Microsoft Security Essentials

Microsoft Security Essentials is een zeer betrouwbare virusscanner gemaakt door Microsoft. Het vervangt het commerciële antivirusprogramma Microsoft Live OneCare en het gratis Windows Defender dat gebruikers beschermde tegen spyware en malware. Microsoft Security Essentials biedt dus bescherming tegen virussen, spyware en malware.

Microsoft Security Essentials
Microsoft Security Essentials is een eenvoudig maar effectief programma.

De populariteit van Microsoft Security Essentials is de laatste jaren sterk toegenomen. Dit verbaast ons niet. Het programma blinkt uit door zijn eenvoud en gebruiksgemak. In tegenstelling tot andere gratis virusscanners irriteert het programma zijn gebruikers niet met meldingen om eventueel een volledige versie aan te schaffen. Bij sommige gratis virusscanners worden de gebruikers immers overhaald om de volledige versie uit te proberen. Deze probeer versie vervalt dan na een bepaalde tijd. Als de gebruiker dit dan niet door heeft is het systeem kwetsbaar omdat er geen updates meer worden geïnstalleerd.

De installatie van Microsoft Security Essentials is zeer eenvoudig. Hieronder zie je het eerste scherm dat je te zien krijgt tijdens de installatie. Klik op volgende. Vervolgens wordt er gevraagd of je akkoord bent met de softwarelicentie. Lezen en op akkoord klikken. Vervolgens wordt er gevraagd of je wil meedoen aan het programma voor het verbeteren van het programma. Dit is niet verplicht  Als je niet wil mee doen vink je dit aan. Vervolgens klik je nog 2X op volgende en in de laatste stap klik je op installeren. Daarna nog voltooien en klaar is de installatie. Na de installatie gaat het programma onmiddellijk updaten en een snelle scan uitvoeren. Als het programma tijdens de snelle scan een bedreiging gevonden heeft dan raden we het aan om een volledig scan te starten.

Microsoft Security Essentials installatie.
Het eerste scherm tijdens de installatie van Microsoft Security Essentials. Klik op volgende om te installeren.

Microsoft Security Essentials is zeer eenvoudig in gebruik. Als je het programma opent zie je 4 tabbladen. Het tabblad “startpagina” geeft de huidige status van je beveiliging weer. Met  3 kleuren wordt aangegeven of je PC veilig is. Groen wil zeggen dat alles in orde is. Geel duidt aan dat er mogelijk gevaar is. Lees in dit geval aandachtig de instructies. Rood wil zeggen dat je PC in gevaar is. In dit geval is het belangrijk dat je de instructies opvolgt alvorens verder te surfen. Onder het tabblad “bijwerken” kan je het programma op elk moment updaten. Het tabblad “geschiedenis” geeft een lijst van alle gedetecteerde bedreigingen. Hier kan je ook eventueel bedreigingen die nog in “quarantaine” zitten verwijderen. Het programma zorgt ervoor dat bedreigingen die in “quarantaine” zitten niet meer uitgevoerd kunnen worden. Controleer deze lijst en verwijder ze definitief indien je ze niet meer nodig hebt. Het tabblad “instellingen” is voor meer geavanceerde instellingen. Hier kan je bijvoorbeeld instellen wanneer je computer moet gecontroleerd worden.

Als je tengevolge van een virus besmetting je je PC niet meer kan starten dan biedt Microsoft Security Essentials eveneens een oplossing. In dat geval kan je de “offline” versie gebruiken. In dit geval ga je de PC booten vanaf een boot CD die je PC gaat controleren op infecties.

Microsoft Security Essentials kan je downloaden op de volgende locatie.

http://windows.microsoft.com/nl-be/windows/security-essentials-download

De “offline” scanner kan je downloaden op de volgende locatie.

http://windows.microsoft.com/nl-BE/windows/what-is-windows-defender-offline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.