Nvidia Optimus Technology (Hybrid Graphics) probleem.

Optimus is een systeem waarbij 2 videokaarten gebruikt worden. Meestal is het een combinatie van een krachtige Nvidia videokaart en een minder krachtige geïntegreerde videokaart. Het Optimus systeem van Nvidia zorgt ervoor dat de krachtige Nvidia videokaart ingeschakeld wordt wanneer er een grafisch intensieve applicatie wordt gestart. Bij het uitvoeren van gewone taken zoals surfen op het internet neemt de minder krachtige geïntegreerde videokaart het over van de Nvidia kaart. De voordelen van dit systeem zijn enerzijds het lagere energieverbruik en de lagere warmteontwikkeling wanneer er geen grafisch intensieve programma’s gebruikt worden.

Helaas heeft het Optimus systeem ook een aantal nadelen. Het overschakelen merk je en kan soms storend zijn. Bovendien detecteert het systeem niet altijd dat er een grafisch veeleisend programma gestart wordt. Als het systeem dit niet detecteert zijn de grafische prestatie beneden alle peil. Sommige spelletjes worden zelfs onspeelbaar.

De MSI FX600 heeft hier ook last van. De MSI FX600 heeft het Nvidia Optimus Technology systeem. De geïntegreerde grafische kaart is een Intel® HD Graphics kaart. Naast de Intel® HD Graphics heeft deze MSI ook een Nvidia GT 325M videokaart. Het probleem is dat het Optimus systeem niet goed detecteert wanneer de Nvidia moet ingeschakeld worden. Hierdoor zijn de meeste games onspeelbaar. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing.

Klik met de rechterkant van de muis op het bureaublad en kies NVIDIA-configuratiescherm. Als deze optie niet aanwezig is dan wil dit zeggen dat de Nvidia drivers nog niet geïnstalleerd zijn of dat de verkeerde drivers geïnstalleerd zijn. De Nvidia drivers voor de MSI FX600 kan je downloaden op de website van MSI op de volgende locatie.

http://www.msi.com/product/nb/FX600.html#/?div=Driver&os=Win7%2064

Nvidia Optimus instellingen.
In het Nvidia configuratiescherm kan je Optimus instellen.

In het Nvidia configuratiescherm ga je naar 3D instellingen beheren. Je kan het probleem nu als volgt oplossen. Ofwel zet je de Nvidia grafische kaart als voorkeur ofwel stel je via programma instellingen in bij welke programma’s de Nvidia kaart moet ingeschakeld worden. Speel je maar af en toe een spelletje dan kan je de voorkeur na het spelen eventueel terug op geïntegreerde graphics zetten. Als je geen grafische intensieve programma’s gebruikt heb je er geen enkele baat bij van de Nvidia als voorkeur in te stellen. In tegendeel het onnodig inschakelen van de Nvidia grafische kaart zorgt enkel voor meer stroomverbruik en meer warmteontwikkeling.

Nvidia GT 325M vs Intel HD Graphics
Nvidia GT 325M vs Intel HD Graphics
Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie

Tags: