OneDrive is vol? Oplossingen en opties.

OneDrive is een gratis online opslagruimte aangeboden door Microsoft. Met die opslagruimte kan je gemakkelijk bestanden delen met kennissen en vrienden. Maar je kan die opslagruimte natuurlijk ook gebruiken voor een automatische back-up van je bestanden. Want OneDrive zal regelmatig de inhoud van die online map synchroniseren met de bestanden op je pc. Het enige nadeel is dat de gratis ruimte beperkt is (5 GB) maar dat is meer dan voldoende voor documenten, wat afbeeldingen en andere kleine bestanden. Als je te veel bestanden in de OneDrive map plaats kan OneDrive de inhoud niet synchroniseren, omdat de OneDrive opslag vol is. Je krijgt dan de volgende afbeelding te zien.

OneDrive onvoldoende ruimte. OneDrive vol.
OneDrive onvoldoende ruimte. OneDrive vol.

Je kan dan natuurlijk beslissen om een abonnement te nemen met meer ruimte, maar dat is niet verplicht. Wij hebben een aantal tips die je toelaten om ruimte vrij te maken.

Let op! We raden aan van eerste alle belangrijke bestanden te kopiëren naar een veilige locatie zoals een externe harde schijf bijvoorbeeld. Alhoewel OneDrive vrij veilig is in gebruik en zelfs een prullenbak heeft voor per ongeluk gewiste bestanden is het toch beter van geen risico’s te nemen met belangrijke bestanden!

1. Opruimen van ongebruikte bestanden

Begin met het opruimen van ongebruikte bestanden. Ga door je Onedrive en identificeer bestanden die je niet langer nodig hebt of die al lang niet meer zijn bijgewerkt. Verwijder ze om direct ruimte vrij te maken. Bestanden die je wist komen in de prullenbak terecht en worden niet meegerekend bij het berekenen van de gebruikte opslagruimte. Let wel op de prullenbak worden na 30 dagen automatisch gewist! (93 dagen in het geval van een school of werkaccount)

2. Bestanden comprimeren

Als je bestanden hebt die veel ruimte in beslag nemen, zoals video’s of grote presentaties, overweeg dan om ze te comprimeren voordat je ze uploadt naar Onedrive. Dit kan je aanzienlijke ruimtebesparing opleveren zonder dat je de kwaliteit van je bestanden ernstig hoeft te verminderen. Wist je dat wanneer je een gecomprimeerde map aanmaakt in OneDrive je bestanden gewoon kan slepen naar die gecomprimeerde map. Superhandig!

3. Gebruik maken van selectieve synchronisatie

Mogelijk staan er in OneDrive ook mappen die eigenlijk niet gesynchroniseerd moeten worden. Dat is echt zonde. Gelukkig bestaat er zoiets als selectieve synchronisatie. Een moeilijk woord voor het kiezen welke mappen wel en welke mappen niet gesynchroniseerd moeten worden. Om te kiezen welke mappen gesynchroniseerd moeten worden klik je met rechterkant van de muis op het OneDrive pictogram onderaan rechts en kies je instellingen. In het scherm dat vervolgens verschijnt kies je back-up beheren. Met schuivertjes kan je nu bepalen welke mappen je ook in de OneDrive map wenst.

OneDrive selectieve synchronisatie
Kiezen welke map wel en welke mappen niet gesynchroniseerd moeten worden

4. Gebruik externe opslag

De gratis ruimte in OneDrive is voor de meeste mensen onvoldoende voor een volledige back-up. Slim gezien natuurlijk van Microsoft. Als je weinig bestanden moet delen en je veel bestanden moet back-uppen kan je echter net zo goed een groot extern opslagapparaat aanschaffen. Om je privacy moet je je dan ook geen zorgen meer maken. Let wel op een back-up nemen is een kopie opslaan op een ander medium. Het is niet alle bestanden verplaatsen naar een ander medium!

Conclusie

Een OneDrive opslag die vol is is irritant want je wordt er voortdurend attent op gemaakt. Door wat op te ruimen en selectief te zijn ben je zo van die melding af. Microsoft biedt een reeks abonnementen aan met meer opslagruimte, maar je kan natuurlijk ook gewoon een groot extern opslaggeheugen aanschaffen. Voor de privacy is dat natuurlijk altijd beter.

Een paar belangrijke opmerkingen:

Als je om het even welke reden een lokaal bestand in de OneDrive miet kan wissen. Sluit dan eerst OneDrive af en probeer opnieuw. Werkt altijd.

Achter elk bestand in je OneDrive map op je pc zie je een icoontje. Een v’tje wil zeggen gesynchroniseerd. Pijltje in een cirkel wil zeggen dat de bestanden/mappen automatisch gesynchroniseerd worden. Een wolkje wil zeggen dat het bestand enkel beschikbaar als je verbonden bent met internet. Bestanden met een wolkje achter nemen geen plaats in op je pc.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie