vindt dat de PC onbruikbaar is. Met de Microsoft Display Adapter kan je wel surfen op het internet, Youtube video’s bekijken en flash games spelen. Zware spelletjes zoals echte 3D games zijn onmogelijk. De prestatie van de Microsoft Basic Display adapter in Windows zelf kan je fors verbeteren door zo veel mogelijk visuele effecten uit te schakelen. Dit doe je als volgt. Open het configuratiescherm van Windows en klik vervolgens op “systeem”. Klik vervolgens aan de linkerkant op “geavanceerde systeeminstellingen”. Ga naar het tabblad geavanceerd en klik onder prestaties op “instellingen”. Open vervolgens het tabblad “visuele effecten” en vink beste prestaties aan. Klik vervolgens op OK.

Microsoft Basic Display adapter prestaties
Zijn er geen drivers beschikbaar? Verbeter dan de prestaties door alle visuele effecten uit te schakelen.

Hulp met het vinden van drivers?

We willen je best helpen naar het zoeken van drivers. Open hiervoor een topic in het forum. Geef ons de “hardware-ID” en geef aan voor welke versie van Windows je een driver zoekt. Grote kans dat we je kunnen helpen.

hardware-id
Wij willen je best helpen in het zoeken naar een driver. Kopieer de hardware-id en vraag hulp in het forum. Vermeld natuurlijk ook welke versie van Windows je gebruikt.
Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

4 gedachten over “Microsoft Basic Display adapter”

 1. Mooie gezegd, klopt niet 100 %.

  Ik heb momenteel een Windows 10 Pro draaien op een 10 jaar oude PC met Nvidia 7650 GS dat niet door het systeem gevonden wordt en toch probleemloos werkt op “Microsoft basic Display diver” met emulatie van 1280×1024 en perfecte kleuren.
  In apparaatbeheer zijn er “GEEN” BEELDSCHERMADAPTERS te vinden!!
  Eén fout in apparaatbeheer is: PCI Express Root Port krijgt TE WEINIG BRONNEN en werkt dus niet! heb het momenteel uitgeschakeld.
  Met die uitschakeling is er geen anomalie te bemerken en werkt alles perfect.
  Hoe is dit in godsnaam te verklaren ??
  Vriendelijke groeten,
  Jean-Marie Lepercq

  Beantwoorden
  • U kan inderdaad perfect werken met de Microsoft Basic Display drivers. De prestaties zijn misschien wat lager maar het is perfect mogelijk. Inderdaad wel raar dat deze dan niet onder beeldschermadapters is te komen staan. Het installeren van chipset drivers kan dit mogelijk oplossen maar dan moeten er natuurlijk wel chipset drivers zijn die geschikt zijn voor Windows 10.

   Beantwoorden
 2. Sinds ik mijn notebook Asus update van W 7 naar W 10 detecteert mijn notebook geen externe monitor meer. Met W 7 werkte dit wel. Mijn beeldschermadapter is: Microsoft Basic Display-Adapter en meldt na verzoek om updates dat er geen betere adapters kunnen worden gevonden. Ik beschik ook nog over een laptop (HP Pavillon) onder W 7. Op de vooravond van de free update naar W 10 heb ik mijn twijfels over die omschakeling. Ik vrees namelijk dat de externe monitor dan ook niet meer werkt en blijf ik met een onbruikbare monitor achter.
  Graag uw advies.
  Dank en vriendelijke groet.
  Yves Verbeeck

  Beantwoorden
  • Beste,

   De Microsoft Basic Display Adapter is zeer beperkt en ondersteunt het aansluiten van een externe monitor op jouw notebook waarschijnlijk niet. Je moet absoluut op zoek naar betere drivers voor de display adapter.

   Beantwoorden

Plaats een reactie