Microsoft Edge werkt niet

De nieuwe browser Microsoft Edge is niet echt een succes. Veel gebruikers klagen dat hij niet werkt zoals het hoort. Typische problemen met Microsoft Edge zijn het niet openen of laden van een pagina en het onmiddellijk opnieuw sluiten na het openen van de browser. Hierbij moeten we wel vermelden dat de meeste gebruikers die een probleem hebben gebruikers zijn die geupdatet hebben naar Windows 10. Gebruikers dus die voordien Windows 7 of Windows 8.(1) gebruikten. Het aantal gebruikers dat problemen heeft met Microsoft Edge op een proper (lees niet geupdatet) systeem is vrij klein.

Wat is nu de oplossing als u een van de gebruikers bent die een probleem heeft met Microsoft Edge? Afhankelijk van het probleem dat u heeft kan een van onderstaande handelingen uw probleem oplossen.

Probeer eerst het volgende als Microsoft Edge niet werkt: opkuisen

 • klik op de 3 stipjes rechts bovenaan en kies instellingen
 • klik vervolgens op de knop “Kies wat u wil wissen” onder de tekst browsergegevens wissen
 • vink alles aan inclusief alles wat u vindt als u klikt op “meer weergeven”
 • klik daarna op wissen
Microsoft Edge werkt niet opkuisen
Als Microsoft Edge niet werkt zoals het hoort. Probeer de browser dan eerst eens op te kuisen.

Als Microsoft Edge dan nog niet reageert zoals het hoort, controleer en herstel de bestanden van Microsoft Edge

Microsoft Edge is gewoon een onderdeel van Windows 10. Dit wil zeggen dat met het commando

sfc /scannow

de bestanden van Microsoft Edge kunnen controleren en herstellen. Om het commando uit te voeren klikt u eerst rechterkant van de muis op het startmenu vervolgens klikt u met de linkerkant op opdrachtprompt (administrator).

opdrachtpromptvenster als administrator openen
Via het startmenu starten we een opdrachtpromptvenster als administrator.

Vervolgens klikt u op ja en in het opdrachtpromptvenster dat vervolgens verschijnt geeft u het commando sfc /scannow in. Windows zal vervolgens alles bestanden controleren en herstellen.

Microsoft Edge herstellen met sfc /scannow
Met het commando sfc /scannow geven we Windows de opdracht alle bestanden te controleren en te herstellen.

Werkt Microsoft Edge nog steeds niet ? Herstel Microsoft Edge via Powershell

Open opnieuw een opdrachtpromptvenster als administrator. Geef nu het commando powershell in. Geef vervolgens het volgende commando in

Get-AppXPackage -AllUsers | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register “$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml”}

powershell
In powershell geven we de opdracht van Microsoft Edge te resetten.

Je kan dit kopiëren en plakken in het opdrachtpromptvenster. Als u een rode tekst krijgt met de foutmelding ‘Toegang geweigerd…” wil dit zeggen dat u het opdrachtpromptvenster niet als administrator hebt uitgevoerd. Als je alles correct uitgevoerd hebt verschijnt het volgende venster:

Microsoft Edge reageert niet herstellen via powershell
Na het uitvoeren van het commando.

Als geen van bovenstaande technieken het probleem heeft opgelost zijn er natuurlijk nog andere oplossingen. U kan natuurlijk overwegen van een andere browser te gebruiken zoals Internet Explorer 11, Google Chrome, Mozilla Firefox, … Vergeet dan wel niet van de gekozen browser dan ook als standaard browser in te stellen! Dit doe je als volgt.

 • klik in het configuratiescherm op het icoontje “standaardprogramma’s”
 • klik vervolgens op “uw standaardprogramma instellen”
 • klik vervolgens op de browser die je wenst in te stellen als de standaard browser
 • klik vervolgens op “dit programma als standaard instellen”
 • klik vervolgens op ok
Internet Explorer 11 als standaard programma instellen
Afbeelding toont hoe we Internet Explorer 11 als standaard browser instellen. U kan natuurlijk ook een andere browser kiezen.

 

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

9 gedachten over “Microsoft Edge werkt niet”

 1. Na powershell te hebben uitgevoerd werkte Edge weer maar nu werken er veel andere tegels niet meer, Mail, Maps, Store, Finance en nog meer niet.
  Wat nu ?

  Beantwoorden
 2. Ik heb het pwershell commando nogmaals uitgevoerd maar dat hielp niet. Wel bleef er aan het einde een scherm over met de tekst in rode letters. Write error can not find ms sore app name.
  En dan aanwijzingen waar ik zou moeten kijken. Een lange reeks van cijfers. En deze boodschap werd heel veel herhaald.

  Beantwoorden
 3. Bedankt voor de info, het ps commando leek eerst geen effect te hebben, maar elders zag ik dat je ook een reboot moet doen! Daarna werkte Edge weer OK.

  Beantwoorden

Plaats een reactie