Noodprocedure voor Android: Red je gegevens vóór een reset!

Grote paniek. Van de ene dag op de ander start je Android tablet of smartphone niet meer op! Wat nu, want er staan nog foto’s en andere documenten op die je graag zou willen recupereren. Alvorens je verder leest, is het belangrijk om het verschil te kennen tussen een soft reset en een harde reset! Bij een soft reset worden je bestanden niet gewist, maar bij een harde reset wel! Dus als je in een van de volgende stappen toevallig op een scherm terechtkomt dat je aanbiedt om je toestel te hard resetten… doe dit dan zeker niet als je nog bestanden wenst te recupereren!

Android smartphone
Android smartphone

Het eerste wat je kunt proberen is een soft reset. Bij een soft reset worden geen bestanden of apps gewist. Er is dus geen dataverlies. Op de meeste toestellen kun je een soft reset uitvoeren door het toestel op te starten, terwijl je 2 specifieke toetsen ingedrukt houdt. Als het toestel nog aan staat en je krijgt het niet uit, houd dan eerst de aan/uit-knop ingedrukt totdat het toestel uitschakelt. Hieronder zie je welke toetsen je ingedrukt moet houden. Je hoeft de toetsen slechts enkele seconden ingedrukt te houden terwijl het toestel opstart.

MerkToetsencombinatie voor Soft ResetReset via pinnetje
SamsungVolume Omlaag + PowerNee
Google PixelVolume Omlaag + PowerNee
Huawei/HonorVolume Omhoog + PowerNee
SonyResetknop naast SIM-kaarthouder met paperclipJa
LGVolume Omlaag + PowerNee
MotorolaVolume Omlaag + PowerNee

Zoals je ziet in de tabel bestaan er ook toestellen die je kunt resetten door met een pinnetje in een resetgaatje te drukken.

Als een soft reset er niet voor zorgt dat het toestel weer opstart en je toch de gegevens wilt kopiëren, kun je als volgt te werk gaan:

  • Zorg ervoor dat het toestel onbruikbaar is maar wel aan staat.
  • Verbind het toestel met een USB-kabel met een computer.
  • Met een beetje geluk herkent de computer het toestel als extern opslaggeheugen.
  • Kopieer de bestanden zoals je bestanden van een externe schijf zou kopiëren.
  • Als de computer het toestel wel herkent maar de bestanden niet kan kopiëren kan je Recuva proberen.

Als bovenstaande methode niet werkt, is er nog een andere mogelijkheid. Hiervoor moet je de herstelmodus (recovery modus) van het toestel starten. Om de herstelmodus te starten, druk je meestal op de Volume Omhoog + Power of Volume Omlaag + Power tijdens het opstarten. Op sommige toestellen is het echter de Home-knop in plaats van de Volume-knoppen. Eenmaal in de herstelmodus, bekijk je de beschikbare opties, want soms staat er een optie om een backup te maken tussen.

Als bovenstaande methodes geen oplossing bieden en de gegevens echt belangrijk zijn, zit er niets anders op dan een gespecialiseerd bedrijf te contacteren. Hou er wel rekening mee dat dit niet goedkoop zal zijn, omdat gegevens op moderne toestellen vaak versleuteld (ge-encrypteerd) zijn. In de praktijk betekent dit dat een dergelijk bedrijf zich eerder zal focussen op het opnieuw opstarten van het toestel dan op het kopiëren van versleutelde data. In sommige gevallen kan het herstellen van gegevens betekenen dat de firma een nieuw toestel koopt en enkele chips overzet, wat een complex en duur proces kan zijn.

Als de gegevens niet ZO belangrijk zijn, kan je natuurlijk een harde reset proberen… met verlies van alle data… helaas.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie