Een internetabonnement wordt alsmaar duurder! Misschien is het tijd om over te stappen naar een andere internetprovider. Keuze genoeg. Als je eenmaal alle prijzen hebt vergeleken, is het overstappen vrij eenvoudig dankzij de overstapservice die de meeste aanbieders bieden. Met deze overstapservice regelt de nieuwe provider alles. Ze zeggen het oude abonnement op en zorgen voor een nieuw toestel bij jou thuis. Alles dik in orde, denk je, maar waar moet je dan wel rekening mee houden?
Nieuwe router en Wifi wachtwoord instellen
Een nieuwe internetprovider betekent bijna gegarandeerd een nieuwe router. Daar zit natuurlijk een gebruikershandleiding bij en je kunt rekenen op assistentie via de telefoon indien je hulp nodig hebt. Als het echt nodig is, stuurt men vaak een monteur. Ja, men heeft er tegenwoordig veel voor over om nieuwe klanten te werven. Wat interessant kan zijn bij het overstappen, is dat je de nieuwe router dezelfde netwerknaam geeft en hetzelfde wachtwoord instelt voor de Wifi. Dat bespaart je een hoop werk als er veel apparatuur in huis staat dat met de Wifi moet verbinden.
Wat gebeurt er met je E-mailadres?
Als je een e-mailadres gebruikt dat door je internetprovider wordt geleverd (bijvoorbeeld @telenet.be), dan verlies je dit Telenet webmail adres bij een overstap. Maar geen paniek, er is een wettelijke overgangsperiode van zes maanden voorzien. Gedurende deze zes maanden kun je dus nog steeds je oude e-mailadres blijven gebruiken. Deze periode moet je gebruiken om iedereen te verwittigen dat je een nieuw adres hebt. Vergeet zeker niet alle nutsbedrijven te informeren die vaak facturen per mail doorsturen en denk ook na of het adres niet wordt gebruikt voor tweestapsverificatie. Verander ook het e-mailadres van alle online abonnementen waarvoor je geregistreerd bent. Een andere optie is dat je aan je oude internetprovider vraagt of je het oude e-mailadres kunt behouden. Dit kan bijna altijd mits betaling. Als je gebruik maakt van een onafhankelijke webmaildienst zoals Gmail of Outlook, hoef je je natuurlijk geen zorgen te maken; dat blijft onveranderd, zelfs als je van internetprovider wijzigt.
Televisie en vaste telefonie
Vaak combineer je internet met televisie en telefonie. Je telefoonnummer kun je altijd behouden, dus dat is geen probleem. Het aantal zenders zal natuurlijk verschillen afhankelijk van je gekozen pakket. Als je een mediabox naast je tv hebt, zal die natuurlijk moeten worden vervangen.
Samenvatting
Het overstappen naar een nieuwe internetprovider kan je een sneller of goedkoper abonnement opleveren. Hoewel de overstapservice van providers veel werk uit handen neemt, moet je zelf zorgen voor het instellen van de nieuwe router en het opnieuw verbinden van je apparaten. Verlies van je provider e-mailadres kan worden opgevangen door gebruik te maken van webmaildiensten. Tot slot kun je meestal je vaste telefoonnummer behouden en heb je de keuze om je tv-abonnement aan te passen aan je wensen.