ntoskrnl.exe problemen en oplossingen

Wat is ntoskrnl.exe?

De bestandsnaam verhult eigenlijk al wat het bestand is.

  • nt: Dit komt van “Windows NT”, een vroege versie van het Windows-besturingssysteem ontwikkeld door Microsoft.
  • os: Dit staat voor “operating system”, wat vertaald wordt naar “besturingssysteem” in het Nederlands.
  • krnl: Dit is een verkorte versie van “kernel”, wat de kern of het hart van het besturingssysteem betekent.

Het bestand is een essentieel bestand van Windows en verantwoordelijk voor het beheer van systeembronnen en hardware. Zonder dit bestand kan Windows dus niet functioneren.

Vaak voorkomende problemen

Bij de minste problemen met dit essentieel bestand zal je dit ook merken. Systeemcrashes, niet reageren, bluescreens, freeze en instabiliteit. Dit zijn allemaal mogelijke gevolgen als gevolg van problemen. Een overzicht:

  • Blue Screen of Death (BSOD): problemen met het ntoskrnl.exe kunnen leiden tot bluescreens. Het bluescreen vermeld soms maar niet altijd het bestand. Onderliggende oorzaak is vaak defecte hardware, driver conflicten en corrupte systeembestanden
  • High CPU or Memory Usage: soms heb je een extreem hoog onverklaarbaar CPU of geheugen gebruik. Soms zelfs zo extreem dat de computer niet meer reageert. De oorzaak is in dit geval vaak een driver conflict, een software bug of een virus/ malware infectie.
  • Boot Issues: als dit bestand ontbreekt of beschadigd is start Windows natuurlijk niet meer op. Daarvoor is het bestand te essentieel voor de werking van Windows.
  • Driver Conflicts: verouderde drivers of drivers die eigenlijk niet compatibel zijn resulteren vaak in onstabiel gedrag en slecht prestaties.

Hoe los je problemen op?

Je moet natuurlijk in de eerste plaats controleren dat het ntoskrnl.exe bestand in goed staat is. Gelukkig is dit heel eenvoudig te controleren met het commando sfc /scannow dat je kan gebruiken door een command prompt als administrator uit te voeren. Type cmd in het zoekvak van Windows en voer het uit als administrator en geef vervolgens het commando in. Zie afbeelding.

Sfc /Scannow
Met het commando sfc /scannow geven we Windows de opdracht alle bestanden te controleren en te herstellen.

Een 2de belangrijk ding dat je moet controleren is dat alle drivers up-to-date zijn. Is dat allemaal OK? Controleer dan ook dat je systeem 100% virus en malware vrij is. Zoals reeds vermeld kan een virus of malware infectie immers problemen veroorzaken.

Tenslotte is het essentieel van alle hardware die kan getest worden ook daadwerkelijk eens te testen. Voor het opslaggeheugen en het RAM-geheugen bestaan er massa’s tools om die eens grondig te laten checken. Windows kan dit natuurlijk ook. Als je met de rechterkant van de muis op het opslaggeheugen klikt en eigenschappen kiest kan je via het tabblad “extra” het opslaggeheugen eens grondig laten testen. Als je geheugen in het zoekvak van Windows typt vind je zelfs een programma voor het testen van het RAM-geheugen.

Ram Geheugen Testen Windows 10
Het RAM-geheugen testen

Krijg het niet opgelost, er is meer aan de hand!

Is het probleem met ntoskrnl.exe recent? Dan kan systeemherstel je mogelijk helpen. Zet dan met systeemherstel Windows terug zoals hij was een paar weken geleden voordat je problemen had. Is het probleem op die manier opgelost dan moet je eens goed nadenken. Wat is er in die periode geïnstalleerd? Zijn er updates geïnstalleerd? Door dan goed na te denken kan je misschien de oorzaak achterhalen.

Nog steeds geen oplossing?

Stel dat je op punt staat van het op te geven. Want dat kan sommige problemen zijn extreem hardnekkig. Je vraagt je dan waarschijnlijk af of er werkelijk iets mis is met je hardware…maar hoe weet je dat dan zeker? Wel misschien een tijd voor een test met Linux. Linux gebruikt het ntoskrnl.exe bestand natuurlijk niet! Als je Linux installeert en je systeem daarna eens extreem test en je systeem niet crasht weet je meteen dat je hardware OK is! Goed nieuws en tegelijkertijd slecht nieuws… want dat wil dan ook zeggen dat je Windows opnieuw mag installeren en verder op zoek gaan naar de oorzaak want dan is het duidelijk een driver/softwareprobleem.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

Plaats een reactie