NTFS-compressie is een functie in Windows waarmee je opslagruimte kunt besparen door bestanden en mappen op NTFS-geformatteerde schijven te comprimeren. Het maakt gebruik van het LZNT1-algoritme om de bestandsgrootte te verkleinen. Wanneer je een gecomprimeerd bestand opent, wordt het automatisch gedecomprimeerd, zodat je het direct kunt gebruiken.
Inhoudstabel
Hoe schakel je NTFS-compressie in?
NTFS-compressie inschakelen is eenvoudig. Volg deze stappen:
- Klik met de rechtermuisknop op het bestand of de map.
- Kies “Eigenschappen.”
- Ga naar het tabblad “Algemeen” en klik op “Geavanceerd.”
- Vink “Inhoud comprimeren om schijfruimte te besparen” aan en klik op “OK.”
Voordelen en nadelen van NTFS-compressie
Het grootste voordeel van NTFS-compressie is de besparing van opslagruimte, wat vooral nuttig is bij weinig vrije ruimte. Het inschakelen van compressie wanneer er voldoende ruimte is, is echter niet zinvol.
Een belangrijk nadeel is de extra belasting op de CPU, omdat de processor verantwoordelijk is voor het comprimeren en decomprimeren van bestanden. Gebruik NTFS-compressie dus alleen als je ruimtegebrek hebt en een voldoende krachtige CPU.
Op welke mappen mag ik NTFS-bestandscompressie inschakelen?
Je kunt NTFS-compressie veilig inschakelen voor persoonlijke documenten, zoals Documenten, Afbeeldingen, Muziek, Downloads en Video’s. Houd er rekening mee dat afbeeldingen en video’s vaak slecht comprimeerbaar zijn, waardoor de winst beperkt zal zijn. We raden sterk af om NTFS-compressie in te schakelen op Windows-systeemmappen, omdat dit problemen kan veroorzaken. Mappen met geïnstalleerde games kunnen doorgaans wel worden gecomprimeerd en zijn vaak goed comprimeerbaar;
Bestands- en mapcompressie inschakelen op een USB-stick?
Ja, dat is een goed idee, vooral voor documenten! Een bijkomend voordeel is dat je mogelijk een kleine snelheidswinst behaalt bij het lezen en wegschrijven van bestanden. Combineer dit met een kleine clustergrootte bij het formatteren van de USB-stick om het maximale uit je opslag te halen.
Als mijn computer crasht, ben ik dan mijn bestanden kwijt als ze gecomprimeerd zijn?
Nee, maak je geen zorgen. Er is geen groter risico dan bij een niet-gecomprimeerde schijf. Een bestand dat openstaat kan bij een crash wel beschadigd raken, maar dat geldt ook voor niet-gecomprimeerde schijven.
Wat is LZNT1-algoritme compressie?
LZNT1 is een compressiemethode die vooral gericht is op snelheid en efficiëntie. Het wordt vaak gebruikt in Windows-besturingssystemen om bestanden en mappen te comprimeren. Het grootste voordeel van deze methode is dat het snel werkt, waardoor bestanden snel kunnen worden gecomprimeerd en gedecomprimeerd, wat de prestaties van het systeem ten goede komt.
Echter, deze focus op snelheid betekent dat de compressie ratio, oftewel de hoeveelheid ruimte die je bespaart, veel lager is in vergelijking met klassieke ZIP-compressie. Dit houdt in dat je niet zoveel ruimte bespaart bij het gebruik van LZNT1 als bij andere compressiemethoden. Hoewel het handig is voor snelle toegang tot bestanden, levert het minder effectieve compressie op, vooral voor grote bestanden of mappen met veel afbeeldingen en video’s.