Microsoft Edge opent geen PDF

Microsoft Edge is een populaire webbrowser die moeiteloos PDF-bestanden kan openen en weergeven. Maar wat als het plotseling niet meer lukt? In dit artikel laten we je zien hoe je snel en eenvoudig problemen met PDF’s in Microsoft Edge kunt oplossen.

Controleer eerst dat de PDF die je wenst te openen niet beschadigd is

Voordat je andere stappen onderneemt, is het verstandig om te controleren of het specifieke PDF-bestand dat je probeert te openen niet beschadigd is. Dit kun je eenvoudig testen door een gratis Adobe PDF Reader te downloaden en te installeren. Je kunt de officiële Adobe Acrobat Reader hier downloaden:

PDF-reader | Adobe Acrobat Reader.

Microsoft Edge PDF alternatief de gratis Adobe PDF reader
Met de gratis PDF reader van Adobe kan je natuurlijk veel meer dan enkel een PDF bekijken.

Na installatie van Adobe Acrobat Reader kun je proberen hetzelfde PDF-bestand te openen. Als het nog steeds niet lukt, is het waarschijnlijk dat het PDF-bestand zelf beschadigd is, en is Microsoft Edge mogelijk niet het probleem.

Controleer de beveiligingsinstellingen van Edge

Het kan gebeuren dat strenge beveiligingsinstellingen in Microsoft Edge problemen veroorzaken bij het openen van PDF-bestanden. Je kunt deze instellingen controleren via instellingen. Als je het gevoel hebt dat je in een doolhof van instellingen bent beland, kun je er ook voor kiezen om alle instellingen van Edge te herstellen naar de standaardwaarden. Dit doe je door simpelweg “edge://settings/reset” in de adresbalk in te voeren en vervolgens te klikken op “Instellingen terugzetten naar standaardwaarden”.

Door Microsoft Edge te resetten kan deze mogelijk opnieuw PDF's openen
Door Microsoft Edge te resetten kan je veel problemen oplossen.

Controleer browser extensies

Soms kunnen browserextensies conflicten veroorzaken en het openen van PDF-bestanden verstoren. Je kunt dit eenvoudig testen door tijdelijk je browserextensies uit te schakelen. Als dit het probleem niet oplost, kun je ze vervolgens gewoon weer inschakelen. Voer “edge://extensions/” in de adresbalk in om toegang te krijgen tot de extensies en schakel ze uit om te testen.

Controleer bestandsassociaties

Als dubbelklikken op een PDF-bestand de browser niet opent, kan de bestandsassociatie mogelijk verkeerd zijn ingesteld. In Windows 11 kun je deze instelling controleren en aanpassen met de volgende stappen:

  • Klik op het vergrootglaspictogram om naar “Zoeken” te gaan en open vervolgens “Instellingen”.
  • Aan de linkerkant van het Instellingen-venster, selecteer “Apps”.
  • Aan de rechterkant, kies “Standaard apps”.
  • Zoek in de lijst naar de bestandsassociatie voor “pdf” en klik erop.
  • Windows zal Microsoft Edge als een optie voorstellen. Accepteer deze keuze.

Je kunt ook de onderstaande video bekijken voor een visuele demonstratie van deze stappen.

De bestandsassociatie van een PDF instellen

Adobe Acrobat-extensie in Edge?

Adobe biedt ook een extensie die je kunt gebruiken in Edge, maar over het algemeen is deze niet nodig. Er kunnen echter conflicten optreden tussen de ingebouwde PDF-lezer en de Adobe-extensie. Je kunt dit eenvoudig testen door de extensie tijdelijk uit te schakelen met de volgende stappen:

  • Typ “edge://extensions/” in de adresbalk van je browser.
  • Vervolgens kun je de Adobe-extensie uitschakelen om te testen of dit het probleem oplost.

De bovenstaande stappen zouden in principe het probleem van het niet kunnen openen van een PDF-bestand met Microsoft Edge moeten oplossen. Als je echter nog steeds problemen ervaart na het volgen van deze stappen en het niet kunnen openen van PDF’s een recent probleem is, kun je overwegen een systeemherstel uit te voeren. Met systeemherstel kun je jouw computer terugzetten naar een eerdere staat, wat soms kan helpen bij het oplossen van problemen.

Belangrijke update: De oude PDF-engine in Microsoft Edge wordt verwijderd in maart 2024. https://blogs.windows.com/msedgedev/2023/02/08/adobe-acrobat-microsoft-edge-pdf/

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie