Opstartboost Microsoft Edge (opstartverbetering)

Opstartboost of ook wel opstartverbetering genoemd is een nieuwe functie in Microsoft Edge. Zoals de naam aangeeft zorgt opstartboost ervoor dat Microsoft Edge sneller opstart. De functie laadt de browser op de achtergrond bij het opstarten van Windows. Hierdoor wordt de browser sneller geopend wanneer je hem wenst te gebruiken.

Voordelen, nadelen

Als je een Microsoft Edge gebruiker bent heeft de functie enkel maar voordelen. De browser start immers razend snel op. Maar…. Als je standaard een andere browser gebruikt zoals Google Chrome of Mozilla Firefox bijvoorbeeld dan kan je de functie beter uitschakelen. Het op de achtergrond laden van Edge vertraagt immers het opstarten van Windows. Bovendien zijn de op de achtergrond geladen bestanden een verspilling van cache geheugen.

Opstartboost inschakelen of uitschakelen.

Voor het in of uitschakelen van opstartboost op je Microsoft Edge en op je het menu en de instellingen. Vervolgens klik je op systeem en prestaties. Helemaal bovenaan vind je de opstartboost die je met een schuivertje gewoon in of uit kan schakelen.

opstartboost
Opstartboost Microsoft Edge in- of uitschakelen

Als de functie opstartboost niet beschikbaar is in Microsoft Edge is dit hoogst waarschijnlijk omdat de browser niet up to date is. Klik in dat geval helemaal onderaan op de tekst “over Microsoft Edge”. Er wordt dan automatisch naar updates gezocht om de browser up te daten.

Sneller opstarten

Volgens Microsoft kan de functie opstartboost het opstarten van Edge tot 41% verbeteren. Veel hangt natuurlijk af van jouw systeem. Het effect is het best merkbaar op een systeem met veel RAM-geheugen en een snelle SSD. Omgekeerd zal het uitschakelen om het opstarten van Windows sneller te maken enkel duidelijk merkbaar zijn op een vaak wat oudere PC met een beperkte hoeveelheid RAM-geheugen een vaak nog een klassieke harde schijf.

Stefan Van Nerum met hondje

Over de auteur: Stefan Van Nerum

Industrieel Ingenieur Telecommunicatie

Stefan Van Nerum is een Industrieel Ingenieur Telecommunicatie met een diverse achtergrond in de technologiewereld. Met ervaring als docent in het middelbaar onderwijs, werkzaam als C++ programmeur, en het runnen van een computerwinkel gedurende 13 jaar, heeft Stefan zijn expertise ontwikkeld in computerreparatie en technologische oplossingen. Zijn passie voor informatica strekt zich uit tot zijn vrije tijd, waarin hij blijft verkennen en innoveren in de voortdurend veranderende wereld van technologie.

LinkedIn Profiel - Volg Stefan op LinkedIn voor meer inzichten en updates.

Plaats een reactie