NTLDR is missing Windows XP

NTLDR is de afkorting van “NT Loader” en is eigenlijk het deel van Windows dat ervoor zorgt dat Windows geladen kan worden. De NTLDR fungeert ook als bootmanager. Als je meerdere operating systemen op je PC staan hebt toont het een keuzemenu met de verschillende operating systemen.

NTLDR is missing
Windows XP start niet. NTLDR is missing. Press ctrl+alt+delete to restart.

De foutmelding “NTLDR is missing. Press ctrl+alt+delete to restart.” wil dus eigenlijk zeggen dat de configuratie die bepaald hoe Windows moet starten ontbreekt of beschadigd is. Deze foutmelding ziet er ernstig uit maar eigenlijk zijn het gewoon instellingen die ontbreken of verkeerd staan. We tonen stap voor stap hoe je de NTLDR herstelt. We gebruiken hierbij de handige software die je terugvindt op de volgende locatie:

http://tinyempire.com/notes/ntldrismissing.htm

We veronderstellen dat u een andere werkende PC hebt waarop je kan downloaden en CD’s branden.

Stap 1: Op een andere PC fixntldriso.zip downloaden en op CD branden.

Download fixntldriso.zip en pak het bestand uit. Na unzippen heb je een ISO bestand dat je op een CD kan branden. Voor het branden van het ISO bestand kan je eventueel free ISO Burner gebruiken.

Stap 2: De defecte PC laten booten vanaf de CD en de juiste configuratie vinden.

Zorg ervoor dat de bootvolgorde in de BIOS zodanig staat ingesteld dat de PC boot vanaf het gebrande CD’tje. Nadat het CD’tje gestart is zal het een keuzemenu aanbieden. Probeer vervolgens of je XP kan starten door een van de regels van het keuzemenu te selecteren. Begin bovenaan. Als het niet lukt herstart je de PC totdat je een regel vindt die XP laat starten. Noteer deze regel.

booten vanaf fixntldr
Probeer regel per regel of er een regel is waarmee Windows XP start. Begin bovenaan. Noteer de regel die werkt.

Stap 3: NTLDR bestanden kopieren.

Als Windows start na het selecteren van een van de regels noteer je deze regel en kopieer je de volgende bestanden van het CD’tje naar c:\

boot.ini, ntldr, ntdetect.com

Stap 4: boot.ini aanpassen.

opstart-en herstelinstellingen
Via het configuratiescherm passen we boot.ini aan.

Klik vervolgens op start. Ga naar het configuratiescherm en dubbelklik op “systeem”. Ga vervolgens naar het tabblad “geavanceerd” en klik bij “Opstart-en herstelinstellingen” op bewerken. Verwijder alle regels behalve de regel die je noteerde in stap 2. In ons geval werkt regel 1 en nadat we de andere regels verwijderen krijgen we de volgende boot.ini:

[Boot Loader]
timeout=30
Default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\Windows
[Operating Systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\Windows=”1ST TRY THIS seleccione esto primero” /fastdetect

De tekst 1ST TRY THIS seleccione esto primero moet je in principe niet veranderen maar het mag. We veranderen dit in Windows XP. Let op bij ons werkte regel 1 maar bij jouw kan het in principe een andere regel zijn. Als bijvoorbeeld regel 2 bij jouw werkte dan wordt jouw boot.ini dus:

[Boot Loader]
timeout=30
Default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\Windows
[Operating Systems]
multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)Windows=”2ND TRY THIS essayez ceci en deuxieme” /fastdetect

Waarbij je de tekst 2ND TRY THIS essayez ceci en deuxieme mag vervangen door iets wat jezelf mag kiezen.

Nadat je de boot.ini aangepast hebt mag je Windows XP opnieuw starten. Windows moet nu normaal starten zonder het speciale CD’tje. Gooi het CD’tje niet weg! Het kan mischien nog van pas komen. De foutmelding “NTLDR is missing” komt immers wel vaker voor.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

1 gedachte over “NTLDR is missing Windows XP”

Plaats een reactie