Muziek van een CD rippen met Windows 10

Het rippen van een muziek CD is de muziek kopiëren van de CD naar de computer. Een muziek CD rippen met Windows 10 is niet moeilijk en je hebt er geen speciale software voor nodig. Je kan gewoon de Windows Media Player gebruiken. Tijdens het rippen wordt de muziek gecomprimeerd naar een andere bestandsindeling. De meest gebruikte bestandsindeling is de MP3 bestandsindeling.

Een CD rippen in de praktijk. Stap voor stap

Plaats de muziek CD in de CD/DVD lezer van de computer.

Klik met de rechterkant van de muis op de CD in deze computer.

Kies afspelen.

Windows Media player begint de CD af te spelen. Als de CD door een ander programma wordt afgespeeld sluit u dit programma en klik u opnieuw met de rechterkant van de muis op de CD en kiest u “automatisch afspelen openen”. Vervolgens kiest u ‘CD afspelen Windows Media Player”.

CD afspelen met Windows Media Player
De CD afspelen met Windows Media Player.

Zet Windows Media Player in bibliotheekmodus.

Windows Media Player in bibliotheekmodus zetten
We gebruiken Windows Media Player in bibliotheekmodus.

Klik bovenaan in het menu op “ripinstellingen” en zet de bestandsindeling op MP3. Klik vervolgens op CD rippen.

bestandsindeling op MP3 zetten en muziek cd rippen
MP3 is de meest compatibele en populairste bestandsindeling. Kies deze bestandsindeling en klik vervolgens op CD rippen.

Wacht rustig af. De CD wordt nu geript. Na het rippen kan je de CD uit de CD/DVD lezer halen. De geripte muziek vind je terug in de map muziek. Je kan de muziek nu opnieuw afspelen zonder dat je de muziek CD nodig hebt. Je kan de muziek ook kopiëren naar een USB stick of een MP3-speler.

Let op! Het kopiëren of dupliceren van materiaal zonder de toestemming van de rechthebbende kan een inbreuk zijn op de auteurswetgeving. Raadpleeg de wetgeving in uw land voor meer informatie.

5 gedachten over “Muziek van een CD rippen met Windows 10”

 1. Goede middag,

  Ik ga dit proberen, heel erg bedankt voor uw medewerking, en misschien tot horens. Met vriendelijke groet. Nico Passchier. (Spanje )

 2. Johnny Dirickx

  Goeie dag
  Reeds geruime tijd was ik van plan, om mijn hele platencollectie digitaal op te slaan en te beheren. Met de bedoeling om op termijn ook mijn LP’s te gaan digitaliseren, ben ik alvast begonnen met het rippen van mijn CD’s. Dat verliep tot nu toe vrijwel probleemloos. Het gebeurde weleens dat de windows-mediaplayer een CD niet herkende, maar al snel ontdekte ik hiervoor een oplossing. Je kan immers, één en ander overschrijven. Helaas moet ik dat op de beide plaatsen doen: in de mediaplayer en in de verkenner. Tot nu toe heb ik daar geen gemakkelijkere aanpak voor ontdekt.
  Maar nu wordt ik geconfronteerd met een echt probleem waarvoor ik geen oplossing kan vinden. Als je meerdere zgn “verzamel- of compilatie-CD’s” uit een zelfde box, die bovendien dezelfde naam dragen, wil copiëren, geeft dat echt problemen.
  Voorbeeld: “De 100 beste hits onder de zomerzon” is een box met CD’s. De mediaplayer onderscheid CD 1, 2 en 3; bij het rippen nr 4 gaat het fout. Hij overschrijft gedeeltelijk CD 1.
  Hoe pak je dit aan aub?
  Ik zou je erg erkentelijk zijn, moest hiervoor een oplossing bestaan. Idem voor het fenomeen van het dubbel aanpassen wanneer de betiteling afwijkt van de echte gegevens. Alvast erg bedankt voor je reactie.
  Grtn
  Johnny D

  1. Ik zou de Windows 10 Media Player enkel gebruiken om te muziek te rippen en niet om de muziek te organiseren. Maak met de verkenner en aparte map aan en kopieer na het rippen het resultaat daarin. Organiseer de muziek in die map volgens album en CD.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *